Plzeňská společnost RTI cz naplánovala na dnešek a zítřek přeladění tří DAB+ vysílačů v Karlovarském kraji. Vytvoří z nich jednofrekvenční síť na kanále 9B.

Jedna ze dvou celoplošných komerčních sítí pro komerční rádia, multiplex C společnosti RTI cz, začíná spouštět finální vysílače na samém západu České republiky. Na dnešek naplánovala sedmihodinovou výluku vysílače Klínovec u Jáchymova (od 9:00 do 16:00 hod.), odkud nyní vysílá na kanálu 9C výkonem 1 kW, aby jej přeladila na finální kanál 9B získaný v aukci kmitočtů. Výkon vysílače podstatně zvýší na 10 kW, čímž značně vylepší pokrytí nejen Karlovarského kraje. Na zítřek je pak naplánovaná rovněž sedmihodinová výluka vysílačů Karlovy Vary – sídliště a Toužim – Třebouňský vrch, které nyní rovněž vysílají na kanále 9C a operátor je přeladí na kanál 9B.

RTI cz vysílá z kóty Praha Strahov Přeladění na nový kmitočet až koncem roku

Výrazně si polepší pokrytí karlovarského studia Českého rozhlasu

„Nově budeme vysílat s výrazně vyšším vyzářeným výkonem 10 kW oproti stávajícímu 1 kW (v Karlových Varech 2 kW), výrazně se tak zlepší pokrytí západních Čech. Za přerušení vysílání se omlouváme,“ informoval operátor na svém webu a profilech na sociálních sítích. Přeladění vysílačů je nutné, protože dosavadní vysílací kanály má RTI cz přidělené jen do konce letošního roku a vzhledem k počasí je třeba změnu provést co nejdříve, aby ji nezkomplikovala sněhová nadílka na vrcholech Krušných hor. Všechny tři vysílače totiž budou opět využívat stejný kanál a musí se sladit do jednofrekvenční sítě, aby se navzájem nerušily. Pro posluchače to bude znamenat přeladění přijímačů na nový vysílací kanál.

„Doporučujeme posluchačům našeho multiplexu na Karlovarsku, aby si znovu naladili své stolní DAB+ rozhlasové přijímače funkcí AUTOTUNE nebo FACTORY RESET,“ radí provozovatel sítě. Jestliže zmiňované tři vysílače celoplošné digitální rozhlasové sítě společnosti RTI cz změní vysílací kanály, na obsahu multiplexu se zatím nic měnit nebude. Nadále ho tvoří Radio 1, Rádio 7, Radio Proglas, Radio Beat, Signál rádio, DAB plus TOP40 a Český rozhlas Karlovy Vary. Poslední jmenované krajské studio veřejnoprávního rozhlasu si přeladěním vysílačů a zvýšením jejich výkonů výrazně polepší. Vzhledem k tomu, že se tento program kapacitně nevešel do veřejnoprávního multiplexu ČRo DAB+, musí využít právě síť RTI cz, která jediná pokrývá Karlovarský kraj.

Celoplošné sítě DAB+ získaly CRA a RTI cz ČTÚ zveřejnil výsledky aukce kmitočtů

Český rozhlas další spolupráci s RTI cz zvažuje

Zda tomu tak bude i do budoucna, je otázka. Technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka na červnové konferenci DIGIMEDIA 2024 uvedl, že existuje několik variant. Rozhlas by každopádně vyhlásil novou soutěž na zajištění digitálního vysílání karlovarského studia, nevylučuje ale ani změnu technických parametrů vlastní sítě ČRo DAB+ a zařazení karlovarského studia k dalším svým programům. Stejný problém ČRo řeší i na východě a severu Čech, kde dvě jeho krajská studia – Český rozhlas Sever a Český rozhlas Hradec Králové – šíří ve své digitální síti společnost Teleko digital. Také tento operátor by si veřejnoprávního klienta rád ponechal – finální sítě s pokrytím Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje by k tomu měl.

RTI cz se vedle přelaďování západočeských vysílačů chystá spustit i nové vysílače na Moravě. Konkrétně jde o Lysou horu v Beskydech a Velkou Javorinu, která se nachází těsně za hranicí se Slovenskem. V obou případech operátor úzce spolupracuje se zmiňovanou společností Teleko digital, takže na Lysé hoře využije jeho vysílací lokalitu a stožár a obdobně tomu bude i u slovenské Velké Javoriny. Obecně RTI cz plánuje, že vlastními silami zvládne z celoplošné sítě C pokrýt území na západ od Prahy, zatímco regiony na východ od metropole chce řešit sdílením vysílačů s jinými operátory, zejména pak s Telekem. To získalo v aukci kmitočtů mj. Regionální síť 7 s pokrytím celé Moravy, Vysočiny a Pardubického kraje.

RTI cz povede Andrea Jančová Od listopadu vystřídá Romana Kropáčka

Úvodní foto: Jan Potůček, Televzníweb.cz

Štítky