Včera skončil výroční spotřebitelský veletrh IFA. V roce 1924 začínal jako výstava s prvními rádii, letos představil kromě široké palety televizorů a další domácí elektroniky, nový systém elektronického varování pro přijímače a sítě DAB+. Výstava ukázala, jak lze nové funkce integrovat do zařízení budoucích generací.

Premiérově na veletrhu IFA uvedla firma Frontier demo systému Automatic Safety Alert (ASA – automatické bezpečnostní upozornění) na svém stánku v hale 14, stánku 401 společně s prototypy přijímačů od firem Technisat a JVC Kenwood.

Firma Frontier Smart Technologies je průkopníkem v oblasti digitálních audio technologií. Poskytuje řadu rádiových čipů a modulů, od řešení na klíč na základní úrovni přes sofistikované, vysoce konfigurovatelné možnosti až po přední značky spotřební elektroniky. Má své vývojové centrum centrem v Cambridge (UK) a výrobní a prodejní kanceláře v Shenzhenu (Čína) a Hong Kongu. Podporuje B2B klienty a spotřebitele v celé Evropě a Asii.

DAB+ může zachránit životy

Systém Automatic Safety Alert (ASA) využívá digitální rádiovou technologii DAB+ k poskytování automatických bezpečnostních upozornění v reálném čase bez zásahu uživatele. ASA zlepšuje veřejnou bezpečnost prostřednictvím včasného, ​​uživatelsky přívětivého sdělování kritických informací specifických pro daný region. Jedná se průkopnickou technologii elektronického varovného systému (EWS) pro digitální rádia DAB+. Má za cíl chránit veřejnost během nouzových situací bez nutnosti připojení k internetu nebo mobilní službě.

Není překvapením, že tento celý systém měl premiéru právě během veletrhu IFA v Berlíně, který oslavil 100. výročí od své první rozhlasové výstavy v roce 1924 na Messedamm a uvedl první krystalky a první rádia s elektronkami.

Vývoj varovného systému v Německu značně urychlila katastrofální povodeň v údolí Ahr před třemi lety, která si vyžádala četné oběti. Vzhledem k současné globální nestabilitě a klimatickým změnám má ASA významný mezinárodní význam, protože DAB+ je dostupné v přibližně 70 procentech Evropy. ASA umožňuje provozovatelům rozhlasového vysílání po celém světě zvýšit bezpečnost svých posluchačů.

Prototyp přijímače DAB+ s logem ASA (foto: WorldDAB)

Spolupráce veřejných a soukromých organizací je nezbytná

Veřejní a soukromí rozhlasoví vysílatelé, výrobci zařízení a německé bezpečnostní úřady, jako je Spolkový úřad pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách (BBK), spojili své síly, aby vytvořili kritickou komponentu pro krizovou komunikaci pomocí digitálního rádia DAB+. Díky výkonným vysílačům pokrývajícím velké vzdálenosti může DAB+ odesílat lokální přesně směrovaná varování, což zajišťuje, že lidé v postižených oblastech obdrží včasné a přesné výstrahy.

IFA Berlín a den varování v Německu

Po ukončení veletrhu IFA v Berlíně proběhne zítra 12. září celostátní den výstrahy – Warntag (Warning Day) v Německu. Veřejnoprávní a soukromé rozhlasové stanice ve spolupráci s Fraunhofer IIS první testy založené na standardu ASA s vybranými zařízeními. Vzhledem k možnosti přeshraničního příjmu DAB+ z Bavorska jsme se pokoušeli si tuto funkci ověřit, ale získat beta verzi přijímače Technisat se nám logicky nepodařilo. V obchodech by se přijímače vybavené novými čipy Frontier měly objevit až v druhém čtvrtletí příštího roku.

Termín testu na čtvrtek 12.září byl vybrán již dříve, neboť se tyto dny výstrahy uskutečňují v Německu již od roku 2022 na DAB+ kanále 10D. Nyní však meteorologické předpovědi varují před tisíciletou vodou právě v oblasti jihovýchodního Německa, Bavorska, s tím, že záplavy mohou přesáhnout katastrofu v údolí řeky Ahr. Vyhodnocení nového systému tudíž nemusí být jenom teoretické.

S tím jak systém DAB+ rozhlasového varování ASA pracuje a zejména jak dokáže svá varování zacílit na konkrétní oblast, aniž by byl připojen k internetu nebo mobilní síti, vás seznámíme ve čtvrtečním článku

Úvodní snímek: První den IFA 24 v Berlíně, Foto Markus Braumann