Třetinu obsahu tvoří veřejnoprávní stanice Českého rozhlasu, zbytek jsou soukromá rádia. Programových pozic je ale obsazeno 71, protože některá rádia vysílají v několika sítích najednou.

Rekordmanem je v tomto smyslu Radio Beat, které lze digitálně v Praze naladit hned na čtyřech kanálech ve čtyřech samostatných sítích: CRA DAB+ na kanále 10D ze Strahova, Regionální síti 15 na kanále 6B ze žižkovského vysílače (síť provozuje Czech Digital Group, dceřiná firma CRA), RTI cz na kanále 5A ze spartakiádního stadionu na Strahově a COLOR DAB+ na kanále 7C z stejné lokality. Nejde o žádnou výjimku, například České Radiokomunikace v Praze provozují prakticky dvě sítě s totožným obsahem, jednu ze žižkovského vysílače prostřednictvím CDG a druhou ze strahovského vysílače. Tři shodné programy v Praze šíří i operátoři Teleko digital a RTI cz.

Situace je trochu komplikovaná tím, že část operátorů využívá ještě starší individuální oprávnění pro využívání kmitočtů získaná před pořádáním aukce kmitočtů, jimž vyprší platnost na konci letošního roku. Část pak vysílá už na finálních kmitočtech. Celkem by Prahu mělo pokrývat devět sítí DAB+, přičemž z těch stávajících metropoli ke konci roku opustí síť společnosti Teleko digital (jako jediná nevydražila kmitočet pro metropoli) a naopak by měly přibýt sítě společností Play.cz, GG Omikron a Broadcast Services (nyní vysílá jen pilotně prostřednictvím sesterské firmy Progres Digital ve středních Čechách). Jaká je tedy aktuální situace v Praze a jaká digitální rádia a kde lze naladit?

Český rozhlas – síť ČRo DAB+ – kanál 12C

Zdroj: České Radiokomunikace

Veřejnoprávní multiplex ČRo DAB+ označovaný také jako Vysílací síť A je zatím jedinou celoplošnou sítí DAB+ na území Prahy. Vysílá na kanálu 12C ze žižkovského vysílače a technicky provoz této sítě zajišťují České Radiokomunikace. Veřejnoprávní multiplex obsahuje 19 programů: celoplošné stanice ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava a ČRo Plus, regionální stanice ČRo Střední Čechy, ČRo Rádio Praha, ČRo Plzeň, ČRo České Budějovice, ČRo Pardubice a ČRo Liberec, speciální (čistě digitální) stanice ČRo Radiožurnál Sport, ČRo Radio Wave, ČRo D-dur, ČRo Jazz, ČRo Rádio Junior, ČRo Pohoda a převzaté vysílání Ukrajinského rádia. Český rozhlas má aktuálně nejsilnější digitální rozhlasový vysílač v metropoli s výkonem 20 kW.

České Radiokomunikace – síť CRA DAB+ – kanál 10D

Zdroj: České Radiokomunikace

Jak už bylo řečeno výše, České Radiokomunikace svoje digitální rozhlasové vysílání v Praze rozdělily na dvě sítě, byť obě mají shodný obsah. Původní dočasná síť CRA DAB+ pokračuje na vysílači Strahov u hlavního sídla CRA. Tento kmitočet se operátorovi podařilo prodloužit až do roku 2028, výkon vysílače je ale zanedbatelný a do budoucna může plnit roli dokrývače budoucí celoplošné Vysílací sítě B, již ale bude provozovat dceřiná firma CRA, společnost CDG. V multiplexu CRA DAB+ vysílají rádia Blaník, Bonton, Český Impuls, Classic Praha, Dance radio, Evropa 2, Expres FM, Frekvence 1, Hitrádio City, Rádio Impuls, Pigy rádio, Radio Beat, Rádio Dechovka a Rock Zone 105,9.

Czech Digital Group – Regionální síť 15 – kanál 6B

Zdroj: České Radiokomunikace

Stejné programy vysílají i v Regionální síti 15, kterou provozuje CDG z žižkovského vysílače na kanálu 6A. Je to první finální síť DAB+ provozovaná CRA, která zahájila vysílání na definitivním kmitočtu, protože tomu předchozímu vypršela platnost. Programové složení multiplexu se ale bude patrně měnit, protože CDG vydražila i celoplošnou síť B, do níž tento pražský kanál nespadá. Celostátní komerční rádia tak patrně přejdou do multiplexu B a v Regionální síti 15 zůstanou vyloženě pražská rádia. Spouštění vysílačů celoplošné sítě B avizovaly CRA na letošní podzim a měla by kopírovat veřejnoprávní síť A, kterou technicky provozují rovněž CRA (operátorem a vlastníkem kmitočtů je ale Český rozhlas).

Teleko digital – síť Teleko DAB – kanál 11A

Zdroj: Teleko digital

Dlouholetá pražská digitální rozhlasová síť Teleko DAB před sebou už nemá dlouhou budoucnost. Její provozovatel, příbramská společnost Teleko digital, totiž jako jediná z osmi úspěšných účastníků aukce kmitočtů pro DAB+ nezískala kmitočet pro Prahu a ten stávající jí platí jen do konce letošního roku. Přesto letos v dubnu spustila již druhý pražský vysílač na budově City Tower na Pankráci (první je na Strahově), tedy na stejném místě, kde loni odstartoval Digital Broadcasting televizní vysílání svého multiplexu 24. Může se tedy stát, že tento pražský vysílač Teleka příští rok převezme sesterská společnost Digital Broadcasting, firma Broadcast Services. Teleko na území Prahy šíří programy ČRo Sever, ČRo Hradec Králové, DAB Plus TOP 40, Radio Proglas, ZUN radio a Radio 7.

RTI cz – síť RTI cz DAB – kanál 5A

Zdroj: ČTÚ

Další z tradičních operátorů digitálních rozhlasových sítí, který nedávno přestěhoval svůj pražský vysílač z chátrajícího Rošického stadionu na Strahově na vedlejší spartakiádní stadion. Ze sedmi programů šířených v síti RTI cz DAB tři vysílají i v síti Teleko DAB. Samotná RTI cz provozuje jeden z těchto programů – DAB Plus TOP 40. Jinak vysílá ČRo Karlovy Vary, Radio 1, Rádio Proglas, Rádio Beat, Rádio 7 a Signál rádio. Na současném kanálu 5A bude multiplex dostupný jen do konce letošního roku, pak bude muset přeladit na finální kanál 8D a plánuje zvýšit výkon ze současného 1 kW na 10 kW. Vysílač bude součástí připravované celoplošné Vysílací sítě C.

Joe Media – síť COLOR DAB+ – kanál 7C

Zdroj: Joe Media

Jde o druhou nejmladší digitální rozhlasovou síť v Praze, která využívá ještě středočeský vysílač Lbosín – Špulka na stejném kanálu. O jeho využití po ukončení platnosti individuálního oprávnění pro využívání kanálu 7C, k němuž dojde na konci letošního roku, se operátor pře s Českým telekomunikačním úřadem. Síť COLOR DAB+ aktuálně obsahuje 12 programů: Classic Praha, Color Music Radio, Expres FM, Hey Radio, Radio Kiss, Schwarzwaldradio, Radio Beat, Radio Spin, Rádio Sázava, Black Hornet, Musiconly. Tři z nich provozuje přímo majitel společnosti Joe Media. Také tato síť nedávno přesunula svůj pražský vysílač z Rošického stadionu na vedlejší spartakiádní stadion. Koncem roku bude muset přeladit pražský vysílač na finální kanál 6A.

Fiera touch – Regionální síť 13 – kanál 5C

Zdroj: Fiera touch

Minulý týden v Praze odstartovala již sedmá síť pro digitální rozhlasové vysílání, za níž stojí společnost Fiera touch. Ta již v Praze provozuje televizní Regionální síť 11 z vysílače umístěného na vodojemu Děvín (viz úvodní foto tohoto článku) a ze stejného místa nyní vysílá i rozhlasový multiplex označovaný jako DAB MUX Praha. Jediným programem sítě je mladoboleslavské Radio Energic, které letos na jaře odešlo z jiné digitální sítě Teleko DAB kvůli vysoké ceně za distribuci signálu. U Fiery touch má stanice dočasně nižší poplatky, které pokrývají náklady na provoz vysílače, a slibuje spuštění dalších tematických kanálů. Jde o první z několika plánovaných DAB+ vysílačů společnosti Fiera touch, z nichž část využije lokalit, odkud vysílá televizní multiplex 11.

Úvodní foto: Václav Udatný