Až do roku 2030 budou České Radiokomunikace (CRA) poskytovat České televizi (ČT) kompletní technické zajištění provozu celoplošné vysílací sítě 21. Prodloužení smlouvy je dokladem stabilního a dlouhodobého zájmu o pozemní digitální terestrické vysílání, které je stále v Česku dominantní a  využívá ho více než polovina domácností.

Česká televize, jako vysílatel veřejné služby, je provozovatelem celoplošné vysílací sítě MUX 21. Vlastní technické zajištění tohoto provozu prostřednictvím 29 vysílačů velkého výkonu a 52 dokrývačů zajišťují pro ČT České radiokomunikace. Podle sdělení CRA ze včerejšího dne, byla smlouva na technické zajištění veřejné služby ČT prodloužena do roku 2030.

Správu multiplexu, na rozdíl od komerčních sítí, svých 5 televizních kanálů si tvoří ČT sama tak, že Full HD signály (1920 x 1080) kódované H.265 vytváří statistický multiplex, což znamená, že jednotlivé programy vstupují do výsledného datového toku s různou bitovou rychlostí podle momentální situace obsahu a nastavení minima a maxima. Obvykle nevyšších rychlostí videa dosahuje kanál ČT Sport, v maximu až přes 6 Mbit/s. Součástí jsou i dvě  stereo zvukové stopy, Doby zvuk a monofonní zvukový popis. Do veřejnoprávního multiplexu vstupují i programy Českého rozhlasu o celkové datové rychlosti necelých 1,5 Mbit/s. Výsledný signál s čistou přenosovou rychlostí 33,3 Mbit/s je potom ovlivněn parametry DVB-T2 vysílání.

Plošné pokrytí ČR signálem veřejnoprávního MUXu (Zdroj: https://vportal.ctu.gov.cz/)

Výše uvedený obrázek znázorňuje plošné pokrytí ČR podle Vportálu ČTÚ. Ten pokrytá počítá podle vydaných individuálních oprávnění, a zohledňuje celkem 121 vysílačů a dokrývačů. Vysílače a dokrývače CRA, podle tiskové zprávy Českých Radiokomunikací dosahují pokrytí 99% obyvatel Česka a pozemní digitální vysílání v síti 21 využívá pro příjem rozhlasového vysílání přibližně 10 % domácností.

Generální ředitel CRA, Miloš Mastnik k prodloužení smlouvy s ČT uvedl: „Vážíme si dlouholetého kontraktu s Českou televizí, pro kterou komplexně zajišťujeme provoz takzvaného veřejnoprávního multiplexu 21. Prodloužení kontraktu potvrzuje stabilitu a dlouhodobou perspektivu pozemního digitálního televizního vysílání, o které je trvale vysoký zájem.“

Úvodní snímek: Václav Udatný, Radiokomunikační věž na Strahově v Praze