Co jsou vlastně tyto televizory zač? Souhrnný název míří na speciálně vybavené přijímače určené nejen pro drahé hotely, ale i pro studentské koleje, nemocnice či domovy seniorů. Obecně vzato nabízejí vlastnosti směřující k lepší funkčnosti, odolnosti (třeba u dálkových ovladačů), hygieně či zabezpečení před náhodnou nebo i záměrnou změnou nastavení, ladění, atd. Ty nejvyspělejší modely z této kategorie mají centrální správu a plně hygienické (antibakteriální) provedení mířící na co nejsnazší údržbu za provozu. Nabízejí se ale i mnohem levnější modely a na ty se dnes zaměříme.

Hotelové TV, nebo-li televizory do hotelů, penzionů, hotýlků či ubytoven, včetně studentských, nebo, jak je uvedeno v úvodu například i do nemocnic nebo sociálních zařízení, představují zcela svébytnou kategorii. Ta vždy stála na okraji zájmu běžných spotřebitelů, ale co si autor vzpomíná, dlouhodobě se jí věnovala zejména značka Philips, což přešlo i na nového majitele, společnost TP Vision, nebo také TPV. Dnes patří k jedné linii této kategorie a také k těm nejvyspělejším výrobkům, které kupují vyhlášené hotelové řetězce, jak jsme vás ostatně nedávno informovali v samostatné zprávě.

V tomto povídání, a připojené tabulce s parametry vybraných produktů, tak daleko nejdeme a věnujeme se zejména druhé linii – běžným televizorům s tzv. hotelovou funkcí, které jsou někdy až úžasně levné, doslova za hubičku!

Ty jsou určeny jako náhrada za klasické, běžné přijímače, typický pall mall ve stylu co dům dal, nebo co dali kamarádi, známí či sousedé. Nic proti tomu, ze začátku to jistě někde například v malém penzionu postačí. Pokud ale máte více pokojů, pokud chcete trávit méně času napravováním problémů, které vám jejich krátkodobé osazenstvo (nebo jejich děti) působí, chce to trochu jiný přístup a hlavně „trochu jiné železo“. A vůbec není třeba chodit na špičku s centrálním řízením, nastavováním, distribucí aplikací, apod. Svou službu totiž udělá i televizor vybavený prostou blokací změn, nebo vyspělejší modely u nichž si můžete některé vlastnosti povolit, či zakázat, a to včetně například úrovně maximální hlasitosti.

Vedle takovýchto standardních televizorů do pokojů lze ubytovací zařízení vybavit i speciálními přijímači třeba k bazénu či do zimní zahrady. Před několika lety jsme ostatně jeden takový v jednom pražském hotelu i zkoušeli a níže vidíte odkaz (úžasný zážitek…).

Samsung má co nikdo nemá! Podívejte se na televizor na zahradu, The Terrace QE65LST7

Odolné ale nemusí být pouze televizory. Nejvíce pochopitelně jde o dálkové ovladače, které jsou někdy vyrobeny ze speciálních materiálů s antibakteriálním povrchem a uzpůsobeny tak, aby se během provozu snadno udržovaly, na což nemusí klást důraz jen zdravotnická zařízení. Typicky pro rozsáhlé hotelové komplexy vyrábí značka Philips, resp. PPDS, vysoce sofistikované a po domácí síti udržovatelné televizory (viz zmiňovaná samostatná zpráva), které mají v poslední verzi úhlopříčky 61 cm (24″), 81 cm (32″), 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″). V naší tabulce ke stažení, kterou najdete v závěru článku, se však zaměřujeme na zcela jiné modely, televizory levné a nejlevnější. Ty nejvyspělejší totiž představují docela jiný trh, ostatně často se ani v běžných obchodech neprodávají a ceny se kalkulují individuálně.

Příkladem z opačné strany cenového spektra je z Televizního webu dobře známá značka Strong. Nové přijímače mají opět funkce ze základní hotelové sady (foto dále) a k dispozici jich je asi deset od 61 cm (24″) do 140 cm (55″) v cenách už od asi 3.000 Kč.

Někde uprostřed najdete například i LG a Samsung, které už mají v tomto ohledu, vedle běžných TV s hotelových režimem, i speciálně zaměřenou kolekci a je tu také dvojka (trojka) na trhu s televizory, Hisense. Tato společnost nabízí pouze běžné modely s možností odemknout si speciální hotelový režim. Ten by měly mít i jiné značky TV používající jeho operační systém Vidaa, jako například Sencor.

Co televizory s hotelovým režimem nabízejí?

Nabízet toho mohou hodně a něco jsme už nakousli. Záleží ale také na kategorii, resp. její linii, ceně a zaměření. Základem – ať už se mu říká jak chce (Hotelový režim, Základní hotelový mód, atd.) – je znepřístupnění vybraných položek, včetně ladění stanic a úprav nastavení. Můžete tu ale být, pro některé kanály, i zámek, dále omezení horní hranice hlasitosti, nebo třeba nastavení výchozí stanice naběhnuvší při zapnutí televizoru.

Vy, jako majitel si naopak požadavek na úpravu vaší TV v hotelovém režimu v nejjednodušších případech vyvoláte přes heslo, resp. klasický PIN, jindy speciální posloupností nějakých operací nebo dokonce na dálku bez vstupu do pokoje. Právě takovéto nejvyspělejší modely (viz například značka Philips výrobce PPDS) často za desítky tisíc korun mohou mít i upravené vlastní menu, či nabídku konkrétních hotelových služeb. Takovéto televizory jsou řízeny na dálku, na dálku se instalují aplikace, aktualizuje firmware, atd., atd. V podstatě je to obdobné, jako u kancelářského počítače ve velké firmě a velkým hotelům to šetří spoustu času a zaměstnanců.

Vysloveně specializované televizory nevyrábějí všichni (všichni nevyrábějí ani obyčejné televizory s hotelovým režimem) a mluvíme i o velkých masových značkách, jako například o Hisense. Ten ovšem má základní hotelový režim snad ve všech svých přijímačích. Je taktéž skrytý (musí se speciálně vyvolat) a u Hisense 65U7KQ (test), který nyní používáme jako referenční ho vidíte ve fotogalerii výše.

V námi uvažované kategorii se parametry přijímačů mění například přes tzv. servisní menu přímo na místě. Menu pochopitelně není běžně přístupné a dostanete se do něj, jak bylo řečeno, nějakým speciálním způsobem nebo přes zmiňovaný PIN. Menu typicky nabídne něco, co se jmenuje třeba Hotelový režim či „Hotel Mode“ a naše nejnižší (nízká) kategorie v něm nabízí často jen základní volby, dražší modely už toho umí víc nebo podstatně víc.

A ještě jednu věc je asi třeba v tomto okamžiku zdůraznit: vše nejvíce závisí na tom, jaký vlastně máte rozvod signálu. Řada majitelů si už myslí, že ten klasický pro pozemní a (nebo) satelitní příjem není potřeba a vše vyřeší internet; tak se to ostatně dělá v řadě případů i u nových bytových domů, jinak řečeno činžáků. Za nás je to jen další omyl, kterých je kolem spousta. Rozumní lidé vědí, že záloha se vždy vyplatí a platí to nejen u počítačů, ale i u příjmu televizního a rozhlasového vysílání. Lidově – a velmi správně – řečeno: „sichr je sichr…“

Hotelová TV značky Samsung a už speciální menu. Foto: Samsung

Situace na domácím trhu

S položkou „Hotelová TV“, jako se základní kategorii televizorů jsme se, s výjimkou specializovaných obchodů, jako třeba „vybaveni-hotelu.cz“ u zkoumaných běžných „e-shopů“ nesetkali. Zmiňovaný obchod i tak uspokojí jen minimum zájemců, protože tu byla jediná a zcela neznámá značka (ChiQ) a úhlopříčky od 81 cm (32″) do 109 cm (43″).

Většinou je nabízen pouze filtr pro výběr přijímačů majících tzv. „základní hotelový režim“ (Alza a Mall), nebo tu není ani ten (Datart). Hledáním filtru, ale strávíte spoustu času. I tam, kde je, například u Alzy, je umístěn nesmyslně, konkrétně zde mezi „multimediální funkce“. Obchod režim solidně doplňuje o vysvětlující větičku „Umožňuje omezit některé funkce a zabránit uživateli změně základního nastavení.“

Že se tato kategorie televizorů v českých e-obchodech hledá velmi špatně je nasnadě, otázkou ještě je, jak moc se dá spolehnout na to, že hotelový režim skutečně mají. Ověřeno to máme jen u Hisense a Strongu. Zde máme přímo i seznam kompatibilních TV, u Hisense to mají být všechny.

Pro příklad množiny, kterou máte, třeba pro váš penzion, nebo malý či větší hotýlek, ze současné nabídky televizorů k dispozici: po zadání „nový televizor“ Alza ve středu ukázala 781 položek bez ohledu na rok výroby, po zatržení patřičné volby je omezila na 332. Mall vykázal 405 televizorů z toho, po zatržení filtru „Základní hotelový mód“, zbylo 264 kusů.

Jak vidíte, minimálně výše zmiňovanou základní funkci hotelové TV ani zdaleka nenabízí každý nový přijímač. To pochopitelně není nic proti ničemu. Někteří výrobci do tohoto segmentu vůbec vstupovat nechtějí, jiní si to ale po čase rozmyslí, protože marže už pomalu nemají kam klesnout a obchod je tudíž obchod.

Tzv. hygienický dálkový ovladač z antimikrobiálního materiálu se snadněji čistí i díky povrchu bez otvorů, tedy klasických tlačítek (Philips 22AV2204A). Foto: PPDS

Jak číst tabulku

Pro údaje do tabulky, jako obvykle, primárně vycházíme z oficiální stránky produktu u výrobce. Pokud jsme ji nenašli, obracíme se k datům u prodejců.

Na první místo jsme tentokráte umístili bod „udávané vlastnosti (hotelové)“ a v několika případech se je skutečně podařilo sehnat. Pro lepší orientaci a přehlednost jsme tabulku tentokráte rozdělili i do dvou cenových pásem.

Položky „cena“, „chytrá?“ a „úhlopříčka“ jsou zřejmé, bod „obrazovka“ pak zahrnuje jen rozlišení, které jde už od HD Ready, což souvisí s poměrně značným (obecným) rozpětím úhlopříček i cen i když při námi uvažované ceně nikoli. Pokud v tomto případě hovoříme o „4K“, myslíme tím vždy rozlišení o stupeň vyšší než je Full HD, tedy Ultra HD (4K). Podrobnější údaje byly záměrně vypuštěny.

Volba „tuner a zvuk“ mluví o osazení přijímací části, která je dnes prakticky vždy kompletní, tedy včetně DVB-S/S2. Jak ale vidíte, neplatí to zcela, takže pokud na satelitním příjmu trváte (a pochopitelně máte samostatný vývod pro satelitní příjem),  pro jistotu si to ověřte. V případě výkonu zesilovače pozor na dovětek RMS (co to je). To je sice nejlepší údaj pro srovnání výkonu s jakoukoli jinou TV, ale musejí ho používat obě strany, protože výkon je vždy nižší než hudební, který ze zřejmých důvodů zveřejňuje většina výrobců (Samsung to nepotřebuje…).

Všechny televizory jsou co do zvuku kompatibilní minimálně s Dolby Audio, resp. Dolby Digital, které používají české televize, takže je zbytečné to v tabulce zdůrazňovat. Pokud mají něco navíc, najdete to v poznámce.

Jak vypadá hotelový režim se nám podařilo sehnat ještě od značky Strong. Má i zde několik variant, na snímku vidíte tu u řady F2003/C. Foto: Strong

„Energ. třída“ nabízí první přiblížení k velmi důležité spotřebě a jde od nejlepší „A“ k horším (více zde). Pohotovostní režim neudáváme, je prakticky vždy 0,5 W, takže tady neušetříte a nejspíše žádný přijímač nemá ani tradiční síťový vypínač. Spotřebu si pro vybranou TV snadno dohledáte stejně, jako podrobnější údaje, včetně délky doby dodávání náhradních dílů po skončení výroby, aktualizace firmwaru, atd. v databázi EU Eprel (externí odkaz). V ní najdete i oficiální energetický štítek (nový, tj. od 2021). Možná se jen budete muset více snažit, než výrobek najdete. Databázový systém totiž není v tomto ohledu právě ideální… A ještě drobnost: pokud televizor umí přehrávat obsah s HDR, i takové tu jsou, energetická třída je vždy udána pro obsah běžný, tedy ten, jaký vysílají televizní stanice.

Bod „vstupy/výstupy“ není v tomto případě nijak kritický stejně, jako „rozměry a hmotnost“, takže tu máme jen klasickou závěrečnou „poznámku“. Ta obsahuje zejména, pokud je televizor tzv. Smart, jméno operačního systému (o. s.). Naopak tu neuvádíme HbbTV, které mají všechny na internet připojitelné přijímače (pozor – někde se musí manuálně povolit, nyní TCL), a také – pro montáž na stěnu – standard VESA. Tomu jsou všechny televizory poplatné, nebo by alespoň být měly, protože to je základ ze kterého se vychází při nákupu držáku. À propos pokud to chcete řešit takto, je nejlepší zakoupit držák rovnou s televizorem, samozřejmě vždy s patřičnou rezervou směrem nahoru (úhlopříčka). Výjimkou je nákup designových TV, jako je Samsung The Frame, kde je jednak v ceně a jednak je ideální mít speciální pro tento model vyhrazený výrobek. Televizor pak může být ke stěně pomalu „přilepen“!

 

Přehled vybraných hotelových televizorů do 10.000 Kč, srpen 2024 (spíše televizorů s tzv. hotelovou funkcí)

Poslední aktualizace proběhla v pátek 30. 8. 2024, kdy také byla finalizována tabulka. Přehled si neklade za cíl ukázat celou nabídku, ale poukázat na možnosti a zapojené značky a poskytnout i zajímavé tipy ze současného trhu.

Ke stažení (PDF): tabulka – hotelové TV 2024