Plných 165 cm úhlopříčky, tedy 65 palců, technologie OLED s rozlišením Ultra HD (4K) a velmi tenký návrh (bez podstavce 11 mm). To vše za nějakých 89.990 Kč. Je to za takovýto unikát málo nebo hodně? Posuďte sami…

Samsung letos nabízí tři řady televizorů s obrazovkou nevyžadující podsvícení (body jsou aktivní sami o sobě), tedy s OLED. Jde o S85D, S90D a S95D. Pouze ta poslední má jednak externí box s tunery, rozhraními a elektronikou a navíc ještě matnou obrazovku bez odlesků. A právě na S95D se teď podíváme, a to ve velikosti 165 cm (65″). Pořídit si ji ještě můžete ve 140 cm (55″) a 196 cm (77″), což bude opravdu impozantní! Mimochodem na stěnu S95D nainstalujete pouze přes speciální firemní držák a vzhledem k hloubce, není divu. Kolik za něj zaplatíte a jaký to vlastně je, jsme se nedopátrali, odkaz chyběl a na stránce produktu zmiňovaný Slim Fit neměl QE65S95D uveden mezi kompatibilními.

Na úvod si ještě řekněme, že se v obrazovce vypnutého televizoru skutečně nevidíte a odlesky vás samozřejmě neruší ani v okamžiku příchodu nějaké zatmavené scény, apod.

A řekněme si ještě jednu věc: dodatečné antireflexní vrstvy nikdy nefungovaly a nikdy fungovat nebudou, ať výrobce – kterýkoli na této planetě – tvrdí cokoli! Pokud chcete televizor bez odlesků, jedinou možností je matná obrazovka. A televizory, LCD a nyní i OLED, s ní dělá – a skvěle – jediný výrobce, a to korejský Samsung.

Matná obrazovka versus lesklá – foceno u reálné instalace na jeden záběr, tedy ze stejné vzdálenosti a za stejného úhlu. Rozdíl je jasně viditelný naprosto markantní! Foto: autor, foto v úvodu: Samsung

Testujeme TV 2024. Zatím vyšlo…

Mezi další přednosti S95D patří obnovovací frekvence 120 Hz (144 Hz) a obrazový procesor s umělou inteligencí NQ4 AI Gen2, který je stejný, jako u 4K modelů QNxxx s podsvícením Mini LED, včetně výše zmiňovaného QE65QN90D.

Nejprve se zdálo, že se UI (AI) u „oledky“ chovala, co do podání obrazu, o trochu přirozeněji, nakonec se ukázalo, že situace je obdobná (viz dále), což jen potvrzuje naše slova o nutném usazování novinky a posečkání s verdiktem.

Přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR je stejné, jako u jiných modelů 2024, tedy bez Dolby Vision, zato s HLG, HDR10 a HDR10+.

Tunery jsou opět zdvojené s možností využívat obraz v obraze (PiP), který zde ještě plně nepracoval. Zvukově je tenoulinký televizor (hloubka obrazovky 11 mm) vybaven zesilovačem o výkonu 70 W (RMS – co to je) a jde o audio systém typu 4.2.2, což tady moc nepoznáte, protože vše vyzařuje dozadu (repro pouze na zadní straně panelu). Samsung QE65S95D je tak zvukově většinou typicky „televizní“ (lepší to bylo pouze u „lepšího“ zvuku), byť s dobře patrnou rezervou výkonu. Pokud doma nemáte klasický A/V zesilovač, apod., rozšíření o nějakou zvukovou lištu lze jen doporučit. Ale aby nedošlo k omylu: televizor v každém případě, vzhledem k jeho hloubce, hraje lépe, než bychom čekali!

Nám byl současně s OLED QE65S95D zapůjčen „soundbar“ Samsung HW-Q990D (27.990 Kč) s firemním systémem Q-Symphony a zadními satelity (v podstatě 5.1) a nutno říci, televizor následně vysloveně rozkvetl a poslech byl nejen nebe a dudy, ale naprosto o něčem jiném a o dvě třídy výše. A pohodlně jsme si za provozu vystačili s dálkovým ovladačem televizoru. Tedy po úvodním nastavení, výběru zvukového režimu, apod. Více v samostatné recenzi, která vyjde v nejbližší době (nejspíše hned v pondělí).

A ještě jedna poznámka k zabudovanému audio systému: mají tu být repro vyzařující nahoru (to je ta poslední dvojka ze „4.2.2“), ale nikde nebyly vidět, ani cítit. Při hloubce obrazovky pouhých 11 mm je to trochu zvláštní… : ). Možná jsou ale skryty někde uvnitř za plastovou mřížkou.

Instalace, včetně podstavce, svižná, nechte ji ale odborníkům

O instalaci z mobilu jsme se pokusili u modelu QE65QN90DAT, takže tady jsme šli rovnou ke klasice, která také bez problémů klapla. Samozřejmě s nutností přihlásit se k aplikačnímu tržišti Samsungu, což prý u letošních modelů ani jinak nepůjde.

Podrobněji je instalace, včetně tzv. dvoustupňového ověřování a třídění naladěných stanic, popsána u modelu QE65QN90DAT (2024); v článku také najdete poznámky k nalezeným změnám oproti TV 2023.

U OLED s 11 mm hloubky obrazovky ji ale skutečně raději nechte odborníkům a děkujeme výrobci, že to zařídil! Není to totiž úplně triviální…

Ovládání opět s úpravou

Dálkový ovladač je proveden v dnes klasické kombinaci infra/Bluetooth, je příjemně útlý a zaoblený a tvarově rozhodně nejlepší od doby, kdy s ním výrobce poprvé přišel. Samsung však ani letos nevyužil volného místa a raději ho vesele ignoruje a zachovává „nejsdruženější tlačítko na planetě“, které stále působí potíže typicky v HbbTV a u některých aplikací. Tlačítko se navíc opět chová jinak než loni, což svědčí o dalším tápání a také o tvrdohlavosti tvůrců (a schvalujících). Zkrátka a jasně: než se dostanete na „červené tlačítko“, sladíte oko a ruku nejspíše dokonale! Tedy po čase…

Ovládací styl televizoru je i letos mírně pozměněn, nicméně základ je stále týž: dvakrát kolébková tlačítka s Enter uprostřed pro hlasitost a postupnou volbu kanálů (včetně možnosti delšího podržení) plus klasický kurzorový kříž. Opět bez kolování v nabídkách, OK nevyvolá stanice, nýbrž informace o pořadu a aktuálním kanálu. Zobrazení seznamu stanic tu je na delší podržení kolébkového přepínače postupné volby, preferováno je však EPG, které naběhne po krátkém stisku téhož.

Domovskou nabídku najdete ve fotogalerii níže a také vykazuje drobné změny ke kterým se postupně v recenzích dostaneme. I letos bude část následně zobrazovaných menu bez aktuálního obrazu a zvuku, jinde vám pro změnu naběhne a i zde se zdá, že tvůrci nevědí jak dál.

V domovské nabídce také byla vidět jedna z chybek ukazující se zpravidla hned po zapnutí TV. V tomto okamžiku se totiž ocitnete na ikoně poslední využívané stanice (aplikace) a když jsme ji chtěli zvětšit na celou obrazovku často skočila nazpět do ikony a podařilo se to až na podruhé, někdy na potřetí.

EPG pomalejší než kdy dříve, HbbTV u ČT i Novy bez problémů

Programová nabídka, a tohle píšeme poprvé po spoustě let, není z nejrychlejších a byla znatelně pomalejší než v letech 2022 a 2023. Docela často tak vidíme hlášení o trpělivosti, znát je to nejen po zapnutí televizoru.

Tohle jsme poprvé (lehce) pozorovali přede dvěma roky. U obou letošních modelů, které jsme zatím zkoušeli to bylo pozorovatelné podstatně více, a to i ve srovnání s rokem 2023. Nicméně ani teď se zvuk při spouštění EPG (a odchodu) nepřerušoval, včetně okamžiku, kdy byla obrazovka, až na upozornění, zcela prázdná a chyběl jak obrazový náhled, tak samotný výpis pořadů.

HbbTV jsme zkoušeli jak na kanálech České televize, tak na Nově a v režimu bez přihlášení i na Primě. Skoro vše bylo bez potíží, včetně posunu po časové liště, navázání po změně kvality (ČT a Nova), či navázání po vnitřní reklamě (Nova). Prima zvládla ukázku přehrání pořadu, do černé obrazovky bez jakékoli reakce spadla na položce Prima Nákupy. Pomohlo až přepnutí stanice, červené tlačítko k opuštění aplikace nereagovalo.

Prima tohle udělala několikrát v různé dny, takže zřejmě vada aplikace či dat. Tahle televize ale vždy jela s HbbTV na hranu (spíše za ni) a na některých zařízeních tak byla mírně řečeno „k nepoužití“.

Aplikace se usazují, část jsme prověřili už nyní

Oficiální seznam aplikací pro české diváky a televizory 2024/25, včetně Samsung Tizen, najdete v samostatném článku. Zde jsme jen ověřovali funkčnost několika z nich, které má televizor už předinstalovány na úvodní liště domovské nabídky. Vedle obvyklého Youtube a Disney+, které sice bylo taktéž funkční, avšak šlo o starší verzi aplikace se zbytečně komplikovaným přihlašováním, tu najdete i Voyo a Skylink; na Samsung bylo, co do zapojení domácích aplikací hned po instalaci, vždycky spolehnutí!

Pro jistotu jsme ještě ověřili stažení aplikace prima+, což nebyl problém stejně, jako její provoz, který jsme ověřili na několika dílech nové řady Hořkého světa, což je příjemná oddechovka.

V případě domácího Voya se už aplikace zdála standardní, protože ta automatickou synchronizaci s aplikací spuštěnou na stejné LAN v mobilu nemá a je vždy nutné zadat krátký a zapamatovatelný řetězec znaků (Prima a Skylink to řeší přes kód QR sejmutý v mobilní app). I v tomto případě to bez potíží klaplo a aplikace při krátkém zkoušení nevykazovala potíže. Na ně jsme narazili až po návratu na domovskou stránku. Poslední prohlížené televizní kanály, které se zobrazují na úvodní liště nyní doplňují ikony aplikací, které jste v poslední době využívali.

Ale…

Disney+, které jsme prohlíželi před Voyem tu chybělo a nebyly tu ani stanice ČT24 a CNN Prima News, které jsme sledovali před nimi. Na liště ovšem stále byly kanály skupiny Nova, které jsme ani jednou neprohlíželi a držely se tu po celou dobu testu, takže možná zaplacené pozice. A protože vše probíhalo hned po instalaci, můžeme to říci s naprostou jistotou!

Úvodní lišta, a domovská stránka v této verzi, má zjevně své mezery, mušky či možná speciální vylepšení. Třeba když jsme na Voyu „nechali kurzor“, aplikace se po chvíli samovolně spustila do plné obrazovky stejně, jako to zde dělají televizní stanice.

Tohle možná bude novum, zařazování, resp. nezařazování některých IPTV/VoD, a zejména televizních stanic, na lištu ovšem bude chyba.

Další aplikace jsme tentokráte vyzkoušeli pouze přes zrcadlení obrazovky z mobilu s obvyklým Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) patřícím do střední třídy a levným TCL 30+ (Android 12). V prvním případě propojení klaplo až na potřetí. Poprvé se na obrazovce vůbec neobjevil požadovaný kód nutný k propojení, podruhé se objevil, ale mobil ho prostě nevzal a až teprve na potřetí vše klaplo jak mělo.

Minulý rok měl Samsung problém se zobrazováním menší plochy obrazu z mobilu, letos se zdálo, že to trvá, ale nakonec se ukázalo, že aplikace v telefonu si z neznámých důvodů nastavila „zobrazit plnou plochu na mobilu“ místo aby zvolila TV. Po přestavení už bylo vše v pořádku a širokoúhlý obraz se krásně roztáhl na celou plochu.

U levného telefonu TCL 30+ bylo navázáno spojení a vše vypadalo, že je to na dobré cestě. Vzájemné propojení ale neklaplo ani po několika pokusech, včetně vymazání povolení pro mobil přímo v televizoru. Vyzkoušeli jsme ještě průvodce propojením a ejhle! U obou možností byla řeč pouze o telefonech Samsung. Že by značka letos změnila strategii? Zjišťujeme…

Samsung také jako jeden z mála výrobců televizorů disponuje obousměrným Bluetooth Audio, takže můžete televizor využít i jako repro typicky pro mobil. A děláno je to šikovně!

Vyzkoušeli jsme oba zmiňované telefony a nebyl jediný problém. Naopak! Samsung TV v tomto okamžiku automaticky nabídne příjemný šetřič obrazovky, což je samozřejmě důležité a u OLED dvojnásob!

Směr ven jsme prověřili s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a jako obvykle to klaplo dokonale.

Informace o pořadu, kanálu vyvoláte OK/Enter.

Jaký je? Excelentní!

Potvrdit můžeme, že i zde se obrazový procesor chová trochu jinak než jsme byli zvyklí v loňském roce (a před tím), resp. obraz podává jinak, dalo by se říci ostřeji. Nabízel ale například ze špatných zdrojů obraz lepší než dříve a většina (možná drtivá) bude nejspíše nadšena z jeho podání, z vypilovaných kontrastních a jasněji (jasně) viditelných detailů a celkově ostřejších scén. Minimálně dvakrát jsme ale v živém vysílání na obličejové části v detailu snímané osoby viděli vysloveně až uměle, nebo dokonce až animovaně působící obraz. A bylo to, při návratu kamery ke stejnému záběru, vidět opakovaně. Tady má zabudovaná umělá inteligence, resp. obrazový procesor NQ4 AI Gen2 ještě nějakou cestu před sebou.

Televizor po zapnutí standardně naběhne do domovské nabídky, volbu naštěstí můžete změnit (viz nastavení a tzv. Všeobecné informace…) i na poslední používanou aplikaci/kanál TV, což jsme také udělali. Následně se televizor spolehlivě zapínal typicky do tuneru DVB-T2, tedy do pozemního příjmu, což jsme ověřovali nejvíce.

Multimédia jsme naopak nezkoušeli. Zejména proto, že se na výborný server Synology s disky WD Red vůbec nedalo připojit, televizor ho totiž neviděl ani automaticky (na LAN neviděl ani počítač s Windows!), ani přes průvodce připojením. Tady kupodivu takovéto médium, jako možnost, úplně chybělo! Tento problém jsme registrovali i v minulé sezóně, ale pak to výrobce napravil, což se jistě stane i letos.

V tomto ohledu bylo na Samsung vždy spolehnutí.

Takovéto mušky a mouchy jsou na počátku nové kolekce běžné, ostatně řeší se i uzpůsobování, resp. dolaďování změn operačního systému a aplikací. Aktualizace firmwaru jsou tak častější, byť v průběhu testu žádná nedorazila.

Jelikož jsme u OLED, ti znalejší se možná ptají, jak je to tady s údržbou obrazovky. Televizor nesmíte vypínat ze zásuvky (klasický vypínač ani nemá, což je v tomto jediném případě správně!), protože si po uvedení do pohotovostního režimu zpravidla provádí základní údržbu obrazovky. Možnosti té manuální najdete ve fotogalerii, více se o tématu dozvíte v samostatném článku, článcích.

A zhodnocení?

Za autora je Samsung QE65S95D jeden z nejlepších televizorů, jaký kdy viděl. Není si zcela jist jen (momentálním) chováním UI/AI, která tu a tam ukazuje drobné nedodělky, což se jistě upraví, a obraz je na jeho vkus příliš ostrý, což se dá částečně utlumit v nastavení. Excelentní matná obrazovka, ale všechny nedostatky, a momentální nedostatky, spolehlivě smázne a co do nabídky OLED pak S95D nejspíše předčí vše, co je momentálně na trhu. Pokud skutečně chcete OLED a váháte, je to naprosto zbytečné! Tato řada je navíc jediná, kterou si v této podobě můžete pořídit a je to podle nás také jediný OLED, který má dnes smysl kupovat.

A pod to se autor klidně podepíše.

Ostatně to i udělal…

Hodnocení

  • PRO: excelentní matná obrazovka (bombózní spojení OLED a matu : ), stabilní, svižný a spolehlivý operační systém, spousta aplikací, včetně domácích, solidní ovládání (až na nejsdruženější tlačítko… : ), ve spojení se zvukovou lištou Samsung HW-Q990D výborný zvuk, včetně prostorového 5.1
  • PROTI: zatím nevychytaných pár věcí na domovské obrazovce (nezobrazování skutečně všech sledovaných stanic, někdy potíž s náběhem do plné obrazovky), chybí vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku (už by s tím přátelé fakt chtělo něco udělat…), TV neregistrovala některá zařízení (server, PC) na lokální síti LAN