Začátkem listopadu uplyne deset měsíců od okamžiku, kdy Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil výsledek aukce kmitočtů pro 29 sítí určených digitálnímu vysílání komerčních rádií. Televizníweb.cz shrnuje aktuální situaci s přípravou a budováním vysílačů osmi společností, které v této aukci uspěly.

Czech Digital Group (České Radiokomunikace)

Dceřiná společnost Českých Radiokomunikací v aukci vydražila celoplošnou síť B a tři regionální sítě s pokrytím Prahy (Regionální síť 15), Libereckého, Ústeckého a Karlovarského kraje (Regionální síť 4) a Plzeňského kraje (Regionální síť 23). Jako první spustila začátkem letošního června pražskou Regionální síť 15, když přeladila dosavadní dočasnou síť ČRA DAB+ na žižkovském vysílači z původního kanálu 7A na finální kanál 6B. Zachovala ale snížený výkon vysílače 0,8 kW. Na listopad pak CRA oznámily záměr spustit první čtyři vysílače celoplošného multiplexu B v Praze, Brně, Ostravě a Plzni, čímž dosáhnou pokrytí 35 procent populace Česka. Do konce letošního roku pak pokrytí navýší na téměř polovinu obyvatel země a do konce prvního čtvrtletí 2025 na téměř 80 % populace.

Na letošní prosinec je naplánované spuštění Regionální sítě 23 v Plzni a Regionální sítě 4 v severních Čechách. V dubnu 2025 začne výstavba dalších vysílačů těchto dvou regionálních sítí a do srpna 2025 jejich pokrytá dosáhne více než 40 procent populace regionů, pro které získaly kmitočty od ČTÚ.

Celoplošná síť B, kteoru budou provozovat CRA (Zdroj: ČTÚ)

Regionální síť 4

Regionální síť 15

Regionální síť 27

RTI cz

Držitel druhé celoplošné sítě pro digitální vysílání komerčních rádií, multiplexu C, dosud přeladil svoje dočasné vysílače DAB+ v Karlovarském a Jihočeském kraji na finální kmitočty získané v aukci. V blízké době tak učiní také na vysílačích Sylván v Plzni, Čerchov u Domažlic a Doubrava u Klatov. Nově také spustí digitální rozhlasové vysílání v Železné Rudě. Zcela nový je také minulý týden spuštěný jihočeský vysílač Kleť. Do konce roku má RTI cz přeladit svůj pražský vysílač na Strahově z dočasného kanálu 5A na finální kanál 8D, který použije i pro střední Čechy. Ve všech dalších krajích může operátor použít buď kanál 9B nebo 9D (pro Karlovarský a Jihočeský kraj zvolil 9B, pro Plzeňský kraj 9D, pro Moravskoslezský kraj také 9D).

RTI cz připravuje spolupráci s dalším vítězem aukce kmitočtů, společností Teleko digital, která pro ti už připravuje ke spuštění vysílače na beskydské Lysé hoře a slovenské Javorině. Spolupráce by se měla týkat provozování vysílačů na Moravě, Vysočině, východních, severních a části středních Čech. Naopak v Praze, západních a jižních Čechách využije RTI cz svoje stávající vysílače. Ještě v letošním roce chce RTI cz pokračovat se spouštěním vysílačů celoplošného multiplexu C směrem na východ od jižních Čech a slibuje, že rozvojového kritéria pokrytí poloviny populace Česka, dálnic a rychlostních komunikací dosáhne dříve než 18 měsíců od obdržení osvědčení o výsledku aukce kmitočtů, jak to žádá ČTÚ.

Celoplošná síť C, kterou bude provozovat společnost RTI cz (Zdroj: ČTÚ)

Teleko digital

Tradiční provozovatel digitálních rozhlasových multiplexů bude provozovat dvě regionální sítě DAB+. Regionální síť 6 už dnes pokrývá Liberecký a Královéhradecký kraj, kde vysílá na přeladěném kanálu 7C z liberecké Proseče, trutnovské Černé hory a Stěžer u Hradce Králové. Regionální síť 7 pak pokryje celou Moravu a kraj Vysočina. V jejím případě už Teleko digital stihlo přeladit a na novém kanálu 10D spustit vysílače na beskydské Lysé hoře, olomouckém sídle Krajského úřadu a jihlavském Strážníku. V blízké době by se přeladění měl dočkat i vysílač Mladcová ve Zlíně a nově bude spuštěno vysílání Regionální sítě 6 ze Suchého vrchu u Králík a Regionální sítě 7 z třebíčského Vartemberku a také ze slovenské Velké Javoriny. Naopak do konce roku tento operátor ukončí dočasné digitální rozhlasové vysílání z pražského City Toweru, v Příbrami, Benešově a ústecké Kukle. Tyto lokality patrně nabídne jiným operátorům sítí DAB+, a to nejen RTI cz.

Regionální síť 6

Regionální síť 7

Fiera Touch

Nováček v zajišťování digitálního rozhlasového vysílání vydražil v aukci celkem čtyři regionální sítě DAB+. Jednu z nich už spustil v plném rozsahu, a to Regionální síť 13 v Praze, která odstartovala z vysílače Děvín na kanálu 5C začátkem letošního září. O měsíc později pak operátor spustil i první vysílač Regionální sítě 3 na trutnovské Černé hoře na kanálu 7D. Tato síť má kromě Královehradeckého kraje pokrýt i sousední Pardubický a Liberecký kraj, Ústecký kraj a také Karlovarský kraj. Na spuštění prvního vysílače čeká Regionální síť 20, která má na kanálu 9A pokrýt Jihočeský kraj, a také Regionální síť 25, která pokryje na kanálu 6A kraj Vysočina. Fiera Touch se zatím nedomluvila s žádným z dalších operátorů na sdílení vysílačů a půjde spíše cestou spouštění vlastních.

Regionální síť 3

Regionální síť 13

Regionální síť 20

Regionální síť 25

Play.cz

Provozovatel internetové platformy Play.cz pro online poslech rádií v aukci kmitočtů vydražil pokrytí celé republiky kromě Pardubického kraje a Vysočiny. Celkem jde o šest regionálních sítí, z nichž zatím nezačala vysílat ani jediná: Regionální síť 1 pro Prahu a Středočeský kraj, Regionální síť 5 pro Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj, Regionální síť 8 pro Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský kraj, Regionální síť 10 pro Moravskoslezský a Zlínský kraj, Regionální síť 11 pro Jihočeský a Plzeňský kraj a Regionální síť 21 pro Královéhradecký kraj. Play.cz slibuje ve všech krajích kromě Pardubického a Vysočiny spustit na začátku roku 2025 slabé vysílače, aby splnila podmínku zákona o elektronických komunikacích. Spouštění plnohodnotných vysílačů pak zahájí od jara 2025. Připravit by je pro Play.cz měly České Radiokomunikace, s nimiž operátor podepsal memorandum o exkluzivním vyjednávání spolupráce platné do konce letošního roku.

Regionální síť 1

Regionální síť 5

Regionální síť 8

Regionální síť 10

Regionální síť 11

Regionální síť 21

Broadcast Services

Sesterská společnost ostravské Digital Broadcasting vysoutěžila v aukci kmitočtů pět regionálních sítí DAB+, dosud však nespustila vysílač ani pro jedni z nich. Provozovat bude Regionální síť 2 pro Prahu a Středočeský kraj, Regionální síť 9 pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj, Regionální síť 17 pro Jihomoravský kraj, Regionální síť 22 pro Pardubický kraj a Regionální síť 26 pro kraj Vysočina. Do konce roku ještě bude její sesterská společnost Progress Digital provozovat pilotní DAB+ síť na pomezí středních Čech a Vysočiny. Samotná Broadcast Services si ale už vyzkoušela digitální rozhlasové vysílání formou dočasného experimentu v Brně. Dá se předpokládat, že ve většině vydražených regionů operátor využije vysílací stožáry sesterského televizního multiplexu 24.

Regionální síť 2

Regionální síť 9

Regionální síť 17

Regionální síť 22

Regionální síť 24

Joe Media

Pražská společnost Joe Media v aukci kmitočtů obhájila provozování digitálního rozhlasového multiplexu v Praze, ale nikoli ve středních Čechách, kde bude muset na konci roku vypnout vysílač Špulka u Lbosína na Benešovsku. Naopak získala regionální sítě v západních a jižních Čechách. Konkrétně jde o Regionální síť 12 s pokrytím Jihočeského kraje a Sušicka, Regionální síť 14 s pokrytím Prahy a Regionální síť 24 s pokrytím Plzeňského kraje vyjma Sušicka. Operátor zatím přeladil svůj pražský vysílač na Strahově na finální kanál 6A, aby eliminoval rušení s finální sítí společnosti Teleko digital na kanálu 7C z krkonošské Černé hory. V rámci Regionální sítě 12 spustil zatím jediný vysílač v Českých Budějovicích na kanále 9C s výkonem 2 kW, který pokrývá především toto krajské město. Pracuje také s variantou, jak „přeshraničně“ pokrýt střední Čechy, pro které nevysoutěžil kmitočet.

Regionální síť 12

Regionální síť 14

Regionální síť 26

GG Omikron

Asi nejtajemnější vítěz aukce kmitočtů pro sítě určené k digitálnímu vysílání komerčních rádií, který vydražil kmitočty pro Prahu (Regionální síť 16 na kanálu 6C), Brno a jižní Moravu (Regionální síť 18 na kanálu 12A) a Ostravu a Moravskoslezský kraj (Regionální síť 19 na kanálu 12B). O svých konkrétních plánech s budováním těchto sítí moc nekomunikuje. Potvrdil však, že nebude stavět vlastní vysílače, nýbrž si je pronajme od jiných operátorů DAB+ sítí. Například v Praze o tom vyjednává se společností Joe Media, která však nemují být jediným případným partnerem. Ve všech třech regionech můžou společnosti GG Omiron posloužit i společnosti Teleko digital, Broadcast Services nebo České Radiokomunikace.

Regionální síť 16

Regionální síť 18

Regionální síť 19

Úvodní foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz