Světový rekord v překonání vzdálenosti lodí na vodíkový pohon vytvořil tým Technické univerzity z nizozemského Delfu. Pomohla mu k tomu odolná zařízení Toughbook od společnosti Panasonic Connect.

Univerzitní tým Hydro Motion vyvinul v rámci projektu za čistší námořní dopravu 15 lodí na vodíkový pohon a získal s nimi hlavní cenu v soutěži Monaco Energy Boat Challenge 2023. Ale především se mu jako prvnímu na světě podařilo přeplout s takovou lodí Severní moře. „Námořní sektor je v současné době hlavním spotřebitelem fosilních paliv a naším finálním cílem je pomoci mu rychle přejít k zelenější budoucnosti. Vodík nabízí tolik potenciálu, že doufáme v úspěch našeho projektu a prokázání, že používání tohoto čistého paliva je realizovatelné,“ říká Daan Posthumus, který měl v týmu Hydro Motion na starosti hlavní vestavěné systémy lodí.

Studenti si nekladli žádné malé cíle: potřebovali postavit loď na vodíkový pohon, která by dokázala překonat 169 kilometrů dlouhý úsek v Severním moři z přístavu Breskens v Nizozemsku do přístavu Ramsgate ve Spojeném království. Aby se jim to podařilo, nestačilo pouze vyvinout a postavit novou loď. Potřebovali také hardware, který by odolal drsným a nelítostným vodám Severního moře. To přimělo členy týmu obrátit se na svého dlouholetého sponzora, společnost Panasonic, aby pro tyto účely zapůjčil svůj odolný a odnímatelný tablet TOUGHBOOK G2 2v1. „S TOUGHBOOKem můžeme mít všechno pod dohledem, dokonce i v tak drsných podmínkách, jaké jsou v Severním moři,“ vysvětlil Daan Posthumus.

Do drsných vod jedině s robustním hardwarem

Aby tým mohl optimalizovat výkon, spravovat zdroje, překonávat překážky, analyzovat kritická data, shromažďovat informace a komunikovat na souši i na moři, potřeboval spolehlivou technologii, která si poradí s oslepujícím slunečním zářením a vysokou vlhkostí, stejně tak jako otřesy a pády – a přitom stále bez problémů fungovala. „Tablety TOUGHBOOK G2 se používají hlavně v sekci vestavěných systémů,“ vysvětluje Posthumus. „Loď obsahuje mnoho nových konceptů a komponentů, pro které jsme vyvinuli speciální programy pro jejich monitoring. Patří mezi ně jednoduché systémy, které indikují, zda je spínač zapnutý nebo vypnutý, až po sofistikovanější, které nepřetržitě monitorují koncentraci vodíku v lodi.“

Tým Hydro Motion z Technické univerzity v Delfu využil dva tablety TOUGHBOOK G2, jeden s klávesnicí pro programování a druhý pro monitorování systémů na lodi. „Testovali jsme obě konfigurace G2 na břehu i na vodě, přičemž jsme se rozhodli používat tablet na moři, a G2 jako tradiční notebook na člunu, který doprovází loď poháněnou vodíkem. Data shromážděná během testování jsou analyzována, což nám umožňuje zjistit, zda určitý test funguje dobře nebo zda potřebujeme zasáhnout. Poté můžeme pokračovat v programování z člunu a upravit nastavení a okamžitě zobrazit výsledky. Zjistili jsme, že operační systém Windows je pro programování naprosto dokonalý,“ dodal Posthumus s tím, že si tým nemůže dovolit žádné kolize, proto zvolil robustní odolná zařízení TOUGHBOOK od Panasonicu.

Konektivita od břehu ke břehu

Bylo také důležité zajistit, aby zařízení TOUGHBOOK G2 byla nepřetržitě připojena k systémům lodi, a to jak během testování, tak během samotné cesty, vysvětluje Posthumus: „Tablety TOUGHBOOK se používají během plavby ke kontrole systémů lodi. Předtím jsme nikdy nepluli na otevřeném moři tak dlouho, a proto musíme bedlivě sledovat, jak všechny systémy fungují, abychom byli schopni rychle zasáhnout, než nastanou potenciální problémy.“

„Severní moře je jedno z nejfrekventovanějších lodních tras v Evropě, proto je nutné, abychom co nejdříve věděli, zda se u některých systémů vyskytnou problémy, které by mohly ovlivnit pohon lodi. Je proto nezbytné používat spolehlivá mobilní výpočetní řešení, která budou i nadále fungovat v jakémkoli prostředí, bez ohledu na podmínky a stabilitu lodi. Velmi důležitá je také dlouhá výdrž baterie, protože si nemůžeme dovolit, aby se tablet vypnul, když jsme na moři,“ doplnil Posthumus.

Po intenzivním testovacím období tým Hydro Motion letos v červenci úspěšně překonal Severní moře z Nizozemska až do Spojeného království. „Je fantastické, že studenti mohou přicházet s chytrými řešeními, která přispívají k zelenější budoucnosti s našimi tablety TOUGHBOOK. Ještě jednou studentům blahopřejeme k jejich skvělému úspěchu,“ reagoval na tento úspěch Pierre van Zon, Channel Development Manager pro Panasonic TOUGHBOOK v zemích Beneluxu.

Úvodní foto: Panasonic Connect