Tak charakterizoval letošní Mezinárodní kongres a veletrh IBC v Amsterdamu technický ředitel ČT Michal Kratochvíl, když zahajoval konferenci sdružení ABEX v konferenčním sále České televize. Umělá inteligence (AI) letos skutečně dominovala u mnoha vystavovatelů v oblasti vysílacích a produkčních technologií.

Někdy některé firmy jenom „okartáčovaly“ své staré produkty, jiné přišly i s novými nápady, a to nejenom ty velké jako Microsoft nebo IBM, ale třeba i vera.ai, která se v záplavě zpravodajského materiálu snaží vyhledat ty vadné „fejkové“ zprávy.

To zaznělo v krátkém úvodu letošní konference Post IBC v budově České televize na Kavčích horách od Martina Junka, který po více než dvacet let organizuje tato setkání pro technické odborníky z oblasti vysílání a výroby mediálního obsahu. Jeho úvod doplnila statistika. I když čísla nedosahovala před covidových hodnot, tak letos se veletrhu IBC v Amsterdamu zúčastnilo o 100 vystavovatelů více než loni (1350) a o dva tisíce více návštěvníků (45 085) než v roce 2023.

Naši v Amsterdamu

Vzrostl i počet vystavovatelů z České a Slovenské republiky. Navíc organizátoři do svých vyhledávačů letos poprvé začlenili i možnost vyhledání podle států. Jejich přehled uvádí následující snímek.

České a slovenské firmy na IBC 2024 (zdroj: Prezentace Martin Junek, ABEX)

O některých našich vystavovatelích jsme psali v minulých informačních článcích o amsterdamském veletrhu, jako Mediální veletrh v Amsterdamu na Post IBC v roce 2023. Zde je uvedeme některé z nich. Firma Octopus Newsroom poskytuje jednotnou platformu pro produkci zpráv, nasazenou v redakci nebo v cloudu, která umožňuje produkci odkudkoli. Software pokrývá vše od shromažďování zpráv až po plánování, úpravy a poskytování multiplatformního obsahu. MODERN TV z Brna zajišťuje řešení na klíč pro provozovatele IPTV a OTT streamovacích služeb. Jejich aplikace moderniTV umožňuje sledovat televizní vysílání na Smart TV. Komplexní řešení firmy Modern TV používá více než polovina poskytovatelů internetových služeb v ČR, zejména ve spolupráci se sledovanitv.cz nebo je možno jej najít jako aplikaci přes mobilní telefony, PC, tablety a chytré televizory.

Goal Sport Technology je softwarová firma z Brna pro systémovou integraci na stadionech – jedná se o škálovatelné softwarové systémy pro Venue Control a Video Review, jak na stadionu, tak centralizované. Systémy poskytují sportovním arénám ovládání výsledkových tabulí, obvodových LED tabulí, obřích obrazovek, playout, časomíry, podporu pro videorozhodčí (VAR), lékařských vyšetření, přenosných systémů a dalších. Systém GS VAR (Video Assistant Referee) odpovídá nejvyšším požadavkům pro fotbalová utkání a je certifikován FIFA.

Prezentace ART Brno (Miroslav Ostrčilík) na obrazovkách v konferenčním sále ČT (Foto: Václav Udatný)

Plzeňská firma TECHOCRANE je v televizním výrobním prostředí známá svými kamerovými jeřáby a tradičně se zúčastnila i chomutovská společnost RECKORD Outside Broadcasting, jejíž přenosové vozy zajišťují produkci i v 4K z mnoha význačných událostí v okolních zemích.

Galerie stánků některých našich vystavovatelů na IBC 2024

Fotografie: Martin Junek

 

Josef Vašica z DCIT Software house s PROVYS, STREAM CIRCLE a TWEENLY ve svém vystoupení promluvil o jiné organizaci a novinkách v řídícím softwaru, zejména v rámci Stream Circle. To se týká speciálního řídícího softwaru pro FAST kanály stále populárnější na západ od našich hranic, což je streaming obdobný tradičnímu lineárnímu vysílání, které je bezplatné ale doplňované reklamou. Technologické řízení takového odbavení je zcela odlišné od lineárních odbavovacích systémů tradičního televizního vysílání. Základem je plánovač pořadů, který automaticky vytváří kontinuální program na bázi umělé inteligence (AI).

Další přednášky byly zaměřeny na příspěvky snímané kamerou a přenášené do domácích TV studií. Mezi tyto firmy patřily ART (Advanced Radio Telemetry), zastupující firmy Vislink a Demo Broadcast systems, zajišťující živé drátové i bezdrátové přenosy z kamer přes IP, 5G/4G, včetně 5G privátních sítí a klasické rádiové spoje. Miroslav Ostrčilík z této brněnské firmy popsal další rozvoj LiveU „batohů“ se zařízením Live Link a Post link. Obdobně přednáška Cesare Camoarada z firmy MediaLinks, kterou na našem trhu zastupuje slovenská společnost Sunteq, se týkala kontribučních technologiích videa přes IP. Jejich zařízení jsou interoperabilní přes všechny možné standardy v dnešním broadbandovém světě.

Příklad požívaných standardů v dnešním konvergujícím světě videa (zdroj: prezentace MediaLinks)

Z prezentací stojí za pozornost

Zajímavostí letošní Post IBC byla poměrně velká účast vystoupení zahraničních společností, která byla přednášena v angličtině. Pro ně potom byl k dispozici písemný překlad českých přednášejících do angličtiny pomocí aplikace s využitím AI – beey.io, kterou si účastníci mohli stáhnout přímo do svých mobilních telefonů. Je to systém Beey Live, který běžně funguje jako živé titulkování, ke kterému Petr Herian z firmy Newton Technologies uvedl, že nejen přepisuje, ale i překládá konference v reálném čase. Může být použit rovněž pro osoby se specifickými potřebami, jako jsou dnes v televizi používané titulky pro neslyšící. Zpoždění přepisu je okolo tří sekund, překlad k tomu ještě něco přidá a přepis běží přes internet. Aplikace byla spuštěna na Novinářské ceně a na Digimedii 2024 a zde soužila právě pro zahraniční účastníky. Je lepší, aby ta aplikace běžela na mobilních telefonech, protože si každý účastník může zvolit svůj jazyk. Kromě angličtiny umí češtinu, němčinu, italštinu a zkouší i slovenštinu.

Z přednášky Petra Heriana o softwaru pro automatický přepis a titulkování audia a videa

Zahraniční účastnící konference na Kavčích horách

Tím jsme plynule přešli k zahraničním přednášejícím. Mezi nimi byl ROSS Video, kanadská společnost, s podporou živého vysílání. Firma Chyron, která začínala zařízeními jako byly zdroje titulků přidávaných do vysílaného videa již před 40 lety a stále pod stejným názvem jsou aktivní na trhu profesionálních zařízení. Dnes se Alan Polgar zamýšlel o investicích do technologií v nejistých časech. Přednášku měla i firma CALREC o mixážních audio pultech, o níž jsme již psali v loňském článku. Dále Riedel, který už není jen dodavatel audio dorozumívacích zařízení, ale nabízí aplikaci SAME jak pro off-tube komentáře nebo pro automatizovaná malá zpravodajská studia. Německá firma MoovIT představila elegantní řešení pro pracovní postupy při zpracování obrazu ve studiu.

Nejmasovější použití privátních 5G sítí na LOH v Paříži

O nových technologiích nejenom na IBC 2024, ale i o jejich nasazení během OH v Paříži promluvil Petr Krkavec z firmy Disk systems. V závěru své prezentace upozornil, že na pařížské olympiádě byly použity ve velkém měřítku privátní 5G sítě, které se vyznačovaly nejmenším zpožděním, HDR přenosem 4:2:2: s 10bitovým kódováním z mobilních přístrojů, a které byly také dálkové ovládané zpětným kanálem Cyan view, podobně jako je to zvykem u běžné televizní výroby. Použité kodéry Pro4/ firmy HiVision dosáhly v uzavřených prostorách latence jen 90 ms v privátních 5G sítích. Na 5G privárních sítích běželo zahájení olympiády, atletika, gymnastika, plavání nebo přenosy z maríny v Marseille a z Tahiti. Přes veřejnou 5G síť, která pokrývala Paříž, své potřeby řešily NHK, Canal+, TF1, slovinská RTV a samozřejmě OBS (Olympic Broadcast Services).

Nejzajímavější bylo pokrytí 5G privátními sítěmi na trase lodí po Seině, kde přímo na lodích byly umístěny 5G telefony Samsung S24 (s aplikací MojoPro, celkem 86), které spolupracovaly vždy v dané síti se stacionárními umístěnými na břehu řeky Seiny. Celkově aplikace MojoPro byla instalována do 217 smartphonů, na každé lodi byly namontovány až tři a byly doplněny externími bateriemi, aby dokázaly pokrýt celou dobu zahajovacího ceremoniálu.

Neméně zajímavé bylo použití 5G privátní plovoucí sítě v Marseille při závodě plachetnic. Základem byly tři lodě a tři buňky pracující na kanálech n77 a n38, které sdružovaly signály jak z těchto lodí, tak z opět z mobilních telefonů na bójkách nebo z oddělených kamer na helmách závodníků, protože S24 umožňuje i použití externí malé usb kamery.

 

Digitální transformace přes IP

Na LOH v Paříži to nebylo jen nejmasovější použití 5G sítí dosud, ale i spuštění UHD v terestrické televizi, jak na úvod svého souhrnu o DVB, DVB-I a DVB-NIP uvedl Dušan Líška, který již tradičně na konferencích ABEX vystupuje.

Ale o tom již pokračuje další článek První živé předvedení DVB-I v ČR, který vydáme zítra.

.

Úvodní snímek: Martin Junek