Nové lokality si ale operátor nechává na příští rok, letos chce spustit vysílače na dříve získaných kmitočtech v Olomouci, Jemnici a Zlíně.

Pět nových lokalit na jihu Čech bude moci pokrýt signálem televizní Regionální síť 11, kterou prostřednictvím společnosti Fiera touch provozuje pelhřimovský podnikatel Pavel Hájek. Operátor získal od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) individuální oprávnění pro využívání kmitočtů v Českém Krumlově (kanál 42), Jindřichově Hradci (kanál 36), Písku (kanál 43), Prachaticích (kanál 47) a Strakonicích (kanál 45). Ve všech případech půjde o slabé, vyloženě městské vysílače o maximálním vyzářeném výkonu 31 Wattů. Multiplex, který šíří programy iVodárenství.cz, i-Vysočina.cz a TV R (lokálně v Kladně i místní program KladNo.1TV a z jihočeských vysílačů také regionální program JČ1, který jako jediný neprovozuje sám Pavel Hájek), tím ale výrazně vylepší pokrytí Jihočeského kraje.

TV R míří do Olomouce a Zlína, ještě v létě dokryje jih Vysočiny

Přejde televize JČ1 v dalších lokalitách do této sítě?

„Vysílače budeme zprovozňovat nejdříve příští rok, teď je priorita dostavba TV lokalit Olomouc, Jemnice a Zlín, a především také plánování sítě pro DAB,“ uvedl na dotaz serveru Televizníweb.cz sám Pavel Hájek. Regionální síť 11 momentálně disponuje individuálními oprávněními pro kmitočty v 27 lokalitách, z nichž některé ještě nebyly zprovozněny. Kromě mateřské Vysočiny, kde síť původně vznikla a operovala, a Jihočeského kraje, ji lze naladit také v Praze, Středočeském, Plzeňském a Ústeckém kraji. Disponuje také oprávněními pro vysílání v Karlovarském, Libereckém, Olomouckém a Zlínském kraji. Po spuštění všech lokalit se pokrytí sítě dostane na víc než čtvrtinu obyvatel Česka, přičemž v regionů by mělo být nejlepší v Praze a poté s velkým odstupem na Vysočině.

Nové lokality v jižních Čechách by po spuštění vysílačů mohla využít televize JČ1, která se s Hájkovou společností Fiera touch už dříve dohodla na využití kapacity Regionální sítě 11 v Českých Budějovicích a Táboře. Český Krumlov nyní pokrývá prostřednictvím Regionální sítě 18 a Jindřichův Hradec a Dačice prostřednictvím Regionální sítě 14. Všechny tyto lokality kromě Dačic bude od příštího roku pokrývat i Regionální síť 11 a navíc také Písek, Prachatice a Strakonice. „Naše síť, jak televizní, tak do budoucna i DAB, je otevřená pro všechny externí klienty a není vyloučeno, že se JČ1 v některých lokalitách na jihu objeví,“ uvedl pro Televizníweb.cz Pavel Hájek. „Určitě některé z těchto lokalit také využijeme pro DAB síť a posílení pokrytí,“ dodal.

Praha má devátý TV multiplex V metropoli terestricky vysílá 51 televizí

Jak pokračuje budování sítí DAB+? Dozvíme se v září

Začátkem letošního května Regionální síť 11 zařadila novou Hájkovu televizní stanici TV R, která se zaměřuje na zpravodajství a publicistiku z regionů. Program zatím vysílá ve zkušební verzi. V květnu totiž vypršela roční lhůta od udělení vysílací licence a pokud by stanice neodstartovala, mohla by o oprávnění k vysílání přijít. Zároveň Fiera touch připravuje ke spuštění vysílače pro digitální rozhlasové vysílání DAB+. Je totiž jednou z osmi firem, které uspěly v aukci kmitočtů na sítě pro digitální vysílání komerčních rádií, již na přelomu roku pořádal Český telekomunikační úřad. Hájkova společnost získala kmitočty pro pokrytí osmi krajů včetně Prahy, domovské Vysočiny, ale právě také Jihočeského kraje.

Jednu velkou jednofrekvenční síť pro DAB+ má Fiera touch vytvořit v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji. Digitální rozhlasový vysílač pro Prahu má firma už připravený ke spuštění v lokalitě Děvín, odkud vysílá i její televizní Regionální síť 11. Pavel Hájek však zatím digitální rozhlasové vysílání nespustil, protože neměl žádného klienta. Jak se vyvíjí přípravy dalších rozhlasových vysílačů a zda již získal smlouvy s nějakými komerčními rádii, nechce Pavel Hájek zatím konkretizovat. „K DAB síti zatím nechci víc plány komentovat, vše představím počátkem září,“ uvedl na dotaz serveru Televizníweb.cz.

Nový TV multiplex pro čtyři krajská města: Karlovy Vary, Liberec, Olomouc a Ústí nad Labem

Úvodní foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz