Od deváté ráno do čtvrté odpoledne se odmlčí digitální rozhlasová síť společnosti RTI cz na Javorníku u Kašperských Hor a na českobudějovickém Kluku.

Dva vysílače přeladí, jeden později nově spustí. Takový je dnešní plán společnosti RTI cz na spuštění celoplošného digitálního rozhlasového multiplexu C v jižních Čechách. „V pátek 18. října 2024 budeme přelaďovat na vysoutěžené finální kanály 9B jižní Čechy! Z tohoto důvodu dojde na vysílačích Javorník (na snímku, pozn. red.) a Kluk k přerušení DAB vysílání v čase mezi 9.00-16.00. Doporučujeme posluchačům našeho multiplexu v jižních Čechách, aby si poté znovu naladili své stolní DAB+ rozhlasové přijímače funkcí AUTOTUNE nebo FACTORY RESET. Kvůli lepšímu pokrytí spouštíme i vysílač na jihočeské Kleti,“ informoval operátor na své oficiální stránce na Facebooku.

Přelaďte si digitální rádia na západě Čech, startuje multiplex C

Jihočeský kraj následuje po Karlovarském, v němž RTI cz přeladilo své vysílače na Klínovci, v Karlových Varech a Třebouňském vrchu už začátkem měsíce. Z Javorníku a Kluku dosud operátor šířil digitální rozhlas na kanálu 7A výkonem 1 kW. Po přeladění na finální kanál 9B zvýší vysílač Kluk výkon na 5 kW a Javorník na 7 kW. Zcela nově pak RTI cz začne šířit svůj multiplex C z vysílače Kleť, kde ho bude mít umístěný na rozhledně stejně jako televizní vysílač společnosti Digital Broadcasting. Z Kleti bude RTI cz vysílat výkonem 10 kW, ale spustí ho později než dva přelaďované vysílače. Obsah sítě se oproti dočasnému multiplexu stejné společnosti nezmění, bude v něm Český rozhlas Karlovy Vary, Radio 1, Rádio 7, Radio Proglas, Radio Beat, Signál rádio a DAB plus TOP40.

RTI cz zatím získala od Českého telekomunikačního úřadu 11 individuálních oprávnění pro využití kmitočtů plánovaného celoplošného multiplexu C. Vysílání zahájila na šesti z nich. Přeladění čeká vysílače v Plzeňském kraji na domažlickém Čerchově, klatovské Doubravě a plzeňském Sylvánu, nově bude spuštěn vysílač Železná Ruda. Oprávnění pro vysílání má RTI cz také pro vysílač na Lysé hoře v Beskydech. Od slovenského Telekomunikačného úradu pak získala oprávnění pro vysílání z Velké Javoriny, kde využije vysílací věž společnosti Towercom. Moravské lokality bude pro RTI zajišťovat společnost Teleko digital. „Finišujeme jednání o smlouvě,“ potvrdil zakladatel a majitel Teleka Tomáš Řapek.

Rozhlasový multiplex C chystá expanzi na dalších sedm vysílačů

Úvodní foto: RTI cz

Štítky