Rozhlasové přijímače, které něco vydrží jsou specifickým trhem a nikdy se jich neprodávalo mnoho. Rozdělit je můžeme na ty odolné vodě a prachu a na ty odolné kompletně, nebo kompletněji. Pár zástupců s rozumným krytím či stupněm odolnosti třeba i při výkyvech teploty či vlhkosti, najdete v obou kategoriích, parametry (a ceny) v naší tabulce ke stažení.

 

Jako základ jsme vzali náš květnový přehled DAB rádií na alternativní „pohon“ a rozšířili ho o další odolné (odolnější) přijímače, čímž je míněno pouze tzv. „krytí“, tedy ochrana proti prachu a vodě. To druhé muselo být alespoň na úrovni IPx4, tedy „odolné proti pokropení (až 10 l/min, po dobu 5 minut)“.

Přijímače u kterých jsme stupeň krytí proti vodě (IPxX, to je ono „X“) nemohli najít, resp. nebyl uveden ani u výrobce, ani u prodejce, byly z přehledu vyřazeny, což se týkalo například Imperial Dabman OR2 a Renkforce RF-DAB-MMR88. Oba jsou nabízeny jako „odolné“ stejně, jako například Sangean MMR-88, u něhož stupeň krytí chybí i u výrobce a přitom u sesterského MMR-99 DAB ho vidíme.

Vedle rádií, které najdete v naší tabulce, existuje řada dalších, které ovšem už příjmem digitálně vysílaného rozhlasu nedisponují. A protože jsme v kategorii odolných, jinak řečeno možná i trvanlivějších přijímačů, kdo rád kupuje „na dlouho“, neměl by digitální příjem zanedbat i přesto, jak se k němu u nás vládní orgány dlouhodobě staví (několik posledních vlád…).

Za Sangean MMR-99 (foto i v úvodu) s IP55 zaplatíte 4.100 Kč. Foto a foto v úvodu: Sangean

Jak se vyznat v „krytí“, tedy odolnosti proti prachu a vodě

Je to jednoduché i když často chybně psané. „X“ (nebo spíše „x“) neznamená nic, tedy že se takováto odolnost neuvádí nebo není udána. První část za „IP“, tedy první iks, resp. číslo, se věnuje prachu, druhá (druhé) vodě.

Stupni odolnosti proti prachu a vodě se říká „krytí“ a alespoň částečně se tak odlišuje od věciček odolných i proti pádu, apod. Krytí se označuje kódem „IP“, Ingress Protection, tedy „ochrana proti vniknutí“, někdy se mluví i o „penetraci“, což má ale několik významů.

Krytí spotřebiče je pak dvojí – IPx udává odolnost proti vniknutí nějakého cizího tělesa („x“), typicky prachu, druhé „x“ v pořadí odolnost proti vniknutí kapalin, typicky vody. Pamatujte ale, že vždy jde pouze o vodu sladkou!!!

Před mořskou vás ochrání až speciální, dodatečné, pouzdro a to se v tomto rámci neřeší.

Ochrana před vniknutím cizích předmětů (prachu):

  • IP0x – bez ochrany
  • IP1x – proti vniknutí velkých předmětů
  • IP2x – proti vniknutí malých předmětů
  • IP3x – proti vniknutí drobných předmětů
  • IP4x – proti vniknutí velmi drobných předmětů
  • IP5x – proti vniknutí prachu (částečně)
  • IP6x – proti vniknutí prachu (úplně)

 

Schopnost odolávat působení vlhkosti, resp. vody:

  • IPx1 – odolnost proti stékající vodě (déšť) po dobu až 10 minut.
  • IPx2 – odolnost proti stékající vodě (déšť) po dobu až 10 minut a navíc i proti padající vodě při náklonu 15 stupňů.
  • IPx3 – odolnost proti pocákání.
  • IPx4 – odolné proti pokropení (až 10 l/min, po dobu 5 minut).
  • IPx5 – odolnost proti stříkající vodě (po dobu 3 minut na vzdálenost 3 m).
  • IPx6 – odolnost proti silnému proudu stříkající vody (po dobu 3 minut na vzdálenost 3 m).
  • IPx7 – odolnost proti krátkodobému ponoření do vody (až 1 m, max. 5 sekund).
  • IPx8 – odolnost při nepřetržitém potopení do hloubky až 5 m po dobu až jedné hodiny.

 

Civilně vyhlížející JBL Tuner XL (4.190 Kč) má udáno IPx7 a je tedy skoro u vrcholu odolnosti proti vodě. Foto: JBL

Jak číst tabulku

Údaje pocházejí, jak je na Televizním webu zvykem, z informací přímo od výrobce, pokud nebyly k dispozici, nebo chyběly, následoval prodejce. Při konfliktu je vždy, pochopitelně, dána přednost informacím od pramene, tedy od výrobce.

Bod „krytí (prach, voda); provozní teplota“ byl vysvětlen výše, pokud nemá zařízení udánu typicky odolnost proti prachu, může mít krytí v tabulce tvar třeba „IPx5“ a jde tedy jen o vodu (opět připomínáme, že pouze o sladkou!). Jestliže byla udána teplota v níž lze rádio provozovat, popřípadě vlhkost, najdete údaj zde. U žádného přijímače nebyla udána typicky odolnost proti pádu.

„Tunery a předvolby“ – v našem případě jde pouze o tunerovou dvojkombinaci DAB/DAB+ a VKV/FM. Více poznámka v úvodu článku.

„Displej“ – tady je situace stále stejná, jako v jiných segmentech, konkrétní informace často zcela chybí a proto je někdy uvedeno jen lakonické „LCD“.

„Zesilovač“: většina měla – kupodivu – výkon uveden ve srovnatelných wattech, tedy v RMS (co to je), zbytek je ten běžný, většinou tedy „hudební“.

Zajímavě koncipovaná Auna Patagonia DAB+ (2.700 Kč) s IPx4. Foto: Auna

„Napájení/dobíjení“ – u rádií je snad vždy externí zdroj (230 V) doplněný o akumulátor (baterie), někdy i o fotovoltaický článek („solární“) či dokonce dynamo s klikou pro manuální dobití typicky na pár minut hraní. Pokud byla známa kapacita a druh „baterky“, najdete je zde. Údaje ale mohou být ještě doplněny v „poznámce“ (z prostorových důvodů) například o udanou dobu provozu.

„Vstupy/výstupy“ – taktéž z prostorových důvodů typicky funkce Bluetooth opět rozvádíme v poznámce, někdy se však nepodařilo zjistit ani jeho verzi. V případě rozhraní USB počítejte s tím, že někdy je určeno pro přehrávání muziky, jindy jen pro napájení externího zařízení.

Bod „rozměry (švh), hmotnost“ je zřejmý, „poznámka“ pak obsahuje obvyklé doplňkové údaje a hlavně také druh přijímače a jeho případnou další výbavu (světlo, SOS, atd.).

 

Přehled odolných rádií s DAB/DAB+ a krytím IPxx (k září 2024)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve středu 18. 9. 2024. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém přijímači vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Výrobky tohoto druhu se obtížně hledají, rozhodně nenajdete obchod, který by je nabízel všechny.

Soubor s parametry ke stažení (PDF): tabulka – přehled odolná DAB rádia, září 2024

Soubor s parametry, a odkazy na recenze, ke stažení (XLSX): tabulka – přehled odolná DAB rádia, září 2024