Dostát zákonu o elektronických komunikacích a zahájit vysílání ve všech krajích, pro které vydražila kmitočtové příděly, chce do roka od získání kmitočtových přídělů společnost Play.cz.

Nepůjde však o definitivní pokrytí všech získaných regionů, nýbrž o spuštění jednotlivých vysílačů s minimálním výkonem tak, aby byl jejich provoz co nejméně nákladný a operátor zároveň dostál zákonnému požadavku. Na konferenci Média a technologie to v úterý prohlásil Jan John, člen dozorčí rady Play.cz. Podle jeho slov nadále platí, že společnost exkluzivně vyjednává o spolupráci na výstavbě a provozu regionálních sítí DAB+ s Českými Radiokomunikacemi. Ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA Marcel Procházka dodal, že obě společnosti prodloužily společné memorandum o exkluzivním vyjednávání do konce letošního roku. Play.cz se nyní podle Johna soustředí na vytvoření Audio Hubu pro poslech rádií a dalšího audio obsahu v autech.

Play.cz jedná o DAB+ s CRA, ve hře je provoz sítě na klíč

Audio Hub Play.cz by měl nabízet tři úrovně služeb. Basic představuje vrstvu podporovanou reklamou, která bude poskytovat standardní funkce a bude dodávána prostřednictvím IP, což z ní podle Johna učiní cenově výhodnou volbu pro příležitostné posluchače. Premium IP se zaměří na uživatele, kteří hledají personalizovanější prostředí, a zahrne pokročilé funkce pro integraci Car/Auto a personalizovaná doporučení obsahu. Nejvyšší úroveň bude mít Ultimate Hybrid Radio, které zkombinuje výhody funkcí DAB+ a Premium IP, nabídne nejkomplexnější poslechový zážitek, včetně offline přístupu a vysoce kvalitního zvuku. „Tento stupňovitý přístup zajišťuje, že Play.cz uspokojí širokou škálu potřeb a rozpočtů tvůrců contentu, pro konzumenty všech žánrů, kteří hledají dokonalý zážitek doma, v práci i na cestách,“ míní Jan John.

Na přelomu let 2025 a 2026 slibuje Play.cz první fázi pokrytí každého regionu, pro který vysoutěžila kmitočty DAB+ tak, aby dodržela rozvojová kritéria stanovená Českým telekomunikačním úřadem. Ta operátorům regionálních sítí ukládají, aby do dvou let pokryli signálem 40 procent obyvatel daného regionu a do dalších dvou let alespoň 70 procent populace tohoto regionu. Play.cz poté podle Johna počítá s možností rychlého rozšíření pokrytí ať již v rámci jednotlivých regionů individuálně, tak ve všech regionech zároveň. Z hlediska samotných rádií ale Jan John vidí velký problém s vysokými poplatky pro ochranné autorské svazy OSA a Intergram, které můžou být pro malé začínající stanice likvidační.

DAB+ propojíme s internetem, plánuje Jan John ze společnosti Play.cz

Úvodní foto: AČRA