Loňský rok byl na veletrhu IBC v Amsterdamu ve znamení 5G a využití cloudu při šíření mediálního obsahu a předloni o virtuální realitě, kdy se zdálo, že veletržní typ prezentace se chýlí pomalu ke svému konci. Letos došlo k praktickému zhodnocení předchozího technického vývoje prezentovaného na stánku DVB. Tento článek začíná tam, kde skončil náš včerejší o poznatcích z letošního amsterdamského veletrhu.

Pohled na vývoj projektu DVB, který již mnoho let vytváří standardy pro vysílání podal Dušan Líška ve svém vystoupení na konferenci ABEX v České televizi. Uvedl, že standardy DVB přechází z datového transportního toku pro přenos videosignálu na stream přes IP protokol. Základním dlouhodobým problémem bylo zajistit pro každého uživatele komfortní přehled dostupných a požadovaných programů včetně informací o jednotlivých pořadech, jako je elektronický programový průvodce EPG známý z terestrického vysílání. Pro programy na internetu je to velmi obtížné, zejména když se vyžaduje stejné pohodlí jako na běžných televizních přijímačích v DVB systémech: terestrických, kabelových nebo satelitních.

První demo DVB-I přehrávače u nás

Tento problém je vyřešen DVB-I standardem pro signalizaci a vyhledávání video služeb šířící jak tradiční televizní programy, tak i další video služby přes internet k počítačům, tabletům a chytrým mobilům přes širokopásmové vysílání. Testování DVB-I v Evropě a v USA a principy jsme popsali v článku o nových technologiích na IBC 2024

Nové technologie na IBC v Amsterdamu Neuniklo nám: DVB-I a 5G Broadcast

Na konferenci ABEX na Kavčích horách autor tohoto článku předvedl poprvé v České republice DVB-I Player v demo verzi, která byla vyvinuta britskou firmou OnScreen Publishing jako součást end-to-end platformy pro DVB-I. Tato aplikace je k dispozici pro nejrůznější klientská zařízení včetně HBBTV, tablety a telefony Android, jakož i pro Apple iPhony, iPady a Apple TV. Následují snímky z obrazovky z notebooku po nastartování aplikace DVB-I Demonstrátora, který byl vyvinut pro IBC 2024. V úvodu je možno volit mezi smartphonem a tabletem/PC. My jsme zvolili druhou možnost.

Po spuštění a navolení „Settings“ je nejprve nutno nastavit typ registru seznamu služeb a individuální preference. Poštovní směrovací číslo slouží k tomu, aby bylo možno přijímat streamy určené jen pro určité regiony, či oblasti. V pravém horním rohu je možno pokračovat v prohlížení první služby.

Domácí stránka (Home) umožňuje zobrazit Seznam služeb na pravé straně, přepínání mezi nimi je rychlé. Na spodní řádce se zobrazuje vstupní url adresa služby zahrnuté v centrálním registru. Ve volbě Guide vidíme časové rozepsané programy teď, včera a zítra.

Aplikace DVB-I umožňuje zobrazit nejrůznější streamovací platformy, pozemní vysílání DTT nebo satelitní vysílání společností zahrnutých do seznamu služeb. Pro vysílací společnosti umožňuje DVB-I vytvořit novou generaci volně šířeného obsahu, včetně síťového programového průvodce, který může pomoci s přechodem diváků lineární TV na streamování. To lze použít pro inovace na úrovni kanálů, jako je UHD, zvuk nové generace, vyskakovací a tematické kanály.

Ekosystém pro šíření medií?

DVB nyní nabízí unikátní řešení k vybudování integrované budoucnosti broadcastu a broadbandu: 5G sítě mohou doplnit sítě DVB (jak vysílací, tak nativní IP sítě) s postupným rozšiřováním pokrytí 5G tak, aby tyto sítě byly využity tam, kde jsou jejich přednosti. Patří mezi ně nejen 5G Broadcast – týkající se převážně infrastruktury a sítí obvykle používaných provozovateli vysílání – ale také 5G Media Streaming (5GMS), týkající se mobilních sítí.

Tímto zdokonalením je průlomová na interoperabilitu zaměřená specifikace DVB-NIP (Nativní IP), o níž jsme se zmínili ve výše uvedeném článku, a která v kombinaci s – agnostickým – vyhledáváním služeb DVB-I umožňuje poskytování služeb OTT prostřednictvím stávajících DVB (satelitních nebo pozemních) sítí, zatímco DVB-I umožňuje objevování takových služeb poskytovaných prostřednictvím sítí DVB vysílání, vysílání 5G Broadcast založeného na LTE nebo mobilního vysílání 5G Media Streaming (5GMS) sítí.

DVB v kombinaci s 5G nabízí vyvinutý ekosystém pro doručování médií (zdroj: DVB.org/news)

Taková kombinace má tu přednost, že zmírňuje současnou nevýhodu spektrální účinnosti 5G Broadcast tím, že odstraňuje nutnost zohledňovat vnitřní pokrytí v link budgetu. To snižuje počet vysílacích věží, které jsou potřeba k zajištění pokrytí 5G Broadcast pro danou cílovou oblast příjmu. Především je taková kombinace 5G/DVB-NIP pro koncové uživatele zcela bezproblémová díky vzájemné spolupráci mezi heterogenními distribučními sítěmi, která je na servisní vrstvě umožněna právě DVB-I. Relevantnost takového scénáře je navíc posílena skutečností, že DVB-NIP je také plánováno pro napojení základnových stanic 5G.

5G Broadcast je nyní plně připraven k nasazení a vyvinutý ekosystém DVB je nyní na místě: moderní přístup založený na standardech, který obohacuje odolné vysílací systémy o buňková řešení zaměřená na IP, včetně poskytování služeb OTT, ať už prostřednictvím širokopásmového připojení nebo vysílání; a tyto sítě lze flexibilně a bezproblémově kombinovat a/nebo přemosťovat s technologiemi 3GPP.

Provozovatelé vysílání tak mohou přijmout flexibilní a hybridní využití nejvhodnější distribuční sítě. U nás testy 5G Broadcast vstoupí brzy do další fáze, kdy už existují mobily podporující tuto technologii. Zásadní výhoda DVB-I je, že pro její zavedení není potřeba na přijímací straně žádné úpravy hardwaru. Stačí jen instalovat aplikaci DVB-I playeru. Pro sledování videa přes DVB-I zbývá jen, aby se u nás našel někdo, kdo se ujme vytvoření a správy centrální registru služeb.

 

Úvodní fotokoláž: Václav Udatný