Hned dva rozhlasové multiplexy mění vysílací kanály, takže posluchači bez přeladění přijímače nenaladí svoje oblíbené stanice. Jde o COLOR DAB+ v Praze a Teleko digital na východě Čech. Východočeští posluchači díky přeladění můžou naladit i nový multiplex společnosti Fiera Touch, který zahájil vysílání teprve v noci na úterý.

Dvě rozhlasové digitální sítě a tři vysílače během dneška změní vysílací kanál, takže posluchači v jejich dosahu si budou muset znovu naskenovat programovou nabídku. Jako první změnu ohlásila společnost Teleko digital, která nejprve dopoledne přeladí vysílač na krkonošské Černé hoře z původního kanálu 5D na finální kanál 7C a odpoledne provede tu samou změnu i na vysílači Hradec Králové – Stěžery. „Ve čtvrtek 10.10.2024 budeme přelaďovat naše vysílače na cílový vysílací kanál 7C a to takto: Vysílač Trutnov – Černá hora od 10:00 do 13:00 a Hradec Králové – Stěžery od 15:00 do 18:00. Po dobu přelaďování se dané vysílače odmlčí. Děkujeme za trpělivost,“ informoval majitel společnosti Teleko digital Tomáš Řapek.

Východní Čechy mají třetí síť DAB+, z Černé hory ji spustila Fiera Touch

Přelaďování se týká i regionů Českého rozhlasu

Změna je o to důležitější, že se kromě soukromých rádií šířených v této síti dotkne také krajského studia Českého rozhlasu v Hradci Králové. To je součástí programové nabídky multiplexu Teleko digital kvůli nedostatečné kapacitě v celoplošné digitální síti ČRo DAB+. Vedle něj Teleko digitálně šíří také signál krajského studia Český rozhlas Sever. Přelaďování se dotkne také Rádia Proglas, Radia 7 a stanice DAB plus TOP40, které rovněž vysílají v multiplexu společnosti Teleko. Oba přelaďované vysílače náleží do Regionální sítě 6, kterou operátor vydražil v aukci kmitočtů Českého telekomunikačního úřadu na začátku letošního roku. Ve stejné síti už v červnu operátor spustil na finálním kmitočtu 7C vysílač Liberec – Proseč, ale sníženým výkonem 1 kW.

Nižší výkon oproti povoleným 2 kW použilo Teleko kvůli zamezení vzájemného rušení s pražským a středočeským multiplexem COLOR DAB+, který provozuje společnost Joe Media na stejném kanálu 7C. V tomto případě jde ale o dočasný kanál, který může Joe Media využívat jen do konce letošního roku. A jestliže spuštěním libereckého vysílače společnosti Teleko digital k zásadnímu rušení nedošlo, přeladěním vysílačů Černá hora a Stěžery by už k problémům na kanále 7C v Praze dojít mohlo. Proto také Joe Media ohlásila na dnešní dopoledne rovněž přelaďování svého pražského vysílače na Strahově z dočasného kanálu 7C na finální kanál 6A. Důvodem je nejen přechod Teleka na kanál 7C na východě Čech, ale i podstatné zvýšení výkonu obou přelaďovaných vysílačů.

První větší „dabovská“ kolize: Teleko z Liberce a pražský COLOR DAB+

Střední Čechy čeká rušení na kanále 7C

Jestliže z Černé hory vysílá multiplex společnosti Teleko digital výkonem 1 kW, po přeladění na finální kanál to bude 7 kW. Královéhradecký vysílač Stěžery zvýší po přeladění výkon z 1 na 3 kW. Zvýšený výkon slibuje u svého pražského vysílače po přeladění i Joe Media. Nedojde k němu ale hned dnes. „Ve čtvrtek 10. října 2024 dojde během dopoledních hodin ke krátké odstávce a přeladění našeho pražského vysílače Strahov na finální kanál 6A. Následně v pondělí 14. října dojde k navýšení výkonu pražského vysílače,“ informoval Jakub Melín, který má u Joe Media na starosti vysílací technologii. Nový výkon by měl být 5 kW. „Pro naladění všech stanic šířených v naší síti si posluchači musí znovu proladit přijímače. Některé přijímače a zejména autorádia si nový kanál naladí samy,“ dodal.

Přeladění se naopak nebude týkat středočeského vysílače společnosti Joe Media na rozhledně Špulka u Lbosína na Benešovsku. Ten bude nadále šířit multiplex COLOR DAB+ na kanále 7C, který může operátor z této lokality využívat do konce letošního roku. Dá se tedy očekávat, že směrem na severovýchod dojde k vzájemnému rušení s vysílači společnosti Teleko na Černé hoře a ve Stěžerech, které budou vysílat v jednofrekvenční síti rovněž na kanále 7C. Pro Špulku se společnosti Joe Media nepodařilo obhájit pokračování s novým finálním kanálem 6A, protože jej operátor vydražil pouze pro území Prahy. Vysílání z této lokality tak bude muset na konci roku ukončit bez náhrady. Podobně skončí digitální rozhlasové vysílání společnosti Teleko digital v Praze nebo Příbrami, protože se jí nepodařilo v aukci získat kmitočty pro metropoli a střední Čechy.

Co se stane se starými sítěmi DAB+? Většině vyprší licence ke konci roku

Úvodní foto: Václav Udatný