Projektory s ultra krátkou projekční vzdáleností nevyžadují instalaci (klasickou projektorovou, jen sladění s projekční plochou) a dovolují využít obří úhlopříčky bez typicky stavební přípravy a tahání kabelů nutné u projektorů tradičních. A pokud mají příjmový tuner, dokáží lehce nahradit televizor bez jakéhokoli externího zařízení.

AKTUALIZOVÁNO, 9:40 hod.: máme potvrzeno, že novinky jsou skutečně bez příjmových tunerů.

 

Bohužel nevíme, zda je to i tento případ. Předchozí modely (jeden jsme zkoušeli, odkaz níže) tuner měly. Nyní jsme to však v tiskové zprávě Samsungu nenašli, což je zvláštní. Tedy nikoli to, že ho nejspíše nemají (jak vidíte, modely jsou dva), jako to, že výrobce takto důležitý údaj záměrně opomíjí.

Tady zjevně panuje otazník.

Otazník je i u řady dalších parametrů, jako třeba přirozené rozlišení obrazu či světelný tok v tzv. ANSI lumenech. Ano, Samsung sice uvádí lumeny podle ISO, což prakticky nikdo jiný nedělá a i když je to výrazně lepší než obskurní „LED lumeny“, pořád to neumožňuje rozumné srovnání s konkurencí (to minimálně).

Projekční televizor Samsung Premiere SP-LSP9T má vynikající obraz, potřebuje ale ještě dopracovat

A tisková zpráva má další „zvláštnosti“. Citujeme… „Úroveň jasu The Premiere 9 (3.450 ISO lumenů) a The Premiere 7 (2.500 ISO lumenů) reflektují přibližný růst o 23, respektive 14 % oproti předchozím modelům (2 800 ANSI lumenů a 2 200 ISO lumenů).“

Že by ctěný výrobce nevěděl, že…

  • jas je udáván v cd/m2 a že
  • lumeny (lm) označují světelný tok?

A když jsme u jednotek SI – nit, který Samsung taktéž rád používá (což je cd/m2) opět není jednotka SI. Je to ale pěkný marketingový údaj, navíc se jednodušeji píše. Jak vidíte, panuje v tom trochu zmatek a Samsung v tom rozhodně není sám! Nicméně se případně nedivme, když se nakonec ukáže, že The Premiere 7 a The Premiere 9 příjmové tunery pro DVB mají…

K TÉMATU:

Projektorové novinky pracující na velmi krátkou vzdálenost, tedy na nízké desítky centimetrů, mají následující parametry a zjistit je, je poslední dobou čím dál těžší nejen u tohoto výrobce.

Takže…

  • světelný zdroj: Premiere 7 – laser, Premiere 9 – 3x laser;
  • objektiv: pevný (odhad);
  • udávané rozlišení: Ultra HD (4K) – není jasné, zda je tzv. přirozené, nebo nějak interpolované;
  • max. úhlopříčka: 120″, tedy 305 cm;
  • světelný tok: Premiere 7 – 2.500 ISO lumenů, Premiere 9 – 3.450 ISO lumenů (ISO – Mezinárodní organizace pro standardizaci), obecně v projektorech udávané a tudíž nyní srovnatelné ANSI chybí;
  • operační systém: Tizen.

To je zatím vše co víme.

A kdy budou ke koupi? Momentálně jsou na největších trzích světa, v Evropě budou k dispozici později, ceny zatím výrobce nezveřejnil.