Memorandum o porozumění, jehož cílem je spolupracovat na výstavbě datového centra na pražské Zbraslavi, podepsaly České Radiokomunikace (CRA) s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

Spolupráce s MPO je dalším milníkem v přípravě výstavby dosud největšího datového centra v České republice, které bude stát na místě někdejších středovlnných rozhlasových vysílačů. Ty CRA nechaly odstřelit začátkem letošního léta poté, co zde skončilo vysílání posledního středovlnného rádia (Country rádio se ze Zbraslavi přesunulo na další středovlnné vysílače Liblice ve středních Čechách a České Budějovice). Kapacita nového datového centra má být 2000 racků s příkonem 25 MW. CRA se pro jeho výstavbu rozhodly poté, co musely odmítnout některé nadnárodní klienty, pro něž neměly dostatečné kapacity ve svých stávajících datových centrech.

CRA přepisují historii Vysílací služby už netvoří většinu tržeb

Potřebná kritická infrastruktura nejen pro domácí klienty

„Toto datové centrum výrazně posílí digitální infrastrukturu a inovace v České republice. Jsme velmi rádi, že na tomto významném projektu můžeme spolupracovat s MPO,“ uvedl Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA. Plánované datové centrum je zajímavé i z hlediska státu. Velké státní instituce, jako jsou ministerstva a další organizace, totiž často nemají jistotu, že jejich data v cloudu jsou uložena na území České republiky nebo v zahraničí. Pokud totiž využívají služeb nadnárodních společností jako je Microsoft nebo Google, můžou být tato data uložena v centrech umístěných v jiných evropských zemích nebo i ve Spojených státech.

Některé úřady kvůli nedostatečné kapacitě datových center v České republice raději citlivá data neukládají do cloudu, ale na vlastní servery. Činí tak například ministerstvo vnitra, jak serveru Televizniweb.cz potvrdil Ondřej Krátoška z odboru komunikace tohoto resortu. „Pro ministerstvo vnitra je stěžejní, jakým způsobem a kde jsou data zpracovávána a uchovávána (prakticky všechny kategorie dat jsou minimálně v úvodní fázi své existence neveřejné). Vzhledem k nedostupnosti cloudové infrastruktury kategorie kritická Ministerstvo vnitra v současné době neužívá cloudové služby pro primární zpracování dat,“ uvedl s tím, že cloud zaměstnanci ministerstva vnitra používají jen částečně v případě komunikačních platforem, jako je Microsoft Teams či Google Meet.

CRA dnes „položí“ vysílač Zbraslav Na jeho místě vyroste datové centrum

Stavba se oproti předpokladům protáhne o dva roky

Podle Krátošky se ale jedná o činnosti, při kterých nejsou zpracovávána neveřejná nebo citlivá data. Ta by ministerstvo svěřilo pouze cloudové službě, která by využívala datové centrum v České republice. Takové datové centrum chtěl v tuzemsku postavit i Microsoft, z důvodu neúměrně dlouhých lhůt pro stavební povolení ale od svého záměru upustil. Úřední postupy zbrzdily i výstavbu datového centra CRA na Zbraslavi. Zkomplikoval ho například fakt, že pozemek, na kterém datové centrum vznikne, se nachází na hranici Prahy a Středočeského kraje, přičemž oba regiony mají odlišné nároky na některé stavební úkony. Příprava stavby se tak oproti původnímu plánu protáhla asi o dva roky. Postavené by mělo být v roce 2027.

CRA bude na výstavbě spolupracovat se svou mateřskou firmou Cordiant Digital Infrastructure. Plán je mít stavební povolení na jaře 2025 a samotná realizace by měla trvat 24 měsíců. CRA budou hlavním partnerem v poskytování technologií a infrastruktury a budou zodpovědné za realizaci celého projektu. Investice do projektu dosáhnou zhruba dvou miliard korun, veškeré náklady ponesou CRA. Datové centrum na Zbraslavi nebude největší pouze v České republice, ale v celém regionu střední Evropy. Sloužit má nejen domácím, ale nadnárodním klientům. Má být zásobováno ze 100 procent obnovitelnými zdroji energie, čímž se stane jedním z nejekologičtějších zařízení svého druhu. CRA slibují, že zároveň bude splňovat vysoké bezpečnostní standardy.

Cloud, DTT, DAB+ a regionální síť 4 pro testování nových technologií v CRA

CRA se stanou největším poskytovatelem datových center v Česku

„Moderní datová infrastruktura je nezbytná pro podporu inovací a rozvoje podnikání v digitálním věku. Proto podporujeme záměr vybudovat technologický hub, který má ambici stát se největším datovým centrem ve střední a východní Evropě. Vznik datacentra tohoto typu pomůže posílit postavení Česka jako technologického lídra a klíčového hráče v oblasti digitalizace. Projekt zvýší bezpečnost našich dat a posílí českou ekonomiku,“ konstatoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který za resort podepsal memorandum o porozumění s CRA. „Projekt má ambici přivést do Česka takové společnosti, které zde dosud z kapacitních důvodů nemohly služeb datacenter využít. Věříme, že projektem podpoříme technologický rozvoj, ale také ukážeme udržitelnou cestu, jak ho dosáhnout,“ dodal generální ředitel CRA Miloš Mastník.

CRA v současné době provozují v Česku sedm datových center. Tři se nacházejí v Praze a jejím bezprostředním okolí (zázemí vysílačů Žižkov, Strahov a Cukrák), další jsou v Brně, Ostravě, Zlíně a Pardubicích. Na sklonku loňského roku koupily také datové centrum v Lužice. Společnost je také výrazným hráčem v oblasti poskytování cloudu, díky svým akvizicím se dokonce stala největší tuzemskou společností v této oblasti. Za uplynulý finanční rok pak CRA poprvé v historii vykázaly vyšší výnosy z nevysílacích aktivit než z tradičního provozování rozhlasových a televizních vysílačů.

Řízená demolice pod Cukrákem Prostor AM vysílače uvolněn pro data

Úvodní foto: České Radiokomunikace