V multiplexu, který dosud vysílal jen v Praze, je dostupné Rádio Energic a také programy Color Music a Hey radio, které provozuje majitel jiného operátora sítí DAB+, společnosti Joe Media.

Druhý rozhlasový digitální vysílač po Praze spustila v noci na úterý společnost Fiera Touch na východě Čech. Z krkonošské Černé hory pokrývá na kanále 7D nejen východní, ale i část středních Čech a signál doletí až do Prahy, kde se potkává s pokrytím pražského vysílače Děvín (který však vysílá na jiném kanálu, takže se vzájemně neruší). „Vysílač na Černé hoře jede zatím ve zkušebním provozu slabým výkonem a do konce roku po dodání finálních technologií navýšíme výkon na 10 kW,“ sdělil prostřednictvím sociální sítě LinkedIn majitel společnosti Fiera Touch Pavel Hájek. Pro Televizníweb.cz dodal, že aktuální vyzářený výkon vysílače je 1 kW. Z Černé hory tak vysílá už třetí síť pro digitální rádia.

V Praze vysílá už sedm sítí DAB+, je v nich 51 digitálních rádií

Tři sítě už z Černé hory vysílají a další tři se chystají

Každý ze tří multiplexů ale vysílá z jiného stožáru. Fiera Touch svůj vysílač umístila na horní stanoviště lanovky z Janských Lázní. Společnost Teleko digital vysílá ze střechy hotelu na úrovni původní horní stanice lanovky. A České Radiokomunikace šíří digitální síť Českého rozhlasu ze svého základního televizního vysílače na vrcholu Černé hory. V budoucnu by z Černé hory měly vysílat ještě tři sítě DAB+: jedna od Českých Radiokomunikací, druhá od společnosti Play.cz a třetí od společnosti RTI cz. Dá se předpokládat, že první dvě využijí vysílač CRA a třetí bude vysílat ze střechy hotelu nad úrovní horní stanice lanovky, stejně jako operátor Teleko digital.

Nově spuštěný vysílač Fiera Touch na Černé hoře patří do Regionální sítě 3, která má na kanálu 7D pokrýt Královéhradecký, Pardubický, Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj. Pražský vysílač této společnosti zase šíří Regionální síť 13 na kanálu 5C. Obsah těchto dvou sítí se může lišit a je tomu tak už nyní: zatímco v Praze šíří Fiera Touch v DAB+ jediný program Rádio Energic, z Černé hory v jejím multiplexu vysílají i Hey rádio a Color Music Radio patřící do rádiové skupiny Miroslava Pýchy (v Praze si je digitálně šíří sám v multiplexu COLOR DAB+). Fiera Touch v aukci kmitočtů získala ještě Regionální síť 20 s pokrytím Jihočeského kraje (kanál 9A) a Regionální síť 25 s pokrytím Vysočiny (kanál 6B).

Přelaďte si digitální rádia na západě Čech, startuje multiplex C

Fiera Touch se zatím nechystá sdílet vysílací stožáry

„Ve všech regionech, pro které jsme získali kmitočty, spustíme ještě letos alespoň slabé vysílače, abychom dostáli zákonu o elektronických komunikacích,“ uvedl pro Televizníweb.cz Pavel Hájek. Zatím to vypadá, že ve všech regionech si bude Fiera Touch zajišťovat vlastní vysílací lokality, na sdílení stožárů s jinými operátory se zatím nedohodla. Podle Pavla Hájka proto, že představy operátorů, s nimiž vyjednávala, byly ekonomicky nerentabilní. Z ostatních operátorů sítí DAB+ se zatím rýsuje sdílení vysílacích lokalit mezi společnostmi Teleko digital a RTI cz a také mezi Českými Radiokomunikacemi (resp. jejich dceřinou společností Czech Digital Group) a společností RTI cz.

Signál digitální sítě Fiera touch z krkonošské Černé hory byl již včera dobře zachytitelný na Královéhradecku, jak na sociální síti Facebook potvrdil posluchač Michal Hons. „Hlásím, že nový multiplex Fiera Touch jsem zachytil ve východních Čechách poblíž Třebechovic pod Orebem u Hradce Králové. Síla signálu dvě poctivé čárky na stupnici indikátoru stavu signálu a bez výpadků. Teleko digital je o jednu čárku silnější. Multiplex obsahuje rádio Energic, Hey radio a Color Music Radio,“ uvedl. Při příjmu na venkovní anténu nebo na pokojovou anténu ve vyšších patrech budov lze multiplex společnosti Fiera Touch naladit také v Pardubicích, o čemž se v úterý večer osobně přesvědčil i autor tohoto článku.

Změna u digitálních rádií na Olomoucku, posluchači musí přeladit

Úvodní foto: Pavel Hájek, Fiera Touch

Štítky