Bezrámečkový design, spousta úhlopříček, podsvícení Mini LED, obnovovací frekvence 120 Hz, z vnějšího zdroje až 144 Hz (hry) či zvuk v Dolby Atmos. A vše samozřejmě zastřešuje, jak je u TCL zvykem, operační systém Google TV.

Za 140 cm (55″) zaplatíte kolem 22.990 Kč, pořídit si ale můžete na jedné straně i 127 cm (50″), na straně druhé až 216 cm (85″), resp. dokonce 249 cm (98″).

To jednak svědčí o snaze nabídnout i obří až olbřímí úhlopříčky, vypovídá to ale i o důvěře výrobce minimálně v zabudovaný obrazový procesor. Takovéhoto obra tu ale dnes nemáme, takže začněme současným základem. Ten stále představuje nějakých 50 či 55 palců a konkrétně nyní jde o druhý případ, tedy 140 cm. Lidé už ale často koukají i po 165 cm a není divu! Pohledová vzdálenost nepředstavuje při rozlišení Ultra HD (4K) problém, tím je, typicky v paneláku, nalezení rozměrné volné stěny nebo jiného prostoru. Pak přicházejí na paškál nožičky, zde je ale středový podstavec (většina modelů této řady), takže i velký televizor umístíte na hodně úzkou skříňku.

I když by se mohlo zdát, že vzhledem k ceně nejde o žádnou špičku, úplně tomu tak není. TCL má, pravda, podstatně dražší modely dokonce i s rozlišením Ultra HD (8K) a kolekce 2024 jde až do nějakých půl milionu, což je impozantní.

U C805 jsme však u kvalitních obrazovek LCD (QLED) a toho nejlepšího podsvícení současnosti – Mini LED, které je – samozřejmě – plošné. Vzhledem k ceně jsou to určitě parametry zajímavé i přesto, že se Mini LED dostává čím dá častěji i do nízkým cenových relací kolem 15.000 Kč a méně.

Že nejde o nějakou vrcholovou řadu už ale dobře vidíme na audiu. To je prosté, tedy 2.0 (stereo), zesilovač dává 2x 15 W, což je nejspíše výkon hudební a o RMS, který je jediný srovnatelný, si můžeme nechat zdát. I tak se ale televizor, co do rozpětí hlasitosti, předváděl výtečně!

Ty, co mají nějaké datové médium na domácí síti LAN, nebo rovnou vlastní server, bude nejspíše zajímat zabudování standardního DLNA 1.5.

Rozlišení na rozhraní HDMI, tedy z vnějšího zdroje může být, podle firemních údajů (nezkoušeno), při 2.160p a 12bitech až 120 Hz, nebo dokonce až 144 Hz pokud slevíte na 10bitovou barevnost.

A ještě drobnost: i když na oficiálních stránkách produktu najdete obvyklý blábol o hlasovém ovládání přes Google Assistant, což si tito výrobci nikdy neodpustí, už tam nenajdete, že v češtině nebo slovenštině nepracuje. I na to je dobré pamatovat a nedělat si přehnané naděje.

Instalace pomalu bez vstupu do TV vysílání

Balení televizoru bylo klasicky zaneřáděné polystyrénovými kuličkami a vidíte na něm spoustu plastu, včetně zbytečného krytí leštěných částí dálkového ovladače.

Napájení kupodivu obstarává klasická notebooková šňůra, ovládání na TV není, jen elektronické tlačítko zapnutí/vypnutí. Zklamáním může být i to, že podstavec není kovový i když se na stránce produktu jasně píše: „Řada TCL C80 je vybavena elegantním kovovým středovým stojanem…“

Spousta plastu a v něm dvě kovové vzpěry se za kov vskutku pokládat nedají a platí to i o stojině spojující základnu s obrazovkou.

Spojení obou dílů podstavce obstarávají stejné šrouby, takže se nesplete, vzájemné spasování je dobře vymyšleno a ani tady nebudete tápat.

Samotné zprovoznění televizoru je ve stylu Googlu a opět si musíte vybrat zda chcete instalovat „chytrou TV Google“ nebo „běžnou TV“, v podstatě jen panel. Dále narazíte na to, že u Wi-Fi musíte zadat heslo (WPS tu není) a když se propracujete k ladění kanálů a odmáčknete je, vidíte – v průběhu – podivné volby „Dokončit“ a „Storno“. „Dokončit“ asi ladění, ale kdy? Nyní? To bude asi… „Přerušit…“ Na problémy s překladem a daleko podivnějšího rázu, tu narazíte často. To je ale u Googlu pravidlem. Důležité je jen jedno – zaplatit poplatek! (Vlastně ještě druhá věc: „musíme si udržet kontrolu!“)

Nicméně ladění řádně proběhlo do konce a vydalo i oznámení.

Na zdvojené přihlašování, jako u televizoru TCL 65C835 (test), jsme zde nenarazili, ale…

V této fázi bylo nutno odklepnout podmínky Googlu a přihlásit se ke knihovně aplikací, což je dnes už většinou naprostá nutnost, protože jinak vás TV při instalaci dále nepustí.
Nicméně ejhle!

TCL si své požadavky prosazuje jinak: chtělo po nás přihlášení přes aplikaci TCL Home, což prý dále umožní například zrcadlení obrazovky z mobilu. Naštěstí tu byla možnost „Nyní ne“, takže jsme ji samozřejmě využili. Na závěr ještě musíte souhlasit s řadou podmínek TCL, včetně nejrůznější práce s uživatelskými daty, což důvěru právě nebudí a tato část byla vůbec taková zvláštní…

Vše korunuje, po dokončení instalace, domovská obrazovka Google TV na níž nikde nevidíte ikonu vstupu do živého televizního vysílání a z toho by se jeden prostě picnul!

Nakonec zjistíte, že na liště je, ale zcela mimo obrazovku a je to pro vás příležitost naučit se přesouvat ikony na pro vás lepší pozice. To je ostatně také to jediné, co na domovské obrazovce upravíte.

Zlatý Android TV!

Seznam kanálů vyvoláte OK nebo speciálním tlačítkem List. Foto: autor

Oficiální instalací, ale instalace : ) nekončí. Zde je naprosto nutné ještě jít do menu nastavení a důkladně se porozhlédnout!

Zjistíte třeba toto:

  • bez dotazu je povoleno rychlé zapnutí televizoru, tj. vyšší spotřeba energie v pohotovosti. Pokud ho vypnete, počkáte si na jeho náběh do tuneru nějakých 30, 33 s.
  • Zdaleka největším problémem je ale to, že HbbTV je po instalaci vypnuto a musíte si ho nahodit manuálně na což vás TCL nijak neupozorní! I to je na pováženou!
  • Televizor má po instalaci nastaveno zapnutí/náběh nikoli na poslední provedenou operaci (tuner, aplikaci), nýbrž do domovské nabídky Google TV. Volba šla naštěstí přestavit a poté televizor dělal, co měl, tj. nabíhal do tuneru na poslední zobrazenou stanici. Tato volba Googlu ne vždy funguje, tady pracovala bezproblémově.

Vzhledem k výše uvedenému si opravdu neopomeňte po instalaci důkladně menu nastavení projet a podívejte se i na nastavení chování v pohotovostním režimu (zda se vám TV náhodou nebude zapínat po LAM třeba ve tři ráno) a také si setřiďte ikony na základní liště domovské nabídky tak, jak vám to vyhovuje.

Třídění kanálů najdete v menu Googlu a můžete například zaměnit kanály, přesunout kanál, což se dělá trochu zvláštně, a nechybí samozřejmě ani jeho vymazání. Celkově – průměr, na Google TV ale určitě slušnější.

Detail dálkového ovladače ukáže absenci klasického tlačítka EPG a to ještě nevíte, že se tlačítko televizorku chová jinak než by mělo! Zklamáním je i tlačítko účtů (osoba), které v centru ovladače nemá co dělat. Foto: autor

Dvě menu a nestandardní ovládání

Dálkový ovladač výborně padne do ruky, zakulacené tvary jsou hodně příjemné. Bohužel to je to poslední, co se o něm dá kladného říci i když pro někoho budou příjemná dublovaná hlasitost a postupná volba kanálů na kurzorovém kříži.

Jasně chybí tlačítko EPG, resp. tu je, ale je umístěno na tlačítku televizorku, které má zajišťovat přímý vstup do televizních tunerů a jak vidíte, TCL od loňska žádnou změnu neudělala. Tohle je bohužel – ve spojení s odhozením ikony vstupu do živého TV vysílání kamsi, jedna velká katastrofa a omezíte ji jen částečně. Vstupovat do živého televizního vysílání nadvakrát (přes EPG) postrádá smysl, naštěstí je tu ještě třetí cesta a v podstatě jediná rozumná – vstupy/výstupy. Našinec však opět nechápe, proč TCL tuto změnu majiteli televizoru alespoň nevysvětlí (platí i o vypnutém HbbTV), když v instalaci ošetřuje každou hloupost ve stylu „nesušte kočku v mikrovlnné troubě“!

Zvláštní přístup TCL a Googlu pak korunuje tlačítko s ikonou člověka šikmo vlevo od OK.

U kurzorového kříže se samozřejmě vždy umisťovala ta nejpotřebnější a nejčastěji využívaná tlačítka. Tímto vyvoláte účty, včetně vašeho účtu u Googlu, a to potřebujete opravdu „hodně, hodně často“ a tohle výrobce tak říkajíc neokecá požadavky „nějakého majoritního trhu“!

Jinak v tuneru OK vyvolá seznam stanic, je tu ale i speciální tlačítko List. Pod ním je pak samostatné tlačítko „i“ s informací o pořadu, kanálu, ještě níže pro českou většinu nepotřebná tlačítka a zejména jde o ta firemní a web.

Menu jsou tu dvě – jedno Googlu, které jsme už vysvětlovali a zmiňovali mnohokrát, druhé TCL a vyvoláte ho tlačítkem „tři čárky“. Toto menu pracuje nejen v televizních tunerech, ale i v domovské nabídce či třeba v Youtube a změníte si s ním například nastavení obrazu i zvuku. Co neuděláte, a co tu chybí, je vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. Takovouto volbu jsme nenašli nikde. Nicméně menu je opravdu výborné a ve většině případů můžete na to „googlovské“ v klidu zapomenout. Navíc v něm lze položky přesouvat na lepší pozici a i to se může hodit!

Zobrazování pořadů v EPG někdy vypadávalo, resp. někdy nebyl vidět celý název (a ani nerotoval) i když na něj zjevně místo bylo. Jako v tomto případě… Foto: autor

Slušné EPG s jednou výjimkou

Programová nabídka je bohužel aktivní, takže chvilku po tom, co přejedete na novou stanici změní se vám i v tuneru. Nicméně docela velkou část obrazu vidíte na pozadí a zvuk se nepřerušoval ani při příchodu, ani při odchodu.

Na pořad se můžete nechat i upozornit, televizor se však z pohotovostního režimu nikdy neprobudil.

HbbTV bylo bohužel po instalaci vypnuto, což bude dělat potíže řadě uživatelů. Našinec tak nějak nechápe proč někdo tento přístup používá a kvůli čemu vlastně! Napadá nás jediné vysvětlení: tvářit se, že tu vlastně není, ale jsou tu aplikace IPTV/VoD…

Volba pro nahození „červeného tlačítka“ je zasuta v menu nastavení, ale jakmile jsme ji povolili, HbbTV na kanálech České televize a Primy pracovalo bez potíží, přehrávání aktuálního pořadu se spouštělo i od začátku, pokud tedy byla volba k dispozici, což u ČT bohužel není vždy. U Primy pak u aktuálního pořadu puštěného od začátku nemůžete dělat zhola nic (u ČT se lze posouvat – výborně!), pouze přejít na živý přenos. To je standardní chování.

Aplikacemi ani zrcadlením obrazovky z mobilu jsme v tomto testu nezabývali, ostatně jak vidíte ze snímku, nic vysloveně domácího tu ani není, jen obvyklé zahraniční věcičky.

Na kompatibilitu aplikací se podíváme u jiného přijímače pro rok 2024, zatím můžete nahlédnout třeba do oficiálního seznamu toho, co je k dispozici.

Zrcadlení pak zkoušet ani nešlo, podle výrobce bylo nutné se přihlásit k dalšímu účtu přímo u něj, což jsme nedělali.

Zvukový výstup přes Bluetooth jsme ověřovali s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a vše klaplo rychle a bez potíží. Opačný směr, tedy výstup na televizor typicky z mobilu, TCL nenabízí.

Jaký je? Pro živé TV vysílání si ho musíte trochu „dodělat“

Pokud jste primárně zaměřeni na živé televizní vysílání, tento televizor pro vás nebude ten pravý. Na dálkovém ovladači chybí vstup do vysílání DVB, resp. tu je, ale dostanete se jím pouze do EPG (podívejte se do vstupů/výstupů). Tradiční tlačítko EPG pak zcela chybí!

A zvláštní jsou i další věci – na ovladači je na jednom z nejlepších míst vstup do uživatelských účtů, které potřebujete asi tak jednou, dvakrát. Rychlejší by mohlo být i přepnutí mezi stanicemi a černá obrazovka tu někdy zářila poměrně dlouho.

Obrazově je televizor v základním režimu hodně probarvený, někdy až plakátově. Většině lidí se ale takovýto obraz líbí, navíc je ostřejší a kontrastnější, takže až udeří do očí. Narazili jsme ale také, v živém vysílání na HD kanálech České televize, na občasné nezvládnutí obrazu a třeba z obličejové části někdy vyskočil podivný artefakt a okamžitě zmizel. Rychlé pohyby však byly zvládány výborně a na volejbal, pokud si odmyslíme barevnost, bylo radost se dívat.

Zvuk nemá smysl hodnotit, byl standardní a se stereem toho pochopitelně moc nenaděláte. Jednu věc je ale třeba říci jasně: rozsah hlasitosti byl značný, horní čtvrtina uspokojí i ty, kteří jedou doslova „na řvaní…“ : ).

Televizor TCL 55C805 rozhodně není špatným kouskem. Obavu však máme z práce s uživatelskými daty, podivně je vyřešena i práce s živým televizním vysíláním a úplně špatně je to s HbbTV! Bude tak spíše pro toho, kdo „běžnou TV“ pomalu nesleduje a je zaměřen na IPTV/VoD, nějaké to Youtube, apod.

A má samozřejmě rád hodně „ostré“ barvy!

Hodnocení

  • PRO: líbivý obraz (pro většinu, možná naprostou), slušný výkon zesilovače, výborné ovládací menu TCL vyvolatelné všude možně, spolehlivý chod o. s., do ruky hodně příjemný dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …tlačítko vstupu do živého TV vysílání vyvolává jen EPG, to „jeho“ úplně chybí, HbbTV po instalaci vypnuto (!), po instalaci nikde nevidět ikonu vstupu do živého TV vysílání, chybí vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku