Oficiálně však budou Hry XXXIII. olympiády otevřeny až zítra, impozantní přehlídkou na řece Seině. V předstihu se rozehrály některé zápasy kolektivních sportů ve fotbale a rugby a dnes se k nim připojují házená a kvalifikace lukostřelby. Kde je možné sledovat soutěže, pokud nejedete za nimi do Francie, nejen u nás, ale i v ultra vysokém rozlišení, vám napoví následující řádky. A něco o maskotech Her se dozvíte v poznámce na konci tohoto článku.

Jak jsme psali, kompletní soutěže, na jejichž pokrytí má vysílací práva Warner Bros. Discovery (WBD), budou u nás na placeném kanále MAX, nástupci původního HBO MAX. WBD na svých streamovacích platformách v Evropě během 19 dnů olympijských her nabídne všech 10 500 sportovců, 762 sportovních utkání, 329 medailových událostí a 3 800 hodin živých přenosů. K tomu spouští nové funkce od již středy 24. července až do konce LOH 11. srpna.

Novinky na streamovacích platformách WBD

Jedná se o časovou osu se záchytnými body, které fanouškům 15 vybraných sportů (v plážovém volejbalu, volejbalu, házené, tenisu, fotbalu, sedmičkovém ragby, atletice, plavání, dráhové cyklistice, silniční cyklistice, jízdě na horských kolech, boxu, basketbalu, judu a moderní gymnastice) bude dostupná na internetových stránkách a mobilních aplikacích a umožní jim tak vychutnat si zásadní okamžiky kdykoliv budou chtít.

V mobilních aplikacích (např. přes Obchod play pro Android) i na internetových stránkách bude možné nastavit notifikace, které uživatele upozorní, že se některý sportovec blíží k zisku zlaté medaile. Zároveň si mohou diváci podle libosti přepínat mezi jednotlivými medailovými událostmi, zatímco na pozadí bude stále zapnutý původní stream.

Předplatitelé Max si mohou konkrétní sportovní události přidat do svého seznamu. Díky tomu budou po celých 19 dní moci sledovat hry podle vlastního olympijského rozvrhu.

Vzhledem k tomu, že signál z olympijských her je vyráběn OBS v ultra vysokém rozlišení UHD s vysokým dynamickým rozsahem HDR 10, předplatitelé služby Premium MAX jej mohou sledovat v tomto nativním rozlišení, pokud mají odpovídající technické vybavení včetně kabelů, jak jsme psali v našem předchozím článku věnovaném Olympiádě a jak hostitelská Francie využila Her k zavedení DTT vysílání ve 4K

LOH Paříž 2024 ve znamení inovací a nástupu 4K UHD v pozemním vysílání

8K tentokrát s čínským přenosovým vozem

Předchozí LOH Tokio 2020, které se uskutečnily v důsledku covidu v roce 2021, pokryla japonská NHK 200 hodinami v UHDTV-2, to jest v rozlišení 8K (7,680 x 4,320 pixlů). Při této příležitosti otevřela také satelitní kanál přes BSAT 4A na 110°E ve standardu ISDB-S3, kde později také přenášela další nativní obsah v 8K (viz náš článek o 8K). Dnes je tento satelitní kanál NHK prázdný. To zjevně odpovídá poklesu zájmu diváků i o tento dosud nejdokonalejší formát televizního zobrazení.

Podle informací 8K Asociace, která propaguje 8K ultra vysoké rozlišení, se letošních LOH v Paříži zúčastní 8K přenosový vůz čínské státní televize CCTV (China Central Radio&TV). Podle zpráv byl tento přenosový kamion (17 x 2,5 m) nezávisle navržen a vybaven technologiemi 5G+4K/8K+AI. CCTV by měla pro čínského diváka přenést z pařížské Olympiády ve 4K nebo 8K více jak 400 hodin z gymnastiky, stolního tenisu, badmintonu a lezení.

Eurosport 4K, další zdroj přenosů z Paříže 2024

Ale vraťme se do reality. V posledních dnech placená německá platforma HD+ se dohodla s majiteli práv o tom, že budou 4K UHD signál vysílat na kanále UHD 1, na satelitu Astra (19,2 ° východně, txp 35, kmitočet 10 994 kHz, H v DVB-S2, 8PSK, FEC 5/6)). „Jsme potěšeni, že věrni mottu olympijských her v Paříži 2024 můžeme „Hry otevřené všem“, zpřístupnit nejen co nejvíce lidem, ale také nabízíme divákům plnou brilanci soutěží v dokonalém obrázku v UHD kvalitě. Na našem kanálu Eurosport 4K spolu s naším silným partnerem HD+“, řekl Matthias Heinze, vedoucí distribuce a partnerství, generální ředitel GSA ve společnosti Warner Bros.

Eurosport vysílá LOH přes HD+ na Astře (Zdroj: BroadbandTVnews)

Obsahově se jedná o mezinárodní program Eurosport 4K sestavený sportovními režiséry Discovery Sport a komentáři ve 20 jazycích. Kromě toho Němci mají možnost příjmu LOH na platformě Discovery +, podobně jako Italové nebo předplatitelé ve Spojeném království.

Kde hledat přenosy z LOH: Eurosport 1 a 2

Předplatitelé, kteří si chtějí užít expertně podobně předem připravený olympijský zážitek, avšak pouze v HD, ocení především živé přenosy ve vysílání stanic Eurosport 1 a Eurosport 2 a streamy všech sportovních událostí.

Tyto stanice zdůrazní vlastní produkci Eurosportu, jejíž součástí bude pařížské střešní hlavní studio a další menší studia umístěná přímo na jednotlivých místech po celém městě. Tímto způsobem bude možné hry pohodlně sledovat v televizi, na mobilu i na tabletu.

Eurosport 1 a Eurosport 2 začal první živé přenosy od 1430 fotbaly mezi Argentinou a Marokem a Uzbekistánem vs Španělsko právě již od středy 24.7.

Jaké byly první přenosy, co jsme zjistili

Ještě před vlastními prvními jsme otestovali medailony atletů letošních her. K dispozici byly 3 jazyky (jazyk daného sportovce, polština a španělština) doplněné vždy možností českých titulků. Oba kanály Eurosportu jsou k dispozici také na Maxu. Nastavili jsme si z celkové nabídky přenosů na časovou osu právě první 2 zápasy; upozornění, že již začínají jsem nezaznamenal. Časy začátků nezahrnovaly vlastní utkání, ale právě přejezd vyráběný Eurosportem, kde byl pod anglický originál namíchán český překlad. Trochu matoucí je uvádění časů v podobě anglofonních zemí tle 2:30 odp.

Maskot pařížských her před zahájením prvního přenosu (screenshot Eurosport)

Zajímalo nás, jakým zvukem jsou živé sportovní přenosy doprovázeny. Titulky jsou vypnuty, což je logické. První fotbal byl s českým komentářem, druhý však ve finštině, oba samozřejmě jako další zvuk měly anglický komentář, který bude u všech přenosů základem. Přepínání mezi těmito dvěma jazyky bylo bezproblémové.

Na Eurosport je možno se u nás podívat na mnohých streamovacích platformách jako je Sledování TV, Vodafone TV, Magenta TV od T-Mobilu, nebo před 14 dny doplněné kanály Eurosportu do Lepší TV. Zaznamenali jsme také, že služba ANTIK TV ve svém nejvyšším balíčku má kromě Eurosportu 1 a 2 v HD nabízí také Eurosport 4K v češtině. Kanály ve 4K jsou dostupné kromě firemního Antik TV Boxu, na televizorech Samsung, LG a Hisense, které mají podporu UHD a stabilní rychlost 15 Mbit/s. Kromě toho umožňuje i příjem přes internet ve službě webtv.

Kdo by hledal olympijské soutěže na Skylinku, tak je tam nenajde, Skupina M7, pod kterou Skylink spadá, je nezařadí. Rovněž tak nejsou LOH z Paříže k dispozici na sportovních kanálech Canal+ sport.

Kolik přenosů na streamovacích platformách bude s českým komentářem jsme nezjišťovali, jasné je, že angličtina bude jako základ. Bude také záležet na dané platformě, jaký komentář pustí do svého streamu.

320 hodin přímých přenosů z LOH v ČT

Česká televize, která zajišťuje přenosy z LOH na základě sublicence, obsadí prakticky plně svůj sportovní kanál ČT Sport. I když má ČT jako majitel sublicence oprávnění vysílat olympijské soutěže pouze na jednom programu, podařilo se domluvit několik výjimek, díky kterým je možné v případě časového souběhu dvou bojů o medaile s českou účastí pro živé vysílání využít i internetový stream jako kanál Sport plus. Logicky největší zájem a nejširší nabídka pro naše diváky se soustředí na sporty s naší účastí. Jak jsme již uvedli, kanál ČT Sport s českým komentářem ze stadionu nebo z IBC v Paříži bude asi pro našeho většinového sportovního fanouška dostatečná. Podrobnosti o pokrytí LOH programy ČT jsme uvedli před týdnem v článku:

Olympijské hry Paříž 2024: podívaná zdarma nebo ve 4K UHDTV?

Nyní se do dějiště her vrací také Olympijské studio, které bude umístěné v Českém domě v parku La Villette. K tomu uvádí Robert Záruba, šéf komentátor redakce sportu České televize a autor projektu Paříž 2024: „Vysílání z Paříže je bez časového posunu, což ovlivní možnost prezentace rozhovorů s našimi sportovci během dne a večera.  Budeme je vysílat v 60minutovém přehledu Hodina z Paříže. Ale kvůli nejistému času budeme většinu rozhovorů v hrubém sestřihu dávat na sítě, na web ČT sport, kde se objeví často dřív, než je odvysíláme v televizní premiéře.

Český dům v Paříži 2024 (ČOV, Tomáš Kozáček)

Jak se změní obsah služeb a nových vysílacích technologií za jeden a půl roku, kdy se konají další Olympijské hry v Evropě, konkrétně ZOH Milano/Cortina, na něž má Česká televize již plná vysílací práva, zůstává nyní v rukách strategických plánů ČT a smlouvy s Ministerstvem kultury o veřejné službě.

Poznámka k úvodnímu snímku

Maskoty Olympijských a Paralympijských her Paříž 2024 jsou Phyrges, založené na tradičních malých frygických čapkách, podle nichž jsou maskoti formováni. Jméno a design byly vybrány jako symboly svobody a reprezentují alegorické postavy Francouzské republiky. Pravá postavička, s dřevěnou nohou, symbolizuje právě Paralympijské hry, které se budou konat v návaznosti na LOH od 28.8 do 8. září 2024. (Zdroj snímku: https://olympics.com/en/olympic-games/paris-2024/mascot)