AKTUALIZOVÁNO: Na jednu stranu je přesně to, co říká název. Na stranu druhou dorazí ve zvláštní podobě a ještě zvláštněji se někdy chová. Uvnitř je prý šest reproduktorů, audio systém je ovšem dvoukanálový a bez subwooferu. V základním nastavení ale basy slyšíte, pokud máte kvalitní zdroj.

 

AKTUALIZOVÁNO, OMLUVA, 7. 9. 2024: dodávka skutečně zahrnuje základní paspartu à la gramofon (autor si nevšiml „falešného dna“). Fotogalerie níže (a hodnocení) byla upravena, článek je ponechán v původní podobě. Autor se omlouvá jak čtenářům, tak výrobci. 

 

Na úvod si dejte jedno video od výrobce, odkaz je níže, které má ovšem jednu zásadní vadu. Tedy ono jich má několik, ale to nechme stranou. Tou hlavní je fakt, že vám výrobek tak, jak ho ve videu, a v naší fotogalerii (s výjimkou úvodního snímku) vidíte, nedorazí. Zpředu je totiž černé NIC. Prázdné místo do kterého přijde jakási pasparta, nebo celý vybraný (zakoupený) kryt, a pak třeba nějaká vaše fotka.

A ejhle – máte hrající fotorámeček, jaký vám Samsung ukazuje všude a na ten základní pohled zapomíná!

Kdyby s Music Framem HW-LS60D dorazil alespoň základ do kterého byste si vaši fotografii v požadovaném rozměru zasunuli, neřekneme ani popel. Takto vám za bratru 9.990 Kč dorazí podivnost, která vypadá, jakoby zepředu měla reproduktor, což nemá (jsou vzadu a asi někde na bocích) a vy si říkáte: „co to je?“ „nechybí tomu něco?“ nebo „je tam opravdu všechno?“. A zřejmě začnete znovu prohledávat krabici v níž není ani dálkový ovladač.

Takže: nejen že v ceně nedostanete ani obyčejnou paspartu a zmiňovanou „dálku“ (budiž – jde prý řídit přes TV Samsung), nedostanete ani to nejobyčejnější zaslepení té – a řekněme si to otevřeně – hnusné čelní strany. Z počátku se vám navíc může zdát, zcela oprávněně, že nedostanete ani normální Bluetooth, které tu naštěstí je.

À propos prohlášení, při jednom z pokusů napojit repro na úhlavní firemní aplikaci SmartThings, které znělo něco jako „sejměte kód QR z obalu“ sice klaplo, ale následná zpráva o nekompatibilním odkazu (či tak něco) už nepotěšila. Vše bylo pochopitelně zkoušeno s mobilem Samsung, konkrétně Galaxy A54 5G (Android 14, test).

 

Na stránkách produktu se můžete dočíst: „Music Frame neslouží pouze k přehrávání hudby, ale i na předvedení tvého stylu. Na displej je možné vložit vlastní umělecká díla nebo fotografie, případně si vybrat z různých možností panelů Art, dokud nenajdeš ten, který ti dokonale padne.“

Vedle přitroublého tykání by Samsung raději měl své zákazníky solidněji informovat a ukázat jak dodávka výrobku skutečně vypadá a co je nutno dokoupit!

Když se ale tím vším marketingovým balastem proberete důkladněji dočtete se následující: „Do reproduktoru Music Frame můžete vložit dekorativní panel (není součástí balení produktu).“

To už je naprosto jasné! Něco si dokoupíte (říkejme tomu pasparta) a do ní si dáte to, co vám vyhovuje, nebo si (zřejmě) můžete dokoupit i nějaké umělecké (či „umělecké“) dílo přímo od Samsungu a to vyplní prázdnou čelní stranu à la následující snímek.

 

Samsung Music Frame – výměna (nasazení) pasparty. Foto: Samsung

Jak ho připojit? Přes BT komplikovaněji

Přípojná místa najdete na zadní straně a míří směrem dolů. Připojit se k audio systému můžete v podstatě dvojím způsobem: přes digitální optické audio a Bluetooth (Wi-Fi nechme stranou, to vyžaduje aplikaci a je např. jen pro Chromecast a Spotify Connect). To první je jednoduché a rychlé a není na něm co zničit i když…

Napojení Music Framu na náš nový referenční televizor Hisense 65U7KQ (2023, test) proběhlo bez potíží a u optiky ani žádné být nemají. Na televizoru, který neumí souběžné vysílání zvuku pak stačilo jen přepnout výstup na optiku. Jelikož jsme ale u aktivního reprosystému, napojili jsme Music Frame i na skvělý CD/DVD přehrávač Sony DVP-S7700 a ejhle. Uvnitř bylo CD s DTS a přes optiku se Music Frame tvářil, že nemá signál. Měl ho, jen to nedal najevo, protože DTS neumí a nedal to najevo ani žádným šumem, což pochopitelně může zmást každého.

A Bluetooth?

To zpočátku bohužel vypadalo jako pouze vyhrazené pro připojení přes aplikace, primárně Samsung SmartThings. A tu se, i když na mobilu pracovala, s reprosystémem přes všechnu snahu nepodařilo propojit. Aplikace se totiž zacyklila v kruhu a bylo vymalováno. Tedy nehledě na to, že má nesmyslné nároky – k čemu potřebuje stacionárně hrající fotorámeček polohu?

S propojením s aplikací Samsungu si autor vyhrál (viz výše zmiňovaný kód QR) a protože se to nedařilo a nedařilo, došlo na studování příručky, která je, jak to říci kulantně…

Nakonec asi dospějete k tomu, že tu obecné propojení přes Bluetooth skutečně je, ale musíte jít přes speciální párovací režim. Ten je nutné na Framu spustit a aby toho nebylo málo, nachází se na neoznačeném tlačítku sloužícím pro zapnutí/vypnutí mikrofonu (hlasoví asistenti, pochopitelně bez češtiny či slovenštiny). Mimochodem párování u televizorů Samsung je nesrovnatelně jednodušší, tohle ale zjevně dělá „jiné oddělení…“

 

Zkoušení Bluetooth probíhalo ve dvou rovinách: přes firemní mobil Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) patřící do střední třídy a přes naopak velmi levný i když také výborný TCL 30+ s Android 12 (test).

Jakmile se podařilo odhalit uhelný kámen o kterém výrobce cudně mlčí, protože tlačí svou aplikaci SmartThings, ukázal se hrající fotorámeček v novém světle. Podstatně příznivějším!

Jinak řečeno: jakmile byl na Music Frame odhalen a spuštěn speciální párovací režim (dneska si na tohle hraje málokteré zařízení), oba mobily se s ním lehce propojily (nutno po jednom) a při puštění kvalitní muziky (nemáme na mysli obsah, nýbrž formu, tedy FLAC, případně FLAC HD) konečně fotorámeček ukázal, že je v něm podstatně více, než prostá reprodukce à la sluchátka za tři stovky. A hrál skutečně velmi dobře!

A ještě drobnost: pokud jste si v tabulce s parametry všimli USB vidíte, že je u něj poznámka „aktualizace“. Výrobce ho také označuje jako „SmartThings Dongle“ s tím, že je využitelný pro funkci SmartThings Hub (IQ domácnost, řízení další kompatibilní domácí elektroniky).

 

Pohodové ovládání na přístroji, ale to nepředstavuje ani základ

Pokud nezprovozníte aplikaci Samsungu, resp. s ní reproduktor nepropojíte jste v tomto ohledu odkázáni na slabý základ, tedy na ovládání na přístroji. To je umístěno na boku vpravo dole, výrobce zjevně počítá se zavěšením na stěnu, nebo umístěním výše na polici.

Tlačítka jsou čtyři, vidíte je výše, a jsou dotyková a z poloviny i kombinovaná. Reagovala bezproblémově a vždy (tohle je o vaší kůži, takže…) a funkce doprovází hlasové vysvětlení v angličtině (asi půjde někde změnit).

Máme tu hlasitost, zapnutí/vypnutí mikrofonu (plus přepnutí do párování BT) a druhé kombinované tlačítko zajišťující probuzení z pohotovosti („vypnutí“ je zjevně automatické, např. v režimu BT se „vypíná“ po 18 min.) a také přepnutí vstupu. To znamená optika, BT nebo Wi-Fi; USB, jak bylo řečeno, pro přehrávání neslouží.

Přepnutí vstupu doprovází nejen hlasové oznámení, ale rozsvícení jedné nebo více informačních LED na čelní straně a ty si poblikávají i při párovacím režimu.

Další ovládání je v aplikaci SmartThings a podle příručky jde například o zvukový režim, „ekvalizér“ (uvozovky, jde jen pouze o basy a výšky) a zapnete tu třeba i noční režim, což může být pro řadu kupujících zásadní. Repro by také mělo umět hrát ve skupině, tedy pokud jich napojíte víc. Tohle a další věci, ale vyzkoušet nešlo.

Pro někoho možná zajímavá funkce Tap Sound funguje jen s výrobky Samsungu (od Android 8.1) stejně, jako zmiňované řízení základních funkcí přes dálkový ovladač televizoru či napojení na něj kvůli vzájemné spolupráci à la zvuková lišta. Krátce řečeno: primární je kompatibilita s firemní platformou SmartThings a zařízeními Samsungu a je škoda, že to výrobce dopředu jasně nedeklaruje.

Jak vidíte, na přístroji ovládání Samsung poněkud zkomplikoval a i zde je vidět tvrdé tlačení firemní aplikace, která na to ale zjevně ještě nemá. Bez „apky“ si dokonce neupravíte ani basy, ani výšky!

 

Jaký je? Zdá se nedodělaný, ale pokud jedete po linii Samsungu…

To je první důležitá podmínka zahrnující i televizor této značky. Tou druhou je, aby vám na vašem mobilu spolehlivě fungovala aplikace SmartThings, což je u autora na zmiňovaném Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) problém (pochopitelně musíte mít mobil firemní) a třetí je to, abyste neřešili peníze. Music Frame není z nejlevnějších a také nenabízí žádný extra poměr cena/výkon, spíše naopak. Je zkrátka hodně o stylu s čímž si však protiřečí to, v jaké podobě ho výrobce prodává!

Pokud následně – ideálně – budete vlastnit nějaký vyšší model Samsung TV 2024 kompatibilní s firemní technologii Q-Symphony, dočkáte se prý „zesílení basů a prostorového pojetí“. Oba výrobky pak prý také hrají společně, citujeme, „…bez toho, aby se některý z reproduktorů ztlumil“.

To tvrdí výrobce. Televizor Samsung jsme k dispozici v době tohoto testu neměli, po pravdě, chtělo by to asi zápůjčky dělat současně, ale pozdě bycha honiti.

Zvukové podání při spolupráci s naším referenčním televizorem Hisense 65U7KQ (2023, test) nebylo nijak uchvacující, v podstatě jsme se nacházeli na úrovni televizoru, jako takového; zkoušeli jsme běžné televizní vysílání. Music Frame, resp. funkce Q-Symphony, s ním pochopitelně nespolupracuje a jasně se ukazuje to, co už bylo naznačeno – pokud máte doma jinou TV než Samsung (pozor – výrobce navíc hovoří jen o letošních modelech), nemá smysl o tomto zařízení, jako doplňku k televizoru, uvažovat. Jedině ho brát, pokud neřešíte peníze, jako doplněk k mobilu, tedy jako nijak levné externí repro, které už hraje – pokud do něj pustíte kvalitní zdroj – o třídu lépe. Nicméně ani tohle není – při ceně deset tisíc – příliš dobrá vizitka. Takto drahý reprosystém by si měl nadstandardně poradit i s běžným zvukem třeba z DVB-T2, což se neukázalo, a měl by jít nějak rozumně seřídit. Pokud ale nemáte firemní mobil a funkční propojení s „apkou“, máte smůlu!

Ale jak říkáme, nic proti gustu (je to jen o stylu a tady jde cena stranou) a může to být i zajímavé. Jen si zároveň s Music Framem kupte i onu „paspartu“, abyste nebyli tak v šoku, jako autor.

Hodnocení

  • PRO: výborný nápad, držák na stěnu v ceně, vyměnitelné rámečky, překvapivě slušně hraje (nutný kvalitní zdroj!), lze napojit přes obecné Bluetooth, ale…
  • PROTI: …komplikovaně, cena, někdy až mizerná příručka se špatným řazením témat, bez firemní aplikace pomalu ani ránu