Nejen na českobudějovickém Kluku a kašperském Javorníku, ale také z rozhledny na Kleti spustila v pátek 18. října společnost RTI cz digitální rozhlasové vysílání svojí celoplošné sítě C.

Vysílač na Kleti dosud RTI cz nepoužívala. Nejde o stejný stožár, odkud vysílají České Radiokomunikace, ale místní rozhlednu, z níž šíří společnost Digital Broadcasting svůj televizní multiplex 24. Rozhlasová síť RTI cz vysílá na kanále 9B výkonem 10 kW. Provozní ředitelka společnosti Andrea Jančová uvedla, že technický tým RTI cz nejprve vysílač na Kleti spustil v testovacím režimu nižším výkonem a po úspěšném večerním měření jej zvýšil na finální výkon 10 kW. Vysílá z Kleti označila za „triumf v rukávu společnosti RTI cz“, který se postará o velmi významné zlepšení pokrytí regionu.

Rádiový multiplex C startuje na jihu Čech, RTI cz přelaďuje vysílače

Kromě spuštění Kleti operátor v pátek přeladil i své dosavadní jihočeské digitální rozhlasové vysílače Kluk a Javorník na finální kanál 9B a společně s Kletí z nich vytvořil jednofrekvenční síť. Vysílač na Kluku zvýšil výkon z 1 kW na 5 kW a na Javorníku v Kašperských Horách z 1 kW na 7 kW. „Po pokrytí významné části západních a jižních Čech bude RTI cz pokračovat ještě v letošním roce dál na východ, aby splnila daná rozvojová kritéria. RTI cz jako držitel jedné z dvou celoplošných sítí má do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a dálnic, což má plzeňská společnost RTI cz v plánu mnohem dříve,“ dodala Andrea Jančová.

RTI cz zároveň poskytla mapu pokrytí jižních Čech po spuštění finálních vysílačů. „Oranžová barva je zaručený indoor, modrá zaručený outdoor a 50 procentní indoor příjem,“ sdělila k legendě mapy Adrea Jančová. RTI cz má od Českého telekomunikačního úřadu přidělená individuální oprávnění pro dalších pět vysílačů multiplexu C. Jde o plzeňský Sylván, domažlický Čerchov, klatovskou Doubravu, Železnou Rudu a beskydskou Lysou horu. Od slovenského Telekomunikačného úradu pak má RTI cz přidělené individuální oprávnění pro využití vysílače Velká Javorina směrem na Moravu.

Rozhlasový multiplex C chystá expanzi na dalších sedm vysílačů

Úvodní foto: RTI cz

Štítky