Plzeňská společnost RTI cz může přeladit dalších pět vysílačů svojí dočasné sítě pro digitální rádia na finální kmitočty a získala oprávnění pro nové dva vysílače.

Po Karlových Varech, Klínovci a Třebouňském vrchu může společnost RTI cz přeladit svoji síť pro digitální vysílání komerčních rádií na finální kmitočty také na domažlickém Čerchově, klatovské Doubravě, českobudějovickém Kluku, plzeňském Sylvánu a Javorníku u Kašperských hor. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) operátorovi vydal pro tuto čtveřici vysílačů oprávnění pro využití kmitočtů celoplošného multiplexu C, který RTI cz získala v aukci na přelomu roku. Společnost navíc získala oprávnění vysílat i z Kleti u Českých Budějovic a ze Železné Rudy, odkud dosud svoji digitální rozhlasovou síť nešířila. Celkem již RTI cz získala od ČTÚ oprávnění pro využívání kmitočtů k deseti vysílačům celoplošného multiplexu C. Další jedno má od slovenského Telekomunikačního úřadu pro vysílač Javorina.

Přelaďte si digitální rádia na západě Čech, startuje multiplex C

Se změnou vysílacích kanálů všechny čtyři přelaďované vysílače navýší výkon. Na domažlickém Čerchovu přejde síť RTI cz z dosavadního kanálu 5B na finální kanál 9D a zvýší výkon z 1 na 5 kW. Na klatovské Doubravě změní kanál 5B rovněž na 9D a zvýší výkon z 1 na 7 kW, na českobudějovickém Kluku přeladí z kanálu 7A na kanál 9B a zvýší výkon z 1 na 5 kW, na plzeňském Sylvánu přeladí z kanálu 5B na 9D a zvýší výkon z 1 na 10 kW a na Javorníku u Kašperských Hor změní kanál 7A na 9B a zvýší výkon z 1 na 7 kW. V západních Čechách tak multiplex C bude využívat kanál 9D a v jižních Čechách 9B. V podmínkách aukce bylo u této celoplošné sítě určeno, že kromě Prahy a Středočeského kraje může v ostatních krajích vysílat buď na kanále 9B nebo 9D. Volba záleží na samotném operátorovi.

Pokrytí jižních Čech vylepší RTI cz vytvořením jednofrekvenční sítě mezi českobudějovickými vysílači Kluk a Kleť na kanálu 9B. Z Kleti bude multiplex C vysílat výkonem 10 kW a patrně využije rozhlednu, ze které šíří svůj celoplošný televizní multiplex 24 společnost Digital Broadcasting. Ta zase využívá na domažlickém Čerchově vysílač RTI cz. Zcela nově pak RTI cz zprovozní vysílač DAB+ v Železné Rudě na budově úpravny vody, odkud už provozuje digitální dokrývač pro Český rozhlas a jeho veřejnoprávní síť ČRo DAB+, ale vlastní síť zde dosud nešířila. Z vysílačů, které již RTI cz provozuje a je třeba je ještě přeladit, zbývá pražský Strahov, příbramská Hvězdárna a vysílač v Berouně.

RTI cz šíří ve své síti programy Český rozhlas Karlovy Vary, Rádio 1, Rádio Proglas, Rádio Beat, DAB Plus TOP40, Rádio 7 a Signál rádio.

RTI cz vysílá z kóty Praha Strahov Přeladění na nový kmitočet až koncem roku

Úvodní foto: AČRA

Štítky