AKTUALIZOVÁNO: Při zkoušení těchto skutečně bezdrátových sluchátek do uší jsme se zaměřili především na to poslední. Otestovali jsme je s naším novým referenčním televizorem Hisense a naději, že „se chytnete“ i u jiných kompatibilní TV, dává spousta zabudovaných profilů. Ty byste měli u Bluetooth sluchátek pro televizor hledat především.

 

AKTUALIZOVÁNO, 9. 10. 2024: z Hisense nám dorazil seznam vyzkoušených zařízení s televizorem Hisense 55A9G (používána ale prý jsou napříč modely) – Lamax Dots2 Touch (BT sluchátka), Marshall Major IV (BT sluchátka) a Sennheiser HD450BT (BT sluchátka). Návdavkem výrobce zmínil i svou zvukovou lištu Hisense HS312 a také ověřené napojení nejnovější Loewe Klang m1.  

 

Skutečně bezdrátová sluchátka Buxton, pecky do uší spojené i mezi sebou bezdrátově (1.299 Kč), pracují přes Bluetooth a jsou vybavena překvapivou dokovou stanicí koncipovanou zcela jinak, než je zvykem. Výtečně zobrazuje dobíjení i stav akumulátorů, sluchátka se z ní ovšem hůře dostávají a i k tomu se dostaneme.

Průměr měničů je 10 mm, použita je čipová sada Airoha AB1562F mající celou řadu profilů Bluetooth a dva obvyklé kodeky (vše v tabulce). Sluchátka mají obvyklé dotykové ovládání, každé má také vlastní mikrofon pro hands-free a příchozí hovor spolehlivě přerušoval přehrávání a po ukončení hovoru také spolehlivě navazoval; tady ale hodně záleží i na druhém zařízení a zobecnit to nelze.

K BTW 8800 dostanete čtyři velikosti výstelek, špuntů, do uší, které si můžete podle potřeby měnit, resp. jednu sadu máte rovnou nasazenu. Sluchátka vyzkoušíme nejen s naším novým referenčním televizorem Hisense 65U7KQ (o. s. Vidaa) z roku 2023, ale také s oběma našimi momentálními testovacími telefony Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) a TCL 30+ (Android 12, test). K tomu návdavkem s nejnovějším Samsung S24 Ultra (Android 14, One UI 6.1) jehož test je v přípravě.

Primárně pochopitelně půjde o napojení televizoru, odkaz na jeho dlouhodobý test vidíte níže.

Dlouhodobý test Hisense 65U7KQ Zjevná kvalitka, výtečný poměr cena/výkon

Jak je připojit

Připojení k mobilům bylo jednoduché a rychlé a není třeba spouštět žádný párovací režim, což o jiných zařízeních, včetně televizorů, platit nemusí. V případě Hisense 65U7KQ to třeba nebylo (fotogalerie je níže), možná to ale konkrétní nastavení u vás doma vyžadovat bude. U sluchátek Buxton budete mít výhodu v tom, že mohou mít aktivní párování s více zařízeními, což bohužel v příručce taktéž nebylo uvedeno, nebo jsme to alespoň nenašli. V našem případě nebyl problém je mít spárovány s televizorem a zmiňovanými mobily, takže šlo celkem o čtyři zařízení. To které bylo zapnuto, resp. mělo spuštěno Bluetooth se pak automaticky připojilo, po vypnutí BT se propojilo jiné, atd., atd. a platilo to i o televizoru.

Pokud sluchátka nemají signál, resp. se s ničím nemohou propojit, po chvíli se automaticky vypnou, vypnou se pochopitelně i po uložení do dokové stanice, kde se také automaticky dobíjejí.

 

Kompletní ovládání přes dotyk. Lepší než to popisovat… Odchytil: autor, zdroj: příručka

K řízení je toho spousta

Dotyková ploška je na každém sluchátku, funkce jsou jednak společné a jednak vyhrazené pro pravé a levé sluchátko. Jde se od jednoho do tří krátkých dotyků a dotyk delší. Hlasitost se například snižuje dotykem na levém a zvyšuje dotykem na pravém sluchátku, ne vše je ale takto logické. Můžete jít o skladbu dále, je tu obvyklé Play/Pause, ale nenašli jsme utlumení hlasitosti.

Hovor přijmete (a ukončíte) krátkým dotykem na libovolném sluchátku, hovor ale můžete také i odmítnout dlouhým, dvou sekundovým dotykem, což někdy fungovalo, jindy ne a tady to asi bude chtít delší praxi nebo přesnější odhadnutí času.

Režimy práce jsou dva, resp. tři: ze základního módu se můžete přepnout na herní nebo tzv. transparentní režim (prý režim prostupnosti, propustnosti), jehož vysvětlení jsme nikde nenašli a faktem je že v tomto okamžiku se ze sluchátek linul jemný šum. Podle vysvětlení výrobce představuje opak ANC, protože zvuky okolí naopak zesiluje kvůli tomu, aby uživatel dobře slyšel, co se děje, nebo říká, okolo něj, hudba stále hraje.

Poslední režim představuje provoz při zapnutém ANC (Active Noise Cancelling), tedy při aktivním potlačování hluku okolí, takže – akurátně vzato – tu máme čtyři režimy za nichž lze sluchátka provozovat. Vše přepínáte dotykem, byť je to někdy komplikovanější a jak sami vidíte, funkcí není právě málo.

 

Sluchátka a některé značky televizorů

Jakékoli spojení dvou zařízení je v případě Bluetooth vždy věc oboustranná. Nelze tak říci na čem záleží víc. I zde je to opět o televizoru vybaveném plnohodnotným Bluetooth a o schopnosti sluchátek poradit si s nejrůznějšími profily a tudíž se vzájemně domluvit. Profily BT jsou u této technologie naprosto klíčové, spojení musí podporovat obě strany mince. Televizor musí umět výstup na externí Bluetooth Audio zařízení, což není plně pravidlem.

Bohužel, obecně vzato, se u televizorů profily Bluetooth moc neudávají a je to vidět i v našich testech, resp. v tabulkách s parametry.

A kompatibilita u některých značek?

Hisense: v poslední době by to prý měla zvládat drtivá většina televizorů (má to být u značky obecná vlastnost stejně, jako obousměrné BT audio), roky výroby se sice zjistit pregnantně nepodařilo, ale za poslední dva, tři roky by propojení přes výstupní Bluetooth Audio mělo bez potíží fungovat i když profily BT neznáme, resp. se neudávají.

Samsung: u televizorů z poslední doby (výrobce umí výstupní Bluetooth Audio, resp. obousměrné audio, už dlouho) by prý s napojením sluchátek nejrůznějších značek neměl být problém. Věřme zastoupení, byl na něj vždy spoleh! : )

 

Jaká jsou? Výborná, včetně poměru cena/výkon

U mobilů hands-free nepracovalo špatně, záleželo ale na místě odkud jsme hovořili. Pokud byl autor v otevřeném prostoru (tím nemyslí venku, ale např. uprostřed místnosti) druhá strana často ani nevěděla, že ho používá. V uzavřenějších, resp. malých místech měla dojem že slyší hlas jakoby z jeskyně. Nic nového a také nic neobvyklého v dané cenové relaci.

Po vypnutí Bluetooth na mobilech se sluchátka, po zapnutí televizoru, spolehlivě automaticky připojovala k Hisense 65U7KQ. Televizor bohužel dovoluje pouze jeden výstup audia, pro ty, kteří je vyžadují oddělené tudíž není. Tady se zkrátka musíte rozhodnout, zda zvuk půjde z televizoru nebo ze sluchátek, regulace hlasitosti je pouze jedna, což pochopitelně neříká, že jinde (na jiném zařízení) to nemůže být jinak.

Plně bezdrátová sluchátka Buxton BTW 8800 hrají v rámci ceny nadstandardně a disponují spoustou profilů Bluetooth, což pochopitelně zvyšuje jejich šanci na propojení s druhým zařízením, včetně televizoru; pokud tedy vůbec umí něco takového jako výstup na externí audio. Za 1.299 Kč mají výtečný poměr cena výkon a z uší autora nevypadávala (novum), přičemž byla použita standardní ucpávka (už zavedená). Sluchátka navíc mohl autor pohodlně používat i dvě hodiny. Jsou příjemně lehká a i když dobře sednou kupujte raději tam, kde vám dovolí zboží vrátit bez udání důvodu.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborně hrají (na danou cenu), spousta (!) profilů a tím i vysoká kompatibilita s nejrůznějšími zařízeními, včetně odpovídajícím způsobem vybavených televizorů, doba provozu, kodek SBC, dok skvěle informuje, ale…
  • PROTI: …sluchátka se z něj hůře vyndávají, s vlhkými prsty pak špatně