Jednou z variant vývoje terestrického televizního vysílání v České republice je z dlouhodobého hlediska uvolnění pásma 600 MHz a snížení prostoru pro televize na kanály 21 až 38. V návrhu Strategie správy rádiového spektra to píše Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Klíčový dokument zveřejnil ČTÚ na svém webu k veřejnému připomínkování. Nepůjde však o veřejnou konzultaci ve smyslu zákona o elektronických komunikacích. K návrhu se můžou dotčené subjekty i veřejnost vyjadřovat do 11. listopadu a poté ČTÚ plánuje uspořádat ke všem připomínkám workshop. I když v návrhu Strategie úřad počítá se zachováním terestrického televizního vysílání i po roce 2030, do kdy platí kmitočtové příděly pro čtveřici celoplošných sítí DVB-T2, v jedné z příloh se zamýšlí nad možným zaměřením studia variant reorganizace pásma UHF po roce 2030. A dodává, že by bylo možné televizní pásmo snížit o 80 MHz tak, že by nadále zabíralo jen 470 – 614 MHz, což představuje kanály 21 až 38.

Rozhodnuto: Terestrická TV i po roce 2030 WRC-23 jí potvrdila pásma 500 a 600 MHz

Přijde televizní vysílání o deset frekvencí?

„Cílem je analyzovat (pro období po roce 2030) případnou možnost reorganizace pásma UHF z hlediska případného vytvoření příležitosti pro zavádění mobilních celoplošných sítí v tomto párovém uspořádání kmitočtů podle specifikace 3GPP: downlink 617–652 MHz a uplink 663–698 MHz. Pásmo by v takovém případě bylo rozděleno na část pro broadcasting 470–614 MHz (TV kanál 21 až 38) a část 617–694 MHz pro mobilní sítě a další služby, jako je například PMSE v duplexním úseku 652–663 MHz,“ uvádí v dokumentu ČTÚ. „V takovém případě by bylo omezeno spektrum pro DTT o rozsahu 80 MHz, tj. 10 TV kanálů. Taková studie by měla reagovat na vývoj debaty o možném harmonizovaném určení další části UHF pásma pro IMT v rámci národního flexibilního přístupu, při zohlednění potřeb zjištěných na národní úrovni.“

Studie by měla podle ČTÚ zohlednit možnost využití již zkoordinovaných kmitočtů, nepřerušený provoz celoplošných sítí DVB-T2, zachování stávající míry hospodářské soutěže na příslušném trhu, možnosti mezinárodní koordinace a další podmínky, včetně dopadu, který by omezení pásma UHF mělo na stávající provozovatele digitálního terestrického televizního vysílání. „Studie proto bude zkoumat řešení k minimalizaci negativních dopadů na současné uživatele pásma UHF. S ohledem na vývoj trhu služeb elektronických komunikací, poptávky po spektru, rozvoj technologií pro pásmo UHF, předpokladů využití spektra v sousedních státech a s tím souvisejících možností koordinovaného postupu ve využívání spektra, se předpokládá provedení podrobnější studie až po roce 2025,“ upřesnil telekomunikační úřad.

Čeští mobiláři chtějí pásmo 600 MHz Navrhují koprimární využití UHF

ČTÚ chce bedlivě sledovat vývoj diváckých preferencí

Součástí připravované studie by mělo být podle ČTÚ souhrnné vyhodnocení využití kmitočtového spektra jednotlivými radiokomunikačními službami využívajícími pásmo UHF a vyhodnocení dopadu jednotlivých variant na zemské televizní vysílání, včetně analýzy proveditelnosti reorganizace pásma UHF z hlediska celospolečenských přínosů pro Českou republiku. Úřad chce sledovat a vyhodnocovat podíl terestrického příjmu televizních programů a dalších vysílacích platforem v českých domácnostech. „Změny v regulatorních podmínkách, včetně podmínek pro využívání pásma UHF, musejí vycházet ze sledování trendů, aby se uplatnil trh i technologický vývoj a mohly být spojeny se společenskou zodpovědností – především opatřeními k tomu, aby významný podíl obyvatelstva, pro které je přechod na jinou distribuční platformu ekonomicky nedostupný, nebyl vyloučen z přístupu k rozhlasovému a TV vysílání. K tomuto účelu mají sloužit indikátory sledující trendy a vedoucí k predikcím včetně identifikace rizik,“ vysvětlil ČTÚ.

V rámci terestrického televizního vysílání má přednost veřejnoprávní Česká televize. „U soukromoprávních provozovatelů jsou zdrojem financování vysílání příjmy z vysílané reklamy. Zemské TV vysílání využívají na základě svého rozhodnutí a mohou k tomu využívat pouze tu část disponibilního spektra, kterou nepotřebuje veřejnoprávní provozovatel,“ upřesnil telekomunikační úřad. Sledovat hodlá vybavenost domácností spotřební elektronikou, dále rozsah a dosah programové nabídky, podíl času stráveného u jednotlivých platforem včetně streamovacích služeb, ale také rozsah FTA programové nabídky a porovnání s rozsahem a cenami placených programových balíčků nebo služeb SVOD.

„Žádná z výše uvedených studií nebo uvažovaných scénářů ale nemá předjímat budoucí podmínky v pásmu UHF,“ ujišťuje ČTÚ.

Zvoní mikrofonům hrana? Uvolnění pásma 600 MHz by ohrozilo i kulturu

Úvodní foto: ČTÚ