Jak jsme včera informovali, celkový počet programů šířených v DAB+ se skutečně dnešním dnem zvýšil. Multiplex II z Vídně se rozšířil do dalších spolkových zemí společně s novým multiplexem III. Ve Vídni přibylo dnešní ráno 18 programů a další rádia vysílají regionálně.

Všechny programy soukromých provozovatelů zachovávají kódování AAC a ochranou EEP A3 většina z nich je šířena bitovou rychlostí 72 kb/s. Jsou opatřeny DLS radiotextem a slideshow. Extra datový kanál slouží pro EPG. Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF zůstává stále jenom v FM.

Rakouský operátor ORS také zveřejnil přehled všech vysílačů DAB, na který se můžete podívat níže. I přes nové multiplexy v pěti dalších spolkových zemí zůstává pokrytí na 84 % populace. Z toho 30 % vlastní přijímač v domácnosti, k čemuž přibydou vlastníci nových automobilů, kteří mají přijímače již zabudované.

Uvedený přehled by mohl posloužit našim čtenářům na jižní Moravě nebo v jižních Čechách k zachycení vysílačů dolnorakouských (N) případně hornorakouských (O) multiplexů.  Dostatečný přeshraniční příjem by měl být na západním Slovensku, zejména v Bratislavě. A o prázdninách pojede spousta Čechů autem přes Rakousko, takže by mohli využít v nových autech i DAB na cestách.

Pokud budete mít nějaké vlastní praktické zkušenosti, dejte nám vědět.