České Radiokomunikace (CRA) výrazně vylepšily své hospodářské výsledky. Za uplynulý fiskální rok druhé pololetí 2023 – první pololetí 2024 vzrostla ve srovnání s minulými obdobími výše tržeb i provozního zisku celkově o zhruba 10 %, EBITDA (zisk před započtením úroků, odpisů a zdaněním) dosáhla výše 1,2 mld Kč. Poprvé v historii společnosti také měly CRA větší tržby z jiných služeb než z tradičního vysílání.

CRA se v posledních letech daří a skončený finanční rok je toho důkazem. Majitel CRA, společnost Cordiant Digital Infrastructure, prokazuje svou dlouhodobou strategii a vydělané prostředky ponechává CRA k dalším investicím. Jen za uplynulý rok tak CRA koupily společnost Prague Digital, který posílila kapacitu pro služby v televizním vysílání v Praze a okolí, a také společnost Cloud4com spolu s datovým centrem Lužice. Tím se CRA staly nejvýznamnější česku společností v oblasti cloudových služeb a datových center.

Řízená demolice pod Cukrákem Prostor AM vysílače uvolněn pro data

Výborný hospodářský výsledek CRA má také pozitivní vliv na jejich financování. Podařilo se vyjednat rozsáhlé refinancování stávajícího úvěru a současně navýšit celkový limit, což umožní CRA získat zdroje pro plánovanou výstavbu nového datového centra. To vyroste v lokalitě Zbraslav a bude jedním z největších a nejmodernějších datových center v Evropě. O přípravě k budování datového centra jsme již psali (odkaz výše).

Miloš Mastník, generální ředitel CRA, k tomu říká: „Významně posilujeme naši pozici, a to nejen na poli vysílacích služeb, kde se nám daří nabízet nové televizní kanály, stavíme celoplošnou DAB síť a upevňujeme pozici ve službách OTT, ale také v oblasti služeb ostatních, například cloudech, datových centrech, kde dynamicky rosteme, a dokážeme podporovat celkový výsledek CRA z více stran,“

Snímek v úvodu: Reprofoto ze stávající architektonického návrhu budoucího datového centra Zbraslav pro CRA.