Tohle nebude obvyklý přehled českého trhu, spíše směřujeme k ukázce toho, co domácí trh nabízí pro ty, kteří by rádi pořídili jako poměrně drahý dárek nějaký ten rozhlasový přijímač. A protože se zaměřujeme na ty s DAB, základem bude, aby takovýto příjem „digitálně šířených vln“ měl.

Kategorie kolem pěti tisíc korun jsme vybrali pro vyšší kvalitu, použité materiály, propracovanější zesilovače a repro a konec konců i pro celkově vyšší výbavu. Ta už může zahrnovat v podstatě cokoli, třeba kovovou čelní stranu. Co do typů přijímačů, jde nabídka od retro a stavebních rádií, přes vyspělé radiobudíky a přenosné přehrávače s CD až po například komponentové přijímače a zajímavé mikro systémy s oddělenými reprosoustavami (snažili jsme se od každé najít alespoň jeden výrobek).

Pozor si však stále dávejte na příjímače bez DAB, a to včetně dražších mikrosystémů, jako například Panasonic SC-PM700 (5.290 Kč). Stát, resp. Ministerstvo kultury, které to má – bohužel – na starosti, svou roli moc neplní, takže se stále uvádějí nové a nové výrobky zcela nekompatibilní s jednou velkou částí zemského rozhlasového vysílání.

Co si z DAB/DAB+ pořídíte v rozmezí tři až pět tisíc korun se můžete podívat do posledního přehledu na toto téma z minulého roku; nabídka se tu až tak nemění i když nové modely přicházejí.

Velký přehled rádií DAB od 3000 do 5000 Kč Všechny druhy, vybere si nejspíše každý…

 

Jak číst tabulku

Údaje, jak je na Televizním webu letitým zvykem, primárně pocházejí z webu výrobce, pokud se je nepodařilo nalézt, pak z webu, spíše z webů (ověření), prodejců.

„Tunery a předvolby“: výpis zabudovaných tunerů plus paměťové pozice do kterých můžete ukládat naladěné stanice. Informace o RDS, pokud byly k dispozici, najdete v poznámce.

„Displej“: často barevný, ne vždy ale byly k dispozici bližší údaje. Drtivá většina má klasické LCD, OLED najdete pouze u jednoho přijímače.

„Zesilovač“: výkon ideálně ve srovnatelných RMS (co to je). Uvádíme ho vždy, jakmile byl k dispozici. Tu a tam v této položce najdete i další údaje, jako frekvenci.

„Napájení“: většinou externí zdroj, ale překvapivě mnoho přijímačů přichází s kvalitnějším zdrojem interním, tedy integrovaným. Občas narazíte na doplňkové napájení bateriemi nebo akumulátorem.

„Vstupy/výstupy“: analogová a digitální klasika plus často i sluchátka. Opět potíže s Wi-Fi (obdobně je na tom Bluetooth), kde často není uváděna ani třída, ani frekvence; 5 GHz obecně vždy lepší, výjimky existují (třeba velká rozloha bytu). Pokud zde údaje o verzi chybí, nepodařilo se je dohledat.

„Poznámka“: na začátku základní charakteristika přijímače, dále pak doplňkové údaje typu RDS, kompatibilita CD či možnost připojení vnější antény.

 

Přijímače pro DAB/DAB+ v ceně kolem 5.000 Kč, říjen 2024 (k 20. 10. 2024)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v neděli 20. října. Přehled si klade za cíl poukázat na zajímavé výrobky ve všech dostupných kategoriích přijímačů v cenách od nějakých čtyři tisíce do zhruba šest tisíc korun. Při převodu do PDF se ztrácejí odkazy na testované výrobky, naleznete je však v excelovské tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB dárek, kolem 5000 Kč, 10-2024

Ke stažení (XLSX, s odkazy na recenze): tabulka – DAB dárek, kolem 5000 Kč, 10-2024