České Radiokomunikace chtějí urychlit spouštění vysílačů celoplošné digitální rozhlasové sítě B, která bude kopírovat vysílací lokality veřejnoprávního multiplexu ČRo DAB+.

Koncem října nebo během listopadu chtějí České Radiokomunikace zveřejnit harmonogram výstavby celoplošné sítě pro digitální vysílání komerčních rádií označované jako Vysílací síť B. Pro Televizníweb.cz to uvedl Marcel Procházka, ředitel úseku regulace a právního oddělení CRA. Společnost zároveň jedná s dalším úspěšným účastníkem aukce kmitočtů pro sítě DAB+, firmou Play.cz, o přípravě její regionální sítě pro digitální vysílání komerčních rádií a bude je technicky provozovat na klíč stejně, jako to zajišťuje pro Český rozhlas. Zatím není jasný ani harmonogram výstavby sítě ani lokality, ze kterých bude síť Play.cz vysílat.

Celoplošná síť B, kteoru budou provozovat CRA (Zdroj: ČTÚ)

Play.cz zveřejní harmonogram v polovině října

Play.cz hodlá harmonogram výstavby svých sítí zveřejnit v polovině října na konferenci Média a technologie v Pardubicích. Serveru Médiář.cz to řekl člen dozorčí rady společnosti Jan John. Už v červnu Play.cz na konferenci DIGIMEDIA 2024 oznámila uzavření tříměsíčního memoranda o exkluzivitě vyjednávání s CRA. Play.cz získala v aukci kmitočtů pořádané Českým telekomunikačním úřadem osm regionálních sítí pro DAB+, které kromě Pardubického kraje a Vysočiny pokrývají celou Českou republiku. Pro Zlínský kraj pak operátor získal hned dva kmitočtové příděly. Pardubický kraj bude moci dokrýt ze sousedního Královéhradeckého díky vysílači CRA na Černé hoře, případně u Hradce Králové.

Samotné CRA nyní provozují digitální rozhlasovou síť CRA DAB+ s pokrytím Prahy, Ostravy a Plzně. Její frekvence ale mají omezenou dobu platnosti do konce letošního roku. V Praze už CRA svoji síť přeladily na finální kmitočet, ale zatím nenavýšily výkon vysílače, v Ostravě a Plzni se na přelaďování chystají. Kromě těchto lokalit už společnost získala od ČTÚ oprávnění zprovoznit vysílač v Brně, kde dosud digitální rozhlasové vysílání neprovozovala. V Praze budou moci CRA ze žižkovského vysílače vysílat maximálním výkonem 20 kW (dnes to je 0,8 kW), v Brně, Ostravě a Plzni pak maximálně 10 kW (dnes to je v Ostravě 0,2 kW a v Plzni 1 kW). Kromě toho CRA v Praze provozují DAB+ ještě na vysílači Strahov, kde se jim podařilo prodloužit platnost individuálního oprávnění pro využívání kmitočtu do roku 2028.

Play.cz jedná o DAB+ s CRA, ve hře je provoz sítě na klíč

CRA už dnes digitálně šíří 14 komerčních rádií

Síť CRA DAB+ šíří 14 komerčních rádií, přičemž jde často o programy, kterým CRA zajišťují distribuci i v analogovém FM pásmu. Je tedy pravděpodobné, že stávajícím klientům firma nabídne výhodnější podmínky, pokud se rozhodnou využít i její digitální sítě (buď celoplošnou síť B, nebo některou z regionálních sítí). Nyní s CRA digitálně vysílají celoplošná rádia Impuls, Frekvence 1 a Evropa 2 a dále rádio Beat, Blaník, Bonton, Classic Praha, Český Impuls, Dance radio, Expres FM, Hitrádio City 93,7 FM, Pigy rádio, Rádio Dechovka a RockZone 105,9. Kromě celoplošné sítě B budou CRA provozovat ještě Regionální síť 4 s pokrytím Libereckého, Ústeckého a Karlovarského kraje, Regionální síť 15 s pokrytím Prahy (tu již zprovoznily) a Regionální síť 23 v Plzeňském kraji.

Play.cz získala v aukci kmitočtů Regionální síť 1 v Praze a Středočeském kraji, Regionální síť 5 v Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji, Regionální síť 8 v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji, Regionální síť 10 v Moravskoslezském a Zlínském kraji, Regionální síť 11 v Jihočeském a Plzeňském kraji a Regionální síť 21 v Královéhradeckém kraji. Také tato společnost hodlá zvýhodnit své stávající klienty, kteří využívají její online platformu Play.cz pro internetové vysílání rádií. Podle Jana Johna hodlá operátor využívat přepínání DAB+ příjmu na online poslech ve chvílích, kdy se posluchač dostane do míst, která nejsou dostatečně pokryta terestrickým vysíláním.

„Vstup do DAB+ pro nás bude druhým krokem k tomu, aby lidé měli možnost využívat jednotnou OTA platformu, kde si budou moci pustit všechno a budou mít k dispozici stejný obsah, ať už budou v Česku nebo odjedou do Chorvatska k moři, po cestě v autě, nebo si budou chtít pustit nějaké rádio u nás na dálnici v autě. Při výpadku DAB+ je dnes velmi jednoduché přepnout na internetové vysílání,“ řekl John začátkem letošního roku v rozhovoru pro Televizníweb.cz.

CRA prozradily plány s DVB-T2 a DAB+ Innovation Day 2024 se dotkl i 5G Broadcastu

V multiplexech Play.cz bude maximálně 15 rádií

Play.cz hodlá podle Johna v multiplexu obsadit 14 programových pozic, pokud mezi klienty bude i rádio s převažujícím mluveným slovem. „V takovém případě si myslíme, že to bude kvalitní multiplex. Opravdu bude záležet na mixu rádií. Když tam budou dvě méně náročná rádia, vejde se jich do sítě i 15. Když tam bude klasická hudba, může se stát, že jich bude jenom 13. Když tedy bude někdo s rádiem o klasické hudbě ochoten zaplatit za vysílání v DAB+,“ dodal John ve zmiňovaném rozhovoru. Část pozic ale operátor hodlá přenechat konkurenčním provozovatelům sítí DAB+, s nimiž se dohodne na využití jejich kapacity v Pardubickém kraji a na Vysočině, pro které Play.cz nevysoutěžila žádné kmitočty.

„Vedeme jednání o využití jiných sítí, protože ne všechny tyto regiony jsou pro každého stoprocentně využitelné. Naše strategie je tedy poskládat kombinaci našich regionálních sítí a vyjednat využití i těch sítí, které nejsou naše. Tato jednání jsou v různém stavu pokročilosti. My naopak nabídneme těmto operátorům využití našich sítí v regionech, které potřebují dokrýt oni,“ říkal v březnu Jan John. Problematické zůstává pokrytí Vysočiny. V tomto regionu se bude muset Play.cz dohodnout s jedním ze tří operátorů, kteří vydražili regionální sítě pro Vysočinu. Jde o společnosti Fiera touch, Broadcast services a Teleko digital.

DAB+ propojíme s internetem, plánuje Jan John ze společnosti Play.cz

Úvodní foto: AČRA

Štítky