Pokud chcete „vypadnout“ od nesmyslných marvelovek či oprostit se od všudypřítomných kriminálek na jedno brdo, koukněte na svěží Karibik v dobách, kdy ještě ženy byly ženy a muži, muži. Co muži? Muži byli… Piráty; nikoli, tak říkajíc „Piráti“, samozřejmě : ). Foto: Canal+

Francouzský Canal+ nám o prázdninách připomene nádherný modrozelený Karibik přes který pluly lodě bohatých zemí odvážející z „Amerik“ všemožné poklady. A připomene i muže, kteří jim je – jednoduše vzato : ) – chtěli sebrat, uloupit, ukrást, vybojovat… À propos abyste nemuseli hledat: tzv. zlatá pirátská éra v Karibiku trvala zhruba od roku poloviny 17. do 20. let, někdo říká, poloviny, 18. století a souvisela s rozvojem koloniálních ambicí Španělska, Francie a Anglie v těchto končinách. Více najdete na Wikipedii, včetně „pirátského seznamu“, kde uvidíte… i nějakou tu ženu. Jako třeba skandinávskou princeznu Awildu, což byla ale spíše vikingská nájezdnice, než pirát, a irskou Gráinne Ní Mháille nebo-li, anglicky, Grace O’Malley.

Jak vypadá Canal+ s Apple TV+? Výborně a je za neodmítnutelných 50 Kč…

Seriál Pod černou vlajkou (Black Sails, 4. řady, 2014-2017) z produkce Starz v Česku vysílán nebyl a běžel pouze na Slovensku jako Čierne vlajky. Odehrává právě ve zlaté éře, konkrétně většinou někdy od roku 1715, kdy se nad piráty začíná pomalu smrákat. Světové mocnosti jim vyhlašují válku nejen proto, že ohrožují prosperitu jejich zámořského obchodu, ale i proto, že mají tendenci se sdružovat, což by pro ně mohlo být hodně neubezpečené. Seriál s propracovanou a drahou výpravou začíná v době, kdy kapitán Flint přibírá do posádky mladého nováčka jménem John Silver a společně se vydávají na výpravu za obřím pokladem.

Druhou srpnovou novinkou je dalším československý film nemající v dějinách obdoby, „Kdo chce zabít Jessii?“ ze sladkých šedesátých (1966).

Pozoruhodná filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka v hlavní roli s excelující a hlavně božskou Olgou Schoberovou (vzpomeňte na Brigitte Anne-Marie Bardot a její vysvlékání ze skafandru : ) předvádějí, co všechno se může stát, když takhle jednou ráno potkáte svůj SEN.

A oživlé komiksové postavy ho dokáží pořádně nakopnout!