Je tu pravidelný žebříček nejoblíbenějších pořadů a filmů vytvářený podle zájmu českých uživatelů u mezinárodní programové služby JustWatch. Je rozdělen na filmy a tzv. TV shows (klasické seriály plus další opakující se pořady), protože řada video služeb „seriály“ v menu první úrovně bohužel vůbec nemá. Snímky a data: JustWatch

Jak jste se před nedávnem mohli dozvědět na digirevue.cz, společnost JustWatch se domluvila s dalšími českými streamovacími službami (některé působí i na Slovensku) o jejich zařazení do své programové nabídky. Vedle O2 tu tak nyní, mimo jiné, najdete i klíčové Voyo a také výtečnou internetovou televizi Lepší.TV (více zpráva na odkazu výše).

Co se nejvíc streamovalo? V dubnu „Fallout“ a opět Oppenheimer

Květnový filmový žebříček je hodně zajímavý! Jedničkou je druhý díl amerického spektáklu, který se částečně – bohužel – odtrhl od jedinečné a nesmírně propracované knihy a u JustWatch je jednoduše nazvaný „Duna: část druhá. Hned za ním je ovšem jednička, a to je částečné překvapení (diváci si zjevně ve velké míře chtěli připomenout děj), protože to v květnu vypadalo, že TOP 10 brzy opustí. Dubnová jednička, snímek Oppenheimer, se tím pádem posunula na pozici bronzovou, nicméně je stále ještě „na bedně“.

Jedničkou u opakujících se pořadů, včetně seriálů, se stal opět Fallout (název nepřekládají, ale má slušný dabing) z apokalyptické, možná alternativní Země ukazující následky jaderné války. Druhou pozici v žebříčku zaujal Malý Sheldon, který odsunul remake Šogúna (Disney+) na čtvrté místo.

A bronzová medaile?

Další sci-fi novinka jménem Temná hmota (Apple TV+), což je něco ve stylu vynikajících Dvou světů (HBO). Prostě interakce mezi stávající a alternativní verze planety Země.

JustWatch je mezinárodní průvodce světem streamování a služba si klade za cíl pomoci svým uživatelům najít pořady právě pro ně. Součástí měření je asi dvacítka nejrůznějších placených video služeb typu VoD, dále služby volně dostupné a také některé IPTV (internetové televize, resp. kombinované s videotékami). Z českých je tu, mimo jiné, už i Voyo a O2 TV.

JustWatch podle vlastních údajů využívá více než 20 milionů uživatelů měsíčně v 95zemích světa. V České republice pak má, podle nejnovějšího prohlášení pro digirevue.cz, 200.000 až 250.000 uživatelů měsíčně a z roku na rok se popularita značně zvýšila (přes zhruba polovina).