Malý přenosný projektor bez akumulátoru (24.500 Kč) se napájí drobným zdrojem a kompaktním notebookovým kabelem (přes USB-C nikoli). Design je hodně zajímavý, praxe ale záhy ukáže, že by to šlo udělat lépe.

Předně je třeba říci, že za návrh letos výrobce obdržel iF Design Award 2024 a dostal ji zjevně i přesto, že vám možná, stejně jako autorovi, bude z počátku například chvíli trvat, než vůbec najdete tlačítko pro zapnutí a vypnutí (je umně skryto na boku, mezi spoustou dalších skoro stejných ne-tlačítek. : ) „Na sobě“ má LED oznamující, že do něj skutečně jde proud, přes Varta Wireless Power Bank Type 57908 (test), a tudíž přes USB-C, ale napájet nešel.

K dispozici je certifikace od TÜV SÜD na nízký podíl modrého světla, což se určitě hodí, na problém však narazíte u světelného toku, chcete-li výkonu. Ten totiž výrobce v ANSI lumenech (American National Standards Institute) vůbec neudává a neudává ho ani v ISO lumenech (více o obou standardech třeba zde, externí odkaz, nové okno). A ani v další obskurní jednotce „LED lumenech“. Přichází s „laserovými RGB lumeny“ s dlužno říci, že v době testu, autor nenašel jiné vysvětlení, než od View…

Jak říkají webové stránky, resp. projektor (na obalu není z parametrů skoro nic) je typu DLP s pevným objektivem (F=2,1, f=6,2451 mm) a jedním laserovým zdrojem. Ten má udávanou životnost 20.000 hodin (Normal), resp. 30.000 (Eko), vytvořitelná úhlopříčka jde od 102 cm (40″) do 457 cm (180″), standardních 254 cm, tedy 100 palců, vytvoří ze vzdálenosti 2,66 m. Vzdálenost od plátna jako taková může jít už od 1,06 m až do 4,78 m, hladina hluku má být pouhých 29 dB, u režimu Eko dokonce 26 dB.

Projektor testujeme s výborným mobilním projekčním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26, ale i protože je malý a lehký není problém ho přenést a pustit třeba na stěnu. Zaostří si sám a kupodivu automaticky seřídí i lichoběžníkové zkreslení, a to i v okamžiku, kdy promítáte šikmo z boku (spolehlivé to není, více dále).

A ještě něco: u testu Viewsonic X2000B bylo vidět zcela prázdné tržiště aplikací. Zde jsme ho – pro jistotu – před koncem testu ještě kontrolovali a ejhle (foto níže)! Nicméně je solidní říci, že projektor byl zkoušen zejména s externími zdroji, krátce jsme ještě stihli ověřit jednu z aplikací – VLC Player. Co je k dispozici, vidíte ve fotogalerii níže.

Někdy zvláštní ovládání, na ovladači ostření, ale už ne…

Při instalaci nejprve provedete obvyklé párování ovladače, vyberete pozici projektoru a jazyk a následně síť Wi-Fi se zadáním hesla, protože WPS k dispozici není (nebylo). U hesla byl opět problém s některými znaky (zkuste ALT) a našinec se tak nějak diví, že to výrobci stále nedochází; tím si bohužel, pokud máte heslo náročnější, musíte projít.

Po instalaci se objeví obvyklé jednoduché (ikonové) menu ViewSoniku, které je obecně vzato… a více o něm u testu Viewsonic X2000B. Tady se jím zabývat nebudeme, ale podíváme se na už textovou nabídku týkající se projektoru, kterou vyvoláte obvyklým tlačítkem ozubeného kolečka na podsvíceném dálkovém ovladači (stačí ho zvednout). Na projektoru je pak pouze elektronické tlačítko zapnutí/vypnutí a dotyková hlasitost plus Play/Pause, protože i zde je zabudován jednoduchý multimediální přehrávač (více viz X2000B, něco málo i níže).

Položky v menu by zasloužily upravit od někoho přemýšlivého a systémové, protože se u nejpotřebnějších funkcí zbytečně „naběháte“. Našinec by řekl, že když už není přepnutí světelného toku na dálkovém ovladači (ostření tu je), bude po ruce alespoň zde a že to bude platit třeba i pro změnu obrazového režimu.
Nikoli.

Typicky úroveň světelného toku regulovatelného ve dvou intenzitách je v Pokročilém menu skoro u konce nabídky a takovýto přístup ovládací pohodu dosti kazí.

Ale to není vše. V menu se většinou nedá kolovat, testovací obrazec je na posledním místě menu a ten si řada lidí asi kontrolovat bude. Hned zkraje navíc narazíte… – světe div se – na jazyk a druh (typ) projekce.

Jak často je měníte? Jak často přenášíte projektor mezi umístěním na stropu a na stolku?

Inu…

Projektoru chybí automatická i postupná manuální regulace světelného toku, kterému se zde říká „úroveň zdroje světla“ (překlad do češtiny je jinde kostrbatý podstatně více!) a obé by se hodně hodilo! Máte tak k dispozici pouze „Plný“ a „Eko“. Volba je však hluboko v menu…

Jaký je? Rozhodně zajímavý

Projektor vypadá, na první pohled, hodně zajímavě! Radost kazí marketingové výstřelky výrobce, jako „laserové RGB lumeny“ a tak zčásti kupujete zajíce v pytli; v současném hodně pošmourném počasí se při nastavení nejvyšší úrovně, projektor za dne provozovat dal, na noc bylo dobré ho utlumit, ale bohužel má jen dvě úrovně.

Automatické ostření nepředstavovalo problém, dokonce i ukázkový obrazec Viewsoniku „něco dělal“ (pohyby… : ), takže to bylo i názorné. Hůře na tom už bylo lichoběžníkové zkreslení. To někdy projektor zvládl upravit dobře, častěji mu to ale nevycházelo a bylo třeba pomoci.

Škoda, že se projektor nedal napájet přes USB-C z výtečné energetické banky Varta Wireless Power Bank Type 57908 (test). Přenosnost by byla řádově jinde, takto jste závislí na 230 V.

Jestliže se podíváte na stránku produktu narazíte nejspíše na následující: „Přímé streamování obsahu přes USB-C. Promítejte obsah přímo z mobilních zařízení, včetně nejnovějšího iPhonu 15, a zároveň jej nabíjejte pomocí kabelu USB-C.“

Kabel dostanete v ceně (USB-C/USB-C), nakousnuté jablko autor naštěstí nemá, takže jediné na co se upozorňuje je to, že „Zařízení musí podporovat streamování videa přes USB-C.“

Po vyzkoušení (originál kabel z balení) s telefonem Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) v současné ceně kolem 8.500 Kč (to, abyste věděli, kde se nacházíme) , projektor ohlásil, že nemá signál.

ViewSonic M10 je rozhodně na dobré cestě! Jak ale vidíte, řada věcí nebyla dotažena a i když jsou někdy zřejmé, jako facka, výrobce je opomíjí. Něco jsou drobnosti lehce vyřešitelné firmwarem (pořadí důležitých položek v menu), něco věci náročnější (automatická regulace světelného toku). Obrazově námitky mít vzhledem ke koncepci asi nelze, audio sice pochází od Harman Kardon, ale ve finále je to stejně jedno i když zvuk je, pravda, docela výrazný a dialogy jasnější.

Projektor je sice příjemně kompaktní a zjevně i docela výkonný, přenosný v tom pravém smyslu slova, však není. Je tak předurčen třeba na převážení mezi domovem a chatou, k promítání u kamarádů, apod. V tomto ohledu by se ale hodilo, vzhledem k ceně 24.500 Kč, nějaké pouzdro.

Hodnocení

  • PRO: slušný obraz, podsvícený dálkový ovladač (slabé osazení funkcemi), pro někoho možnost vypnout do režimu BT repro, výborně dělané automatické ostření, ale…
  • PROTI: …nespolehlivé lichoběžníkové korekce, někdy zvláštní ovládání a podivně umístěné položky v menu nastavení, výrobce neudává světelný tok v obecně uznávaných ANSI lumenech (!)