AKTUALIZOVÁNO: Výrobce The Frame uvádí sloganem „Jediná TV, kterou si dáš do rámečku“. Pokud opomineme nevkusné tykání, které by se tržní jedničce nemělo stávat, je tomu skutečně tak. Jak asi tušíte, jde o kombinaci tradiční TV a zobrazovače na který si můžete umístit třeba fotografii či skutečný malovaný obraz a využívat ji tak pomalu 24 hodin denně. Rámečků, které si lze k Framu dokoupit, je více než dost, takže „televizor“ lépe přizpůsobíte i interiéru. Nemluvě o jedinečné matné obrazovce!

 

AKTUALIZOVÁNO, 11:25 hod: Pokud jsme televizor ukončili v Lepší.TV, po zapnutí se do aplikace vracel, což může být pro některé značnou výhodou (ne, všechny televizory to nedělají…). Řada diváků je totiž dnes, nejen po druhé digitalizaci, odkázána při sledování TV vysílání na internet, protože rozvod v domě je buď zastaralý anebo – při některé nové výstavbě – už zcela chybí. Ale pozor! Zde zjevně také záleží na aplikaci. Disney+, ani iVysílání České televize to totiž nedělalo a vždy jsme skončili na liště domovské nabídky. A neumělo to ani Sledovani.TV. 

 

Televizor s oddělenou elektronikou (samostatný box) a úhlopříčkou 165 cm (65″) je letošní novinkou a je překvapivě levný – 34.990 Kč, resp. má výtečnou kombinaci cena/výkon. Titulku se tedy nedivte. Navíc jsou vlastnosti z valné části nadprůměrné i když výtky tu jsou a některé dosti letité! Samsung má ovšem svou hlavu, navíc typicky dotažení nového uživatelského rozhraní, včetně domovské obrazovky (Home) jde neuvěřitelně pomalu a v průběhu doby se ještě ukazují nové chyby a chybky. Tady bylo asi nejvíce nepříjemné to, že při pohybu po Home vypadával zvuk jdoucí z aktuálního televizního kanálu a vidíte to například i v menu nastavení, kde se to firmě také stále nedaří potlačit (v EPG je kupodivu vše OK), tedy pokud skutečně chce!

Kolekce pro rok 2024/25 také i letos – jak se zdá podle televizorů, které jsme měli k dispozici – opět zpomalila svůj chod, ale nepředstavujte si to jako nějaké tří, čtyř sekundové čekání. Vše chodí – povětšinou – rychleji než u konkurence (nebo drtivé většiny z ní), jen nikoli tak svižně, jak jsme byli u Samsungu zvyklí. A platí to i u EPG kde však vidíte „vyčkávací hlášení“ pomalu neustále a když jsme přitom s tímto nešvarem : ) „začínali“, šlo jen o zobrazování občasné nebo těsně po novém spuštění televizoru.

Testujeme TV 2024: Samsung QE65S95D Jedinečný matný OLED, ve kterém se nevidíte

Než se dostaneme k dalším pocitům a dojmům, ještě trochu technických dat k doplnění naší obvyklé tabulky, či vysvětlení v ní použitých pojmů, ať to případně nemusíte hledat.

Co zarazí, je u takto špičkového stroje zabudování pouze Wi-Fi 5 (postaru „ac“, více zde), a to může být pro někoho mínus. Naopak nepřekvapí použité systémy pro přehrávání obsahu s HDR, kde jako obvykle chybí Dolby Vision se kterým výrobce „nepeče“ a samozřejmě ani parametry audio systému. Samsung u zvuku prosazuje Dolby Atmos a své OTS (zvuk sledující pohyb), takže tu DTS nehledejte. Solidně pak značka hovoří o parametrech zesilovače u něhož udává výkon ve wattech a v RMS, což vám ho dovoluje snadno porovnat s konkurencí a řekněme si rovnou 40 W (RMS) je setsakra hodně, což bylo také za provozu znát!

Připomínáme, že zde zavedený audio systém typu 2.0.2 vypovídá o tom, že tu máme stereo (první „2“) vyzařující dolů, naopak nemáme basový kanál („0“) a zase máme tzv. horní kanály (druhá „2“ – vyzařování do stropu), což využívá právě Atmos.

Tento systém pak najdete na některých on-line videotékách a streamovací služby si v něm vcelku libují. Co technických parametrů poněkud úpadkové české televize jedou u zvuku jen naprostý základ, tady se podpory nedočkáme.

Tolik základní technické informace, zbytek v tabulce i když vlastně ještě… zmiňme ovládací systémy pro IQ domácnost v podobě Matter (co to je), Thread a Zigbee (co to je).

Zkrátka budoucí sezení u „telky“ a sledování pračky či myčky, což vcelku nějak jde částečně už dnes.

EPG nabíhalo pomaleji než v loňské sezóně a nepatrně horší to bylo i ve srovnání s dalším letošním modelem, QE65QN90DAT (odkaz na test níže). Foto: autor

Instalace, ovládání i EPG stejné

S instalací a ovládáním vás odkážeme na jiný model 2024, Samsung QE65QN90DAT, u něhož je to více popsáno, na odlišnosti jsme nenarazili, nebo byly jen minimální, což se týká v podstatě i EPG. U něj jsme pouze pozorovali o něco delší prodlevu operací, nebo se nám to alespoň zdálo (sekunda, možná sekunda a půl).

Zajímavé v této souvislosti je to, že zvuk se nikdy nepřerušil a tohle výrobce stále drží. To už ale neplatilo u ovládání na domovské obrazovce (Home) k čemuž se ještě vrátíme. Tady opět pravidelně neseděly položky na liště Poslední (poslední sledované), resp. Právě běží a vypadalo to tak, jakoby zdejší zobrazení opět ovlivňovalo nějaké placení poplatku a nikoli to, co jste naposledy sledovali. V každém případě se na to nedalo spolehnout, co víc, nešlo to ani odstranit a ani sem stanice nešly – pro nějaký váš rychlejší výběr kanálů – uložit. Tohle je od výrobce promarněná šance.

Aplikace už usazené, HbbTV s komplikovanějším ovládáním

HbbTV, tedy „kouzelné červené tlačítko“ mělo sice tradičně bezproblémový provoz, včetně navazování po reklamě nebo při změně obrazové kvality, ale u Samsungu pozor na zhoršené vyvolávání barevných tlačítek jako takových. Pokud neznáte, doporučujeme nejprve vyzkoušet.

Jistá komplikovanost je u modelů 2024 stále zachovávána, pokud HbbTV hodně využíváte, nemusí být tato značka pro vás v tomto ohledu tou správnou volbou.

A přitom si život komplikuje naprosto zbytečně!

Televizory Samsung 2024? Máme pro vás všechny řady i jejich parametry

U aplikací základní předinstalovaný balíček zahrnuje i české, či lokalizované IPTV/Vod a výběr je solidní. Jde zejména o Disney+, Skylink Live TV či Voyo. A samozřejmě obvyklé Youtube, které jsme taktéž prověřili.

Vynikající bylo – jak je už tradicí – zprovoznění zejména u Skylink Live TV (snadné a pohodové, mnozí by se tu měli učit!) a ani provoz neměl problémy, což nemá snad nikdy! Prověřeno bylo i Disney+, kde se už při zprovoznění musíte trochu snažit, protože použitá verze aplikace se neuměla automaticky spárovat s aktivní aplikací v mobilu. Funkčnost ale byla plně zachována a i v tomto ohledu je na Disney+ spolehnutí. Tedy až na nastavení titulků, které tu tak nějak nedrží velikost, což se nám stává napříč platformami. Po změně bylo vše, pro daný televizor v pořádku, a to i při opětovném spuštění.

Osvědčilo se rovněž Voyo, pro zprovoznění stačí spustit (na stejné síti LAN) aplikaci v mobilu, dát připojení TV a zadat kód z obrazovky mobilu. Toť vše.

Doinstalovali jsme iVysílání České televize a také dále Lepší.TV a Sledovani.TV, které taktéž fungovaly bez problémů.

Aplikace se, jak se zdá, po přechodu na nový operační systém Tizen 2024 usazují, ale máme už pomalu září, takže je na čase.

Pokud chcete vědět, jaké IPTV/VoD Samsung v letošním roce zvládne, podívejte se do našeho seznamu pro řadu značek pocházejícího z oficiálních zdrojů.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo tentokráte zkoušeno s levným TCL 30+ (Android 12) a jednoduše řečeno nedopadlo. Sáhnout jsme museli po průvodci připojením, ale ani takto se to nepovedlo. Telefon přitom zjevně komunikoval a TV i ohlásil, jak to ale vypadlo, odezvu neměl a Průvodce ho zjevně neviděl. Těžko odhadovat v čem je problém, ale vzhledem k problémům Průvodce se serverem Synology o kterých se zmiňujeme dále…

Následně jsme raději ještě zrcadlení vyzkoušeli s nejnovějším Samsung S24, který jsme v té době měli na vyzkoušení. Napojení přes firemní SmartView (pouze mobily Samsungu) bylo zcela bez problémů, zvláštní ale je, že Průvodce vůbec nenabídl klasické otevřené Wi-Fi Miracast, takže to vypadá, na jakousi firemní politiku (záměrnou nekompatibilitu), což by bylo novum. Situaci ale ještě prověříme přímo u výrobce televizoru.

Bluetooth je u Samsungu oboustranné, a to i u tohoto. Jeden směr (výstup) jsme vyzkoušeli Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test), druhý se zmiňovaným levným mobilem TCL 30+ (Android 12).

Vše proběhlo zcela bezproblémově a bez nějakých komplikací či znovu napojování. Televizor si navíc na obrazovce nahodil šetřič a tak by to mělo vypadat! Bohužel na to narazíte málokdy, a to včetně samotného obousměrného Bluetooth Audio.

Informace o kanálu, pořadu získáte přes tlačítko OK a šipky. Foto: autor

Jaký je? Výborný, zbytečné chyby ale přetrvávají

U ovládání na domovské obrazovce (Home) občas vypadával zvuk z aktuálního kanálu a stačil třeba jen prostý přesun mezi dvěma pruhy. Tohle stále dělá výrobci problémy a pro uživatele je to možná až nepříjemné, protože ztrácí s vysíláním kontakt. Někomu to ale vadí více, jinému méně nebo vůbec, což je možná i případ výrobce. Autora to však vysloveně irituje a pokládá to za šlendrián. A je tu ještě jeden. Pokud máte server nebo datové zařízení na vaší domácí síti, tento televizor pro vás nebude tím pravým ořechovým. Poslední roky má totiž nejen Samsung potíže s přístupem typicky na server přes DLNA a platilo to – bohužel – i tady. Je smutné, když v roce 2024 přístup na domácí server nezvládne ani poměrně drahý televizor a je nutná „speciální krabička“! Inovace se ale, jak známo, nepohybují ani po přímce, ani po sinusoidě nebo Gaussově křivce…

V nabídce Samsung QE65LS03D se výtečný multimediální server Synology DiskStation DS414j vůbec neobjevil a co je horší, jakýkoli server byl vypuštěn i v tzv. Průvodci připojením. Tady je na jednu stranu bod „PC“ týkající se ale pouze stolních a přenosných počítačů a na druhou stranu „Externí úložiště“, kde je však pouze USB disk a pevný disk. Problém se vleče už roky.

Jinak velké námitky nejsou, snad jen zavést vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, což je ale zjevně firemní politika. Jak vidíte níže, nástěnný držák dostanete v ceně, dokoupit ještě můžete otočnou verzi, potěší však i podlahový stojan v podobě klasické trojnožky. A rozhodně potěší geniální věc, kterou by měl Samsung zavést už všech svých vyspělejších a vyspělých televizorů, totiž montáž nožiček podstavce bez šroubováku, prostým zasunutím!

Podsvícení LCD je sice v rámu (Edge LED), ale bylo překvapivě rovnoměrné, systém Dual LED (LED s rozdílnou barevnou teplotou), se opět plně osvědčil a napomohl lepšímu pocitu nejen ze statického obrazu. Je také zajímavé, že například ve srovnání s modelem Samsung QE65QN90DAT z května 2024, si na funkci UI (AI) nemůžeme stěžovat, nebo jsme to jednoduše nepozorovali. Obraz byl vyvážený, výtečně převáděný na podstatně vyšší rozlišení (mluvíme nejen o nízkém rozlišení z DVB-T2) a bez viditelných či autorem registrovatelných artefaktů. Tady si Samsung zaslouží jedničku, možná i s hvězdičkou.

Zvuk byl standardní a na žádném zdroji nijak nepřekvapil. Bohužel ani v okamžiku, kdy jsme do něj pustili něco onačejšího, třeba filmový 5.1. Výsledek stále zůstával vcelku průměrný, nebo lehce nadprůměrný, i když výkon zesilovače je evidentně vysoký a tady strádat nebudete. Aby mohl zvuk rozumně sekundovat obrazu, bude třeba buď dokoupit zvukovou lištu, nebo televizor napojit na tradiční zesilovač a reprosystém, ideálně s více basy.

To už je ale vysloveně dolaďování, protože skvělý základ s matnou obrazovkou máte!

Hodnocení

  • PRO: matná obrazovka (!!!) a výtečný obraz, parádní poměr cena/výkon, koncepce s oddělenou elektronikou (externí box), výtečný obraz i ze špatných zdrojů, nástěnný držák součástí balení
  • PROTI: chybí vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, stále nedotažená domovská obrazovka s přerušováním zvuku při pohybu, nešlo připojit server přes DLNA