Máme tu pro vás dva kousky, které vám mohou pomoci v napojení tradičních analogových zařízení typu kazetové video a také digitálních zařízení vybavených pouze analogovým video výstupem. Typicky se to týká přehrávače disků DVD.

Díky společnosti Krup Computer (děkujeme!) máme možnost vyzkoušet dva převodníky z analogového A/V (audio video) na plně digitální HDMI, taktéž přenášející, vedle obrazu, i zvuk. Jsou tudíž určeny k napojení třeba VHS videa, multimediálního přehrávače s klasickými analogovými výstupy či starého přehrávače CD/DVD bez HDMI na váš moderní plochý televizor. Ten je dnes už nejčastěji vybaven pouze rozhraním digitálním, což je HDMI v nejrůznějších verzích a optický audio výstup (výjimky existují, o jedné se zmiňujeme níže).

AV adaptéry na nové televizory? Výrobci je neřeší; hledejte, kde můžete

Jde o „PremiumCord převodník AV kompozitního signálu a stereo zvuku na HDMI 1080P“, což je, jednoduše řečeno (používáme oficiální prodejní jména) převodník z cinchového A/V a tzv. „PremiumCord Převodník SCART na HDMI 1080P“, jehož název už o základní funkci vypovídá vše. Obě zařízení mají externí zdroje a obě jsou dodána zcela bez kabelů, které si tak musíte zajistit sami. Obě také mají možnost na výstupu, tedy na HDMI, přepnout rozlišení mezi HD Ready (to je minimálně 1.280 x 720 obrazových bodů, standardně pak 1.366 x 720 bodů) a Full HD (1.920 x 1.080 bodů). Mají tudíž v sobě převodník, který je zde někdy také označován jako „scaler“, jinak se mluví spíše o resamplování, tedy o prostém převodu z jednoho rozlišení do druhého. Tady se pochopitelně nebavíme o ničem vyspělejším, jde skutečně o převod prostý, a to z nízkého rozlišení SD (Standard Definition television; u nás 720 x 576 bodů), někdy také označovaného na SDTV, na zmiňované HD, ať už je jakékoli. To jsou ta nejzákladnější rozlišení o která nyní půjde a je dobré říci, že nic takového jako třeba qHD neexistuje a je to jen snaha zmást uživatele.

O čem se tedy ve finále bavíme? O čistě hardwarových adaptérech a už to je výhoda. Nejsou tu ovladače či instalace čehokoli (do DVD samozřejmě nic nenainstalujete, když nepočítáme aktualizaci firmwaru; někdy). Stačí je tedy propojit, maximálně přepnout výstupní rozlišení, dát do zásuvky s 230 V a jedeme.

A ještě poznámka: na úvodním snímku vidíte CD/DVD přehrávač Samsung HT-XQ100 z roku 2011. Je to nedávno a už to působí jako…

 

Cinchové řešení „PremiumCord převodník AV kompozitního signálu a stereo zvuku na HDMI 1080P“ s napojenou kabeláží a krabičkou zápalek (malou) pro porovnání velikosti. Nad HDMI (vpravo) vidíte napájecí kabel. Fotogalerie: PremiumCord, foto v úvodu: Samsung

Na čem jsme zkoušeli a jak

Nakonec vše skončilo pouze u DVD přehrávače Sony DVP-S7700 (10 bitů video D/A, 96 kHz, 24 bitů D/A). Autor chtěl sice ještě vyzkoušet tradiční VHS videopřehrávač Panasonic NV-SD407EE (pouze přes SCART, výstup typu cinch nemá), který má také doma a léta ho nezapnul, ale bohužel se ukázalo, že se uvnitř vzpříčila kazeta, takže…

Nicméně Sony DVP-S7700 byl alespoň vyzkoušen na dva způsoby. Protože jde o zařízení špičkové, má nejen SCART, ale i výstup přes kompozitní cinch. Má i komponentní výstup, níže uvedené adaptéry pro něj ovšem určeny nejsou.

DVD bylo napojeno na náš referenční televizor Hisense 65U7KQ (2023, Ultra HD, 4K), který je vybaven HDMI ve verzích 2.1 a 2.0, využívali jsme pouze vyšší verzi. Nutno ještě říci, že tento Hisense z roku 2023 sice A/V vstup (jack, 3,5 mm) má, ale toho se adaptéry netýkali; pokud takovýmto televizorem disponujete, je třeba sehnat něco ze Scartu/cinche na A/V konektor typu jack, 3,5 mm.

K propojení ve směru z převodníků PremiumCord do TV jsme vždy použili výtečný HDMI kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 jdoucí až do rozlišení Ultra HD 8K (více informací zde). Směr do obou adaptérů z výše zmiňovaných zařízení obstarávaly dva staré, ale zjevně kvalitní (na to pozor!) kabely, které autor sehnal: „Scart-3x cinch“ a „3x cinch-3x cinch“ (vše „chlapečci“) plus přechodka, redukce, původně určená zejména pro VHS videokamery, „SCART-3x cinch“ (chlapeček, holčička).

Kabel SCART-3x cinch byl na straně prvního konektoru přepínatelný (vstup, výstup), čímž jsme to převodníku PremiumCord trochu ztížili; našinec v tomto ohledu nikdy neví a co si vzpomíná, tohle svého času také zlobilo…

Redukce pro VHS videokamery byla použit proto, že autor už nenašel (asi nějaké vyklízení… : ( kabel s konektory SCART na obou koncích. Při použití tohoto systému vás ale, podle společnosti Krupp Computer, nic zásadního nečeká, je to prý jen prostý signálový převod, což odpovídá tomu, co si autor (snad dobře) pamatuje.

Zvuk byl s DVD Sony zkoušen na dva způsoby: jednak přímo přes dotčené adaptéry PremiumCord a šel tedy z televizoru a jednak byl použit optický audio výstup z přehrávače přímo do zesilovače a dále na systém 5.1. Po pravdě autor dostal chuť na vyhlášenou úvodní scéna z Gladiátora (verze s DTS), která byla vždy naprosto excelentní a svého času ji používal jako referenční. Úchvatná byla i po všech těch letech!

 

Adaptéry PremiumCord – oznámení o přepnutí rozlišení v pravém horním rohu. Podle druhu výrobku bylo někdy doplněno o frekvenci (napojeno DVD Sony). Foto: autor

A jak to vypadalo v praxi?

Přehráno bylo několik ukázek a jeden kompletní film, zvuk v tomto okamžiku jel z televizoru a tudíž byl přenášen převodníkem PremiumCord (konkrétně šlo o scartový). Nebyly zaznamenány žádné potíže.

Oba adaptéry jsou si podobné a podobné mohou být – vzhledem k napojovaným zařízením – i problémy. Nemusí kupříkladu fungovat konkrétní výstup A/V, nebo nemusí pracovat správně. A/V zařízení našeho typu také mají nějaký věk, což sebou může nést další potíže a třeba i jiné, než u autorova VHS videa. Většinu neovlivníte, něco ale přece jen ano, a to kabeláž! V tomto ohledu si dejte velký pozor, a to ani ne tak na staré analogové kabely (pokud byly dobré), jako spíše na moderní HDMI. Množí se stížnosti na nekvalitu kabelů jako takových a kupovat něco v minimálně střední cenové relaci se tak vyplatí.

Ještě je třeba si uvědomit další věc – výsledek, výsledný obraz, bude hodně záviset i na vašem televizoru a někdy můžete dospět až ke zdánlivě absurdní situaci, že si na adaptéru nastavit režim HD Ready bude právě pro váš televizor lepším řešením, než nastavení Full HD. Kvalita resamplování ostatně není u PremiumCord nijak úchvatná, ale o to vůbec nejde! À propos při přepínání výstupního rozlišení vždy došlo ke krátkému výpadku signálu, a to u obou adaptérů, což pochopitelně není nic proti ničemu. Vše se záhy vrátilo k normálu (jen to probleskne), výpadek na straně DVD přehrávače to nezpůsobilo.

Nezapomeňte si také pohrát s nastavením obrazu na televizoru a případně i s nastavením konkrétního vstupu HDMI, pokud to umožňuje. I to může výsledný obraz ovlivnit. V našem případě šlo u Hisense 65U7KQ nejen o televizor vyšší střední třídy, ale i o takový, který kvalitou sahá ještě dále a dokáže vstup v prostém SD znatelně vylepšit. A v obou zkoušených výstupních režimech umí jak 50, tak i 60 Hz.

U Hisense nakonec byly vypnuty veškeré moderní funkce, nastavení bylo provedeno pouze pro konkrétní vstup HDMI a bylo třeba si pohrát i s konkrétními složkami. Výsledkem byl slušný obraz ve 4K, zvuk samozřejmě moc neovlivníte, i když při výstupu ze špičkového DVD Sony byl použit i optický audio výstup jdoucí do zesilovače a na systém 5.1, takže vyhlášená úvodní scéna z Gladiátora v DTS byla naprosto excelentní!

Pojďme ale k převodníkům PremiumCord i když vlastně není moc co psát. Vše totiž plně fungovalo!

 

PremiumCord převodník AV kompozitního signálu a stereo zvuku na HDMI 1080P (845 Kč): cinchové řešení pracovalo, stejně jako to druhé, okamžitě po propojení. Přepnutí výstupního rozlišení na adaptéru neuvidíte, jde o mikrospínač, ohlásí vám ho tudíž televizor (nebo by alespoň měl, pokud vše bude pracovat jak má) a v našem případě šlo o přepínání mající čtyři režimy (pro každé rozlišení se zvlášť ohlašovalo 50 a 60 Hz). Po zvýšení rozlišení nastalo jisté uklidnění signálu, znát to bylo i na vypisovaných titulcích z „dévédéčka“, které byly o něco méně zubaté (trochu). Nečekejte ale nějaký zásadní rozdíl i když – opět zdůrazňujeme – tady hodně záleží i na televizoru, takže je dobré si se vším trochu pohrát. Důležité je to ale hlavní: fungovalo to bez zaváhání!

 

PremiumCord Převodník SCART na HDMI 1080P (471 Kč): jak sami vidíte, výrazně levnější řešení i když se vlastně od předchozího signálem neliší. Ostatně, pokud si autor pamatuje, základem byl u většiny starších zařízení právě SCART, kompozitní video výstup byl přidáván jen někdy a vrchol (viz zmiňované Sony DVD) pak disponoval i komponentním video výstupem nebo/a výstupem typu S-Video. Pokud pojedete přes SCART, můžete tedy ušetřit. Jak bylo naznačeno, zde byla pro zkoušení využita dodatečná přechodka cinch-SCART (vše bez potíží).

 

Hodnocení (platí pro obě zařízení PremiumCord)

  • PRO: čistě hardwarové řešení, snadno použitelné pro skutečně každého, nevyžaduje prakticky žádné znalosti (měli byste poznat HDMI a cinch : ), ani zkušenosti
  • PROTI: na nic jsme (u napojovaného zařízení) nepřišli